Izdod grāmatu «Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijas Vācijas muzejos»

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) laidis klajā Dr.hist., LNVM Arheoloģijas departamenta pētnieces Ingrīdas Līgas Virses darbu „Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijas Vācijas muzejos”.

Tas ir trešais izdevums LNVM publikāciju sērijā „Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums ārzemju krātuvēs”.

Arheoloģiskās senlietas no Latvijas Vācijas muzeju krājumā ir nozīmīga mūsu kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Tās ne vien papildina Latvijas senvēstures avotu kopumu, bet ir arī spilgta jaunāko laiku vēstures liecība. Ar šo izdevumu pētnieku rīcībā tik nodots materiāls, kas līdz šim bija tikpat kā nezināms un reti izmantots pētījumos. Publikācijā aplūkota Vācijas muzeju Latvijas senlietu kolekciju izveides vēsture, katalogā uzskaitīti priekšmeti, kuri pašlaik atrodas muzeju krājumā. Izdevumu papildina bagāts ilustratīvais materiāls, atradumu vietu saraksts latviešu un vācu valodā.

Arheoloģiskās senlietas no Latvijas glabājas vairākos Vācijas muzejos. Vislielākās kolekcijas no Latvijas atrodamas Aizvēstures muzejā Berlīnē (Museum für Vor- und Frühgeschichte), ievērojams skaits arheoloģisko senlietu no Latvijas ir Romiešu-ģermāņu centrālajā muzejā Maincā (Römisch-germanisches Zentralmuseum) un Ģermāņu Nacionālajā muzejā Nirnbergā (Germanisches Nationalmuseum). Neliela kolekcija pieder arī Šlēzvigas-Holšteinas zemes arheoloģijas muzejam Šlēzvigā (Archäologisches Landesmuseum Schleswig-Holstein).

Senlietas no Vidzemes, Kurzemes un Zemgales šajos muzejos nonākušas gan kā dāvinājumi, gan kā mērķtiecīgi muzeju iepirkumi jau sākot ar 19. gs. otro pusi. Jaunākais ir dāvinājums Šlēzvigas muzejam 2004. gadā. Līdz Otrajam pasaules karam minētajos muzejos glabājās vairāk kā 1200 priekšmetu no Latvijas, no tiem līdz mūsu dienām saglabājušies nedaudz vairāk kā 300. Berlīnē un Maincā senlietas ir izvietotas arī pastāvīgajā ekspozīcijā.

Pazīstamākās ir 11.-12. gs. Daugavas lībiešu Aizkraukles kapulauka atradumu kolekcija, 11.-13. gs. senlietas no Gaujas lībiešu uzkalniņkapiem Turaidas Pūteļos, vidējā un vēlā dzelzs laikmeta latgaļu senlietas no Ķeipenes Saliņu kapulauka, savrupatradumi no zemgaļu apbedījumu vietas Vecsaules Čapānos u. c..

Vācijas muzeju kolekcijās šīs senlietas nonāca pateicoties tādiem ievērojamiem senvēstures pētniekiem kā Frīdrihs Krūze (Friedrich Kruse), Rūdolfs Virhovs (Rudolf Virhow), Karls Georgs Zīverss (Carl Georg von Sievers), Karls Bojs (Karl Boy), bagātas senlietu kolekcijas iepirktas no Eduarda Hollberga (Eduard Hollberg) un Paula Sellmera (Paul Sellmer).

Grāmatas autores Dr. hist. Ingrīda Līga Virse galvenās zinātniskās intereses saistās ar Kurzemi, kuršiem 1. gt., Grobiņas arheoloģisko kompleksu.

Izdevumu „Latvijas arheoloģisko senlietu kolekcijas Vācijas muzejos” var iegādāties Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

_______________________________

LATVIJAS NACIONĀLAIS VĒSTURES MUZEJS (LNVM)
ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas
1869. gadā, LNVM ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības.
Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme.
LNVM īsteno izstāžu darbību Latvijā un ārvalstīs, veic pētniecisko darbību, organizē konferences un seminārus, sadarbojas ar Latvijas skolām, iestādēm, izdod rakstu krājumus un citas publikācijas.
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas ir Āraišu arheoloģiskais muzejparks un „Dauderi”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.43446493sec.