Rīgā atklās 17.Starptautisko Baltijas Baleta festivālu

Caur spilgtām klasiskās un avangarda dejas mākslas izpausmēm Rīgā un Preiļos no 27.aprīļa līdz 28.maijam notiks jau 17.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Gadu gaitā festivāls ir kļuvis par nozīmīgu dejas žanra tradīciju un starptautiska mēroga kultūras notikumu, kas šogad mākslas cienītājus priecēs ar baleta un dejas izrādēm, mākslas izstādēm, īpašiem kino filmu seansiem un dejas šovu ar ekskavatoru. Festivāla atklāšana, kā ierasts, notiks t/c „Origo” Rīgas dzelzceļa stacijā.

Festivāla atklāšana notiks 27.aprīlī pl.17:00 t/c „Origo” Rīgas dzelzceļa stacijā, kas kā ierasts būs pieejama ikvienam interesentam, sagādājot pārsteigumus un intrigas. Bet jau 30.aprīlī pl.19:00 Latvijas Nacionālajā operā visi dejas mīļotāji ir aicināti uz festivāla krāšņāko notikumu – Galā koncertu, kurā uzstāsies pasaules baleta zvaigznes no Nīderlandes, Filipīnām, Portugāles, ASV, Lietuvas, Igaunijas un, protams, Latvijas.

„Esmu priecīga par to, ka savā krāšņumā un daudzveidībā jau septiņpadsmito gadu Latvijā notiks Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas piedāvās brīnišķīgas dejas izrādes no klasikas līdz avangardam. Mazliet neierasti, bet šogad jau festivāla sākumā notiks Galā koncerts, kurā piedalīsies pasaules baleta zvaigznes no visas pasaules”, saka festivāla direktore Lita Beiris.

Šī festivāla viens no īpašajiem pārsteigumiem būs Francijas deju kompānija „Beau geste” ar Latvijā vēl neredzētu šovu dejotājam un ekskavatoram „Neparastais transports” (Transports exceptionnels), kas divās izrādēs būs skatāms 8.maijā pl.16:00 un pl.18:00 t/c „Origo” laukumā.

Francijas institūta Latvijā direktors Denī Diklo stāsta, ka „šis dejas šovs atklāj attiecības, kas caur deju kustībām tiek veidotas starp cilvēku un viņa dejas partneri – ekskavatoru. Izrāde kopš 2005.gada demonstrēta jau vairāk kā 160 reizes dažādās Francijas pilsētās un citās valstīs.”

Savukārt mākslinieciski spilgtākā Spānijas kompānija – Viktora Uljates balets (Victor Ullate Ballet) 14.maijā pl.19:00 Latvijas Nacionālajā operā sniegs izrādi „Dejas māksla burvība” (El arte de la Danza), kurā tiek apvienotas dažādas klasiskā baleta akadēmiskās disciplīnas ar Spānijas skolas ugunīgo kaisli un Latīņu dejas juteklisko plastiku.

Festivāla ietvaros būs apskatāmas vairākas ar dejas tematiku saistītas mākslas izstādes. Rīdzenes ielā „Galerijā Centrs” no 28.aprīļa varēs aplūkot lieliskā Maskavas fotomākslinieka Igora Zaharkina personālizstādi „Baleta mākslas valdzinājums”, bet 2.maijā tiks atklātas vēl divas izstādes – Mencendorfa namā pl.16:00 mākslas izstāde „Balets daudzveidībā” un galerijā „Jāņa sēta” pl.18:00 Latvijas mākslinieku izstāde „Veltījums dejai”.

Savukārt, kinoteātra „Splendid Palace” Lielajā zālē ar Gētes institūta Rīgā atbalstu īpašā seansā 28.aprīlī pl.19:00 tiks izrādīta Vima Vendersa (Wim Wenders, Vācija) dokumentālā filma „Pina”, kas stāsta par dejas mākslas leģendu Pīnu Baušu (Pina Bausch). 16.maijā pl.18:30 Gētes institūtā Rīgā visi interesenti bez maksas varēs noskatīties arī Vācijas dokumentālo filmu "Dejas sapņi – jaunieši dejo Pīnas Baušas izrādi Kontakthof.

