Ko un kā latvietis ēda senāk?

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja svētdienu cikla „Tikšanās pilī” pasākumu ietvaros muzeja speciālisti iepazīstina ar dažādām tēmām, skarot arheoloģijas un etnogrāfijas, numismātikas un vēstures pētniecības problemātiku.

Š. g. 11. decembrī plkst. 12.00 Mag. hist. Sanita Stinkule, LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja, piedāvā stāstījumu un vizuālo materiālu par tēmu „Ko un kā latvietis ēda senāk. Ziemas ēdieni.”

Cilvēks jau izsenis mācījies iegūt sev iztikas līdzekļus no dabas. Sākotnēji pārtika no zivīm, medījumiem un dabā iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem, ogām un riekstiem, vēlāk iemācījās apstrādāt zemi un pieradināt lopus. Naturālā saimniecība bez lielām izmaiņām Latvijas teritorijā pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gadsimta sākumam.

Kāds bija latviešu zemnieku uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sev nodrošināt pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeli, gurķi, salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens? To visu varēs uzzināt S.Stinkules priekšlasījumā.

Muzejā par draudzīgu cenu vēl iegādājami arī divi pieprasīti izdevumi par šo pašu tēmu: „Latviešu tradicionālie ēdieni. Ko un kā ēda senāk” /Sast. I. Heinola,
S. Stinkule (31 lpp., ilustrēta); un „Latviešu tradicionālā virtuve”, rakstu krājums./Sast. S. Stinkule (127 lpp., ilustrēta).

Pasākumi notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja konferenču zālē Rīgā, Pils laukumā 3, Rīgas pils 3. stāvā.

Ieejas maksa: pieaugušiem - 1.00 Ls, skolēniem, studentiem, pensionāriem - 0.50 Ls. Fotografēšana pasākuma laikā (bez zibspuldzes) 1.00 Ls.

Svētdienas cikla „Tikšanās pilī” nākamais priekšlasījums notiks 18. decembrī plkst. 12.00. Tēma - „Vēlreiz par Lielvārdes jostu”. Autore un vadītāja - LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte. Jautājumus var uzdot arī iepriekš – līdz 15. decembrim: e-pasts: [email protected] vai zvanot 13. – 15. decembrī no 9.00 līdz 15.00, tel. 67225605, Ilzei Ziņģītei.

Pievienoto attēlu anotācijas:

Attēlā: Saime pie pusdienu galda. Rēzeknes apriņķa Ozolmuižas pagasts. Fotogrāfs A. Krimuldēns. 1925. gada 10. augusts. No LNVM krājuma.

_______________________________

LATVIJAS NACIONĀLAIS VĒSTURES MUZEJS (LNVM)
ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas
1869. gadā, LNVM ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības.
Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme.
LNVM īsteno izstāžu darbību Latvijā un ārvalstīs, veic pētniecisko darbību, organizē konferences un seminārus, sadarbojas ar Latvijas skolām, iestādēm, izdod rakstu krājumus un citas publikācijas.
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas ir Āraišu arheoloģiskais muzejparks un „Dauderi”.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53728199sec.