Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās TLMS «Rota» darbu izstādi

No 28. janvāra līdz 4. martam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) būs aplūkojama Tautas Lietišķās mākslas studijas „Rota” darinājumu izstāde „Atspulgi”.

Teju pusgadsimtu pastāvējušās studijas šodienas dalībnieces tajā rādīs savu pēdējo gadu veikumu - gatavojoties Dziesmu un deju svētkiem 2008. gadā, austi dažādu novadu tautas tērpu brunči, veidoti tekstiliju ansambļi un rokdarbi, tostarp ar rožu motīviem, pētīta etnogrāfisko segu nozīme mūsdienu interjerā un veselīga miega veicināšanā.

Latviešu identitāte rakstos un krāsās iemūžināta etnogrāfijā. Tā arvien ir aktuāla, moderna, saistoša arī mūsdienās. Izstādē aplūkojamie darbi nav muzeju kolekciju darbu kopijas, bet tajos spoguļojas senās zināšanas un krāsu, rakstu izjūta, kas aizgūta no agrāko paaudžu darinājumiem.

Izstādes vide veidota Latvijas lauku sētas stilistikā un ataino gadskārtu svētkus. Savus darbus izrādīs arī „Rotas” draugi - TLMS „Vācelīte” un VEF Kultūras pils TLMS „Māra” dalībnieki .

Vārdkopa „tautas lietišķā māksla” plašākā lietojumā ienāca padomju laikā, kad amatniecība tās klasiskajā izpratnē bija ar likumu stingri ierobežota. Māksla bija atļauta. Tad kultūras darbinieki šo nosaukumu izmantoja kā „jumtu”, zem kura atļāvās darbības, kas saistītas ar tradīciju kopšanu, amatniecību un daiļamatniecību u. c. Jēdzieniskajā interpretācijā akcentu lika uz jaunradi.

Lai padomju okupācijas apstākļos tautas mākslā nepārtrūktu kultūrvēsturiskā pēctecība, 20. gs. 50.-60. gadu mijā visā Latvijā veidojās dažādu nozaru tautas mākslas pulciņi. TLMS „Rota” vēsture aizsākās 1964. gadā, kad to dibināja kā Rīgas 99. namu pārvaldes rokdarbnieču pulciņu. „Rotā” apvienojās audējas, rokdarbnieces, pinēji un rotkaļi. Laika gaitā izveidojās plašs kolektīvs, 1971. gadā „Rotai” piešķīra Tautas lietišķās mākslas studijas statusu. Ik gadu „Rota” rīko tematiskas izstādes. Reizi piecos gados tiek rīkota jubilejas izstāde.

Pašlaik studijā darbojas 38 dažādu profesiju un vecumu dalībnieki. Tajā galvenokārt var apgūt aušanas prasmes un visdažādākās rokdarbu tehnikas. Studijā dalībnieki var iesaistīties pēc divu gadu kursu pabeigšanas. To laikā apgūst aušanas iemaņas, kompozīcijas pamatus, krāsu mācību un dažādas rokdarbu prasmes, bet amata meistarību slīpē daudzu gadu garumā.

Izstādes „Atspulgi” atklāšana LNVM - 27. janvārī plkst.16.00.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs daudzu gadu garumā sadarbojies ar tautas mākslas meistariem un kolektīviem, piedāvājot interesentiem un plašai sabiedrībai tautas lietišķās mākslas darinājumu izstādes.

_______________________________

LATVIJAS NACIONĀLAIS VĒSTURES MUZEJS (LNVM)
ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas
1869. gadā, LNVM ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības.
Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme.
LNVM īsteno izstāžu darbību Latvijā un ārvalstīs, veic pētniecisko darbību, organizē konferences un seminārus, sadarbojas ar Latvijas skolām, iestādēm, izdod rakstu krājumus un citas publikācijas.
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas ir Āraišu arheoloģiskais muzejparks un „Dauderi”.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Jūrmalas TIC
,


Motormuzejs
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76299405sec.