Saules muzejā izstāde «Saule ekslibrī un medaļās»

2012. gada 20. aprīlis – 20. augusts

Saules muzejā, Vaļņu ielā 30, Rīgā

Izstādes atklāšana 2012. gada 19. aprīlī plkst. 16.00

APMEKLĒTĀJIEM IZSTĀDE ATVĒRTA NO 20.04.2012.

No 2012. gada 20. aprīļa līdz 20. augustam Saules muzejā (Vaļņu ielā 30, Rīgā) izstādē „Saule ekslibrī un medaļās ” būs skatāmi mūsdienu mākslinieku ekslibristu un tēlnieku darbi. Šī būs jau trešā minigrafiķu un medaļu mākslinieku kopīgi veidotā izstāde.

Ex-libris daļā izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar latviešu mākslinieku- klasiķu Pētera Upīša un Dzidras Ezergailes darbiem, gan ar vidējās paaudzes mākslinieku Elitas Viliamas, Andreja Māra Eizāna, Arvīda Vītola darbiem, kā arī ar pašlaik Latvijā visvairāk radīto ex-libris darbu autora Imanta Ozoliņa un daudzu citu minigrafiķu veikumiem.

Izstādes medaļu daļā varēs apskatīt 20 medaļu mākslinieku Saulei veltītās medaļas. Darbi radīti laika posmā no 1976. - 2012. gadam.

Visvairāk izmantota bronza, bet ir arī porcelāns, keramika, akmens, alumīnijs, sudrabs, varš, keramofikss un stikls.

Sauli kā "galveno varoni" attēlo Edgars Grīnfelds, Velga Eizenberga, Ligita Breģe, Vija Dzintare un Jānis Strupulis, bet Sauli kā "otrā plāna tēlu" - prof.Bruno Strautiņš, Ligita Franckeviča, Inese Nātriņa, Jānis Anmanis, Arta Dumpe un Klāvs Veinbahs.

Saules asociatīvo nozīmi izmanto Nellija Skujeniece, Agita Šteinberga, Antra Urtāne, Māra Mickeviča, Māra Kalniņa, Juris Kaksis un Eva Ziediņa, bet Saules motīvu kā nosacītu etnogrāfisku simbolu - Jānis Strupulis, Zane Elerte, Anatolijs Vasiļjevs un Jānis Anmanis.

Viena medaļa ir veltīta konkrētam notikumam - Saules aptumsumam, kas bija novērojams 2011. gada 4. janvārī.

Nedaudz par EX-LIBRI :

Ex-libris ir senākā un skaistākā grafikas mākslas nozare. Tā raksturo savu īpašnieku kā profesionāli savā darbā, gan kā dažādu hobiju cienītāju, gan vienkārši kā interesentu un unikālu cilvēku.

Ex-libris tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „no grāmatām”. Tā ir īpaša piederības zīme – māksliniecisks, pavairots zīmējums vai mazās formas grafika ar bibliotēkas vai grāmatu krātuves īpašnieka vārdu. To ielīmē grāmatas vāka iekšpusē, un izsenis cilvēks, kas mīlēja grāmatas, tika uzskatīts par paraugu, kam vērts sekot.

No senās Ēģiptes laikiem (pirmais zināmais ex-libris radīts 18. dinastijas laikā faraonam Amenhotepam III) līdz mūsdienām tas ir izdzīvojis, attīstījies un pašlaik pasaulē sasniedzis savu augstāko mākslinieciskā izpildījuma pakāpi.

Šī mākslas joma ir attīstījusies 2 virzienos :

1. Augstās grafikas mākslas darbs, kas paredzēts izstādēm, konkursiem, īpašām kolekcijām vai apmaiņai, un ļoti vērtīgām grāmatām kā piedrības zīme;

2. Lietišķās mākslas darbs, ko var pasūtīt un iegūt katrs bibliotēkas īpašnieks vai interesents.

Mūslaiku latviešu ex-libris mākslinieki pilnvērtīgi iekļaujas pasaules exlibristu aktivitātēs un godam pārstāv Latviju dažāda mēroga konkursos un izstādēs, iegūstot gan Grand Prix, gan laureātu diplomus.

Daļa no šiem māksliniekiem un ekslibru kolekcionāriem piedalās arī Saules muzeja rīkotajā izstādē. Īpaši var izcelt arī mūsu ex-libris kolekcionārus, jo arī viņi aktīvi piedalās šīs mākslas jomas popularizēšanā, izstādot savas kolekcijas dažādās skatēs gan Latvijā, gan ārzemēs. Tā šoreiz ir mūsu lielākā pūču kolekcionāre Gaida Šilinska.

No savas puses varam teikt – arī Latvijā ex-libris dzīvo un attīstās un godam nes Latvijas vārdu mākslas pasaulē. Lai dzīvo ex-libris!

Izstādi rīko Saules muzejs, Latvijas medaļu mākslas klubs un Latvijas ekslibristu klubs.

Saules Muzejs (Vaļņu iela 30, Rīga)

DARBA LAIKS:

Katru dienu 10.00 – 19.00

BIĻEŠU CENAS:

Pieaugušie: LVL 2,50

Skolēni, studenti, pensionāri: LVL 2,00

Pirmsskolas vecuma bērni: LVL 1,00

Tikai izstādes apmeklējums LVL 0,50

Ģimenes biļete (2 pieaugušie ar 1–4 bērniem): LVL 6,00

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64558697sec.