Gētes institūta Rīgā Kultūras nodaļas programmas asistente Antra Balode stāsta, ka „dokumentālajā filmā „Pina” satiekas divas vācu kultūras leģendāras figūras un kopā veido vienu veselumu. Šajā filmā pirmo reizi nav izteikti jūtams Vima Vendersa rokraksts, jo šoreiz viņš ir ļāvis priekšplānā izvirzīt dejas nozīmīgo valodu un Pinas Baušas mākslu”.

Pirms diviem gadiem aizsākto dejas maratonu šogad turpinās spilgtākās Latvijas deju grupas koncertā „Dejas ritmi" 9.maijā VEF Kultūras pilī. Jogas mākslas burvību arī šogad piedāvās Tatjanas Bindes jogas grupa „Dejas laboratorija” īpašā izrādē Rīgas Stradiņa Universitātes Aulā 10.maijā pl.19:00. Taču Latvijas Nacionālais balets iepriecinās Preiļu novada iedzīvotājus ar izrādi „Tango plus”–„Marijas sapnis”–„Pas de Quatre” 23.maijā pl.19:00 Preiļu novada Kultūras centrā.

„Latvijas Nacionālā baleta māksliniekiem ir liels prieks izbraukt no Rīgas un festivāla ietvaros uzstāties Preiļos, neskatoties uz to, ka šis gads ir viesizrādēm bagāts. Tās jau sniegtas Atēnās un Itālijā, bet vēl paredzēti braucieni uz Somiju, Grieķiju un citām valstīm”, komentē Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Festivāla izskaņā 28.maijā pl.19:00 Latvijas Nacionālajā operā ar Latvijas Mobilā Telefona atbalstu pirmo reizi Baltijā savas Eiropas tūres ietvaros uzstāsies populārā ASV dejas kompānijaEilijs II” (Ailey II), kuras pamatsastāvā ir 12 dejotāji un kuri jau ar lieliem panākumiem pierādījuši sevi visā pasaulē”

“Pirmo reizi Elvinu Eiliju redzēju 1981.gadā Bostonā un tas bija viens no neaizmirstamākajiem priekšnesumiem manā dzīvē. Tas bija kā sapnis – atvest Eiliju šeit uz Rīgu. Paldies Litai Beiris un Starptautiskajam Baltijas baleta festivālam, ka tas patiešām notiek. Mēs ASV Vēstniecībā Rīgā esam ļoti saviļņoti,” stāsta Eimija Storova, ASV vēstniecības preses un kultūras atašejs.

Biļetes uz festivāla izrādēm vēl var paspēt iegādāties „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā http://www.bilesuparadize.lv/, kā arī Latvijas Nacionālās operas kasēs un pasākumu norises vietās. Sīkāku informāciju un detalizētu festivāla programmu var uzzināt festivāla mājas lapā http://www.ballet-festival.lv/, kā arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

17.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls jau iepriekš pateicas saviem uzticamākajiem atbalstītājiem – Rīgas Domei, LR Kultūras ministrijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Latvijas Mobilajam Telefonam, ASV vēstniecībai, Spānijas vēstniecībai, Gētes institūtam Rīgā, Francijas Institūtam Latvijā, Rīgas Brīvostas pārvaldei, t/c „Origo”, Latvijas Dzelzceļa Infrastruktūrai, Latvijas Nacionālajai operai.

Ar dejas valdzinājumu pirmo reizi Starptautiskais Baltijas baleta festivāls pieteica sevi 1996.gadā. Kopš tā brīža ar festivāla direktores Litas Beiris iniciatīvu festivāls iepazīstina Latvijas auditoriju ne tikai ar klasiskā baleta daudzveidību, bet arī atklāj tai avangarda dejas šarmu un pievilcību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5944109sec.