Jauno dziesminieku festivāla «Bardu pavasaris» ieskaņas dziesmu vakars

Trešdien, 9. maijā plkst. 19.00 Latvijas 1. Rokkafejnīcā „Reiterna nams” (Vecrīgā, Mārstaļu ielā 2/4) notiks Jauno dziesminieku festivāla „Bardu pavasaris” ieskaņas dziesmu vakars, kurā uzstāsies Hasinta, Endija Štāle, Skranda, Rūta Ķergalve un Lauma Stepanova.

Jauno dziesminieku festivāls „Bardu pavasaris”, kas notiks 11. maijā Rīgas Kultūras un atpūtas centrā „Imanta”, radīts ar ideju popularizēt dziesminieku kustību jauniešu vidū un atklāt klausītājiem jaunus talantīgus latviešu dziesminiekus. Festivāla ietvaros notiks gan koncerts, gan brīvