Skaistums nāk no iekšām – medicīniskā vizualizācija

Šā gada 23.februārī plkst. 16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklās izstādi „Skaistums nāk no iekšām – medicīniskā vizualizācija”. Izstāde ir ne tikai mākslas darbs, tā sniedz ieskatu dažādu veidu radioloģisko izmeklējumu metodēs, slimību diagnosticēšanā un to ārstēšanā.

Daļa sabiedrības ir dzirdējusi par rentgenogrāfiju, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi, ultrasonogrāfiju, scintigrāfiju, osteodensitometriju, taču kā tas izskatās un kā notiek izmeklēšana nojauta ir diezgan maza.

Ar bagātīgu vizuālo materiālu izstādē atspoguļoti cilvēka acij slēptie iekšējo orgānu izmeklējumu uzņēmumi, kā arī nopietnākas un mazāk nopietnas traumas. Tāpat apskatei izliktas 20.gs. 30 gadu rentgena kabineta iekārtas.

Izstāde ir ne tikai izglītojoša, bet arī interaktīva. Skārienjūtīgajos ekrānos apmeklētāji varēs vērot sirdsdarbību, sekot līdzi datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses izmeklējumiem un žokļa kaula atjaunošanas operācijai. Izpētīt cilvēka 3D modeli un uz manekena apskatīt, kā izskatās iekšējie orgāni šķērsgriezumā jeb kā to redz mediķi veicot datortomogrāfiju.

Sava vieta izstādē atvēlēta kurioziem gadījumiem un uzņēmumiem – pateicoties datortomogrāfijai muzeja mūmija, kura tika uzskatīta par kaķi izrādījās ir putns, tāpat visi viedtālruņu lietotāji varēs apskatīt, kāds izskatās viedtālrunis rentgena uzņēmumā.

1895.gadā 8.novembrī Vilhelms Konrāds Rentgens atklāja starus, kurus nosauca par „X„ stariem. V.K.Rentgens secināja, ka ir atklājis jauna veida starus, kam piemīt cauri spiešanās spēja, kā arī spēja jonizēt vidi, iedarboties uz fotoplati un izraisīt fluorescences efektu. Tas radīja apvērsumu medicīnā un nevelti rentgens tika dēvēts par mediķa acīm.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, kas stāsta par medicīnas attīstību no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53400207sec.