Klausies džeza un indiešu mūzikas sintēzi festivālā «Rīgas Ritmi»

27. aprīlī plkst. 19:00 Kongresu nama lielajā zālē mūzikas festivāls „RĪGAS RITMI“ piedāvā indiešu izcelsmes amerikāņu alta saksofonistu Rudrešu Mahanthapu (Rudresh Mahanthappa).

Rudrešs ir viens no novatoriskākajiem mūsdienu džeza komponistiem un izpildītājiem. Mūziķis citu džeza saksofonistu starpā izceļas ar savu revolucionāro pieeju jaunu skaņu meklēšanā, saplūdinot Indijas senču mūzikas tradīcijas ar džezu. Rīgā mākslinieks viesosies sava jaunākā albuma Samdhi (2011) pasaules turnejā, kurā komponists pievērsies Indijas kultūras mantojuma atainošanai modernākā džeza skanējumā, pievienojot arī elektriskās un basģitāras skaņas. Viņa sniegumu šai albumā žurnāla DownBeat mūzikas kritiķi novērtējuši ar uzvaru nominācijā “Labākais alta saksofonists 2011″. Žurnāla redakcija šo uzvaru komentēja šādi: “Esam kļuvuši par aculieciniekiem tam, kā viņš no daudzsološas zvaigznes ir kļuvis par vienu no mūsdienu nozīmīgākajiem māksliniekiem.” Šī nav pirmā reize, kad Rudrešs guvis uzvaru Downbeat rīkotajās aptaujās. 2009. gada nominācijās mūziķis uzvarēja divās kategorijās: “Labākais jaunais džeza talants” un “Labākais jaunais alta saksofonists”.

Albuma nosaukums “Samdhi” nāk no sanskrita valodas un tam ir vairākas nozīmes. Tā tiek dēvēts savedējs – cilvēks, kas piemeklē līgavaini meitenei un otrādi, vienojas par precībām un pūra vai pirkuma maksas lielumu. Vārdam ir arī daudz reliģiskāka nozīme – tā tiek dēvēts pārejas posms starp diviem kosmiskiem laikmetiem, viena kosmiskā cikla beigas un jaunas pasaules dzimšanu, radot pēctecību un tradīciju saglabāšanu pārmaiņu brīžos. Pats mūziķis atdzīst, ka šo vārdu izvēlējies kā metaforu rietumu un austrumu mūzikas elementu saplūšanai, jo arī pats saksofonists brīžiem bijis pārsteigts, izdzirdot negaidītās, jaunās skaņu variācijas. Skaņdarbu pamatā tiek izmantots Dienvidindijas mūzikai raksturīgais ritmu un melodijas veidošanas princips, kas tiek izspēlēts džeza interpretācijā. Pats mūziķis uzsver, ka šai albumā dominē džezs, kaut arī daudz neierastāks.

Mākslinieks Rīgā uzstāsies kopā ar elektro-akustisko kvartetu, kurā piedalās starptautisku atzinību guvuši pasaules līmeņa mūziķi: ģitārists Deivids Džilmors (David Gilmore), basģitārists Ričs Brauns (Rich Brown) un bundzinieks Džīns Leiks (Gene Lake).

Mosties pavasara ritmos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4124372sec.