Mencendorfa namā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde «Silti»

No 2011. gada 9. decembra rīdzinieku mājā – muzejā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde „Silti”, kur ar vairāk nekā 550 adījumiem – galvenokārt cimdiem un zeķēm - piedalīsies 137 tautas lietišķās mākslas studiju un pulciņu dalībnieki no visas Latvijas.

Šī ir gadskārtējā žanru izstāde, kas parāda rokdarbu – adīšanas un tamborēšanas - meistaru veikumu un to māksliniecisko izaugsmi pēdējos gados.

Izstādītajos darbos būs redzamas dažādas adījumu tehnikas - no senākās - ar vienu adatu, līdz etnogrāfisko cimdu un zeķu kopijām, kā arī mūsdienu risinājumiem dažādās adīšanas un tamborēšanas tehnikās.

Izstādē redzamajos cimdos būs saskatāmas katram novadam raksturīgākās iezīmes, kā arī jaunrades elementi, un pašu meistaru veidoti raksti. Vieni no krāsām un rakstiem bagātākajiem cimdiem nāk no Kurzemes, īpaši Rucavas un Alsungas.

Ekspozīciju papildinās pulsa sildītāji (mauči), kas ir adīta cimda valnītis bez plaukstas daļas. 20.gadsimta sākumā pulsa sildītāji sāka izplatīties visā Latvijā, savukārt košākie nāk no Kurzemes puses. Pēdējā laikā šis adījumu veids piedzīvo renesansi, jo pilda ne tikai praktiskas, bet arī dekoratīvas funkcijas.

Izstādē būs redzamas arī adītās un tamborētās segas, dažāda garuma un formas zeķes un kāju sildītāji.

 

Adīšana ir viena no senākajām apģērba darināšanas tehnikām, kurai bijušas ne tikai praktiskas, bet arī dekoratīvas funkcijas. Tā kā adījumi ir ļoti piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem, un to tehnika un materiāli ir samērā vienkārši, adīšana kā tautas lietišķās mākslas nozare arī tagad nav zaudējusi savu nozīmi.

Atklāšana - 9. decembrī plkst. 16.00 rīdzinieku mājā – muzejā “Mencendorfa nams”, Rīgā, Grēcinieku ielā 18.

Tautas lietišķās mākslas izstādi „Silti” rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.898386sec.