Latvijā pirmo reizi atskaņos Uģa Prauliņa «Lakstīgalu»

2012.gada 29. janvārī, koncertā Lielajā ģildē pulksten 18:00 Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis un soliste, blokflautas virtuoze Mikala Petri (Michala Petri) pirmo reizi Latvijā atskaņos komponista Uģa Prauliņa darbu Lakstīgala .

Lakstīgala ir darbs, ko autors rakstījis, iedvesmojoties no dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena tāda paša nosaukuma pasakas un stāsta par Ķīnas imperatoru un viņa dārzā mītošo putnu, par kuru viss galms runā kā par nedzirdētu brīnumu, bet pats ķeizars par to pat nav dzirdējis.

Komponists Uģis Prauliņš:” stāsts par šo pasaku kontekstā ar Hansa Kristana Andersena dzīvi ir interesants tāpēc, ka arī viņš savulaik ir bijis iemīlējies lakstīgalā - zviedru soprānā Dženijā Lindā, kura tomēr nevarēja atbildēt viņa jūtām un līdzīgi kā pasakā aprakstītajam ķeizaram, arī Andersenam bija jāļauj savai lakstīgalai būt brīvai.

Strādājot pie partitūras, es ne tikai klausījos un ierakstīju lakstīgalu treļļus savā dārzā, bet muzikālajā partijā blokflautai, kas izpilda lakstīgalas lomu, ierakstīju burtisku tās dziesmas melodijas transkripiciju. Tā kā koncertā būs iespēja dzirdēt patiešām īstas lakstīgalas melodiju blokflautas izpildījumā.”

Darbs tapis 2010. gadā pēc īpaša pasūtījuma tieši šim sastāvam – Dānijas Nacionālajam vokālajam ansamblim un flautistei Mikalai Petri – un tika pirmatskaņots 2011. gada 30.martā Dānijas pilsētā Orhusā. Latvijas publikai būs vienreizēja iespēja dzirdēt to atskaņojam oriģinālā sastāvā. Skaņdarbs ir arī ierakstīts un izdots tāda pat nosaukuma kompaktdiskā un to izdevusi dāņu ierakstu kompānija Our Recordings.

Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis, kas Rīgā koncertēs vitālā britu diriģenta Stīvena Leitona (Stephan Layton) vadībā, ir vadošā dāņu vokālā grupa, kas gan mākslinieciskā, gan idejiskā ziņā līdzinās vienam no pasaulē labākajiem profesionālajiem kolektīviem - Latvijas Radio korim. Abi ir arī organizācijas TENSO biedri, apliecinot līdzīgās kvalitātes un meklējumus kora mūzikā.

Pasaulē pazīstamā dāņu blokflautas virtuoze Mikala Petri, kas ar savu sniegumu jau vairāku gadu desmitu garumā pārsteidz klausītājus visā pasaulē, darbā Lakstīgala un arī citos skaņdarbos pārsteigs ar šķietami vienkāršā instrumenta – blokflautas – neizmērojamajām iespējām un dažādo skanējumu.

Koncertā līdzās Prauliņa darbam tiks atskaņoti arī Pulenka, Brunna, Šūberta un Rasmussena darbi.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

Koncertu organizē Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts par godu Dānijas kļūšanai par prezidējošo valsti Eiropas Savienībā un tai pieskaņotās kultūras programmas atklāšanai Latvijā.

Koncertu ierakstīs Latvijas Radio 3 Klasika, savukārt informatīvi atbalsta žurnāls IR, laikraksts Diena, ziņu portāls TVnet un radio NABA

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67599297sec.