«Skaņas uzziedēšana» festivāla «Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012» atklāšanā

10. martā Lielajā Ģildē plkst. 19 00 Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā uzplaucēs skanējumu festivālam “Latvijas Jaunās mūzikas 2012”, kas norisināsies Latvijas koncertzālēs no 10. – 30. martam.

Festivāla “Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012” atklāšanas koncerta programmā ietverta mūzika kamerorķestrim, pārstāvot dažādu paaudžu latviešu komponistus. Līdzās diviem jaundarbiem – Vācijā dzīvojošās komponistes Rutas Paideres darbam SABI stīgu orķestrim un Vinetas Līces jaundarbam koncertžanrā, pirmo reizi izskanēs ārkārtīgi poētiskā un izaicinošā Gundara Pones partitūra ELY: septiņas studijas dabā, kā arī Romualda Grīnblata avangardiskās krāsās gleznotais Koncerts flautai un stīginstrumentiem.

Romualda Grīnblata (1930 – 1995) personība Latvijas mūzikā ir unikāla, nenovērtēta un nepelnīti aizmirsta. Komponista Koncerts flautai un stīginstrumentiem ir viens no izcilākajiem 20. gadsimta otrās puses Latvijas komponistu koncertžanra opusiem, turklāt viens no retajiem, kas komponēts dodekafonijas tehnikā. Izmantojot šķietami kailu matemātisku tehniku, Grīnblats neparasti talantīgi atklājis poētiskas, pat transcendentālas pasaules, kas slēpjas aiz Flautas koncerta caurspīdīgā skaņuraksta.

Uz milimetru papīra pierakstītais ārēji ornamentālais un saturiski introvertais, 70. gados sacerētais Flautas koncerts ir viens no pirmajiem izteikti avangardiskajiem opusiem latviešu mūzikā. To festivāla atklāšanas koncertā spēlēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Eva Jevstigņejeva kopā ar Sinfonietta Rīga un Normundu Šnē.

Hamburgā dzīvojošā latviešu komponiste Ruta Paidere savā jaundarbā stīgu orķestrim Sabi atklāj tā diferencētās, smalkās sonoritātes, atainojot gleznas restaurācijas procesa īpatnības un patinas – laika radītās kvalitātes – nospiedumus. Japānas mākslā eksistā īpašs jēdziens, kas apzīmē šādu domāšanu– sabi, tā aptuvens latviskojums ir “ būt senam”, taču ne laika hronoloģijas nozīmē.

Savukārt Vineta Līce atklās saspēles azartu savā jaundarbā – Koncertā alta saksofonam ar orķestri, kurā varēsim baudīt saksofona spēles virtuoza Arvīda Kazlauska spēli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.25859594sec.