Dabas vakarā runās par ēdieniem senatnē un mūsdienās

Latvijas Dabas muzejā arī novembrī notiks jau tradicionālais ikmēneša dabas vakars. Šoreiz, 24.novembrī plkst. 18:00, dabas vakara tēma būs "Ēdieni senatnē un mūsdienās". Daudz ir runāts par to, ko mēs ēdam mūsdienās, kas ir veselīgs un kas nav. Bet ko cilvēki ēduši senatnē?

Pasaulē ir interesanti pētījumi par seno cilvēku dietām. Arī Latvijas zinātnieki strādā šajā virzienā. Mūsu pasākumā piedalīsies Latvijas vēstures institūta antropoloģe Gunita Zariņa, kura pastāstīs par to, ko var uzzināt no seno cilvēku kauliem par viņu ēšanas paradumiem, bet Graudcafe saimniece Natālija Provornaja, pastāstīs par senām receptēm un piedāvās nodegustēt vairākus ēdienus, kādus gatavo viņas kafejnīcā. Dabas vakaru organizē un vadīs Latvijas Dabas muzeja vecākā antropoloģe Aili Marnica, kura pati arī uzstāsies ar lekciju par to, ko mūsu senči ēda senatnē.

Pētījumu rezultātā seno apmetņu un apbedījumu vietās ir noskaidrots, ko cilvēki medījuši un zvejojuši senatnē, kā arī kādus augus vākuši. Lai to uzzinātu, zinātnieki apmetņu vietās savākuši visus dzīvnieku kaulus, zivju paliekas un dažādas augu atliekas. Ir izanalizēti senos apbedījumos atrasti dzīvnieku zobi, kā arī veiktas seno cilvēku kaulu ķīmiskās analīzes. Pēc tām var noteikt katra atsevišķa cilvēka ēdienkarti un to kādi ēdieni tajā dominēja - gaļa, zivis vai augi.

Kaut medībām un zvejniecībai bija liela nozīme, pamazām sāka izplatīties jauni saimniecības veidi - zemkopība un lopkopība. Zemkopju dzīve sākumā bija ļoti grūta, jo viņu darba rezultāti bija ļoti atkarīgi no dabas apstākļiem un saražotās produkcijas daudzuma. Arī lopkopjiem ne vienmēr bija "zelta laiki". Sevišķi grūti bija izturēt, kad tuvojoties pavasarim izbeidzās visi pārtikas krājumi.
Mūsdienā cilvēki piekopj dažādus dzīves veidus un ēšanas paradumus. Mēs negribam klausītājus aģitēt ēst vairāk gaļas vai otrādi - pievērsties veģetārismam, jo tā ir katra cilvēka paša izvēle. Šoreiz mūsu uzdevums ir tikai iepazīstināt apmeklētājus ar dažādiem ēdieniem no graudiem un dārzeņiem, jo šie ēdieni ir veselīgi, veicina barības trakta darbību un pareizi pagatavoti ir ļoti garšīgi - neatkarīgi no tā, vai tiek lietoti ar vai bez gaļas. Ieejas maksa:1 Ls.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.59981203sec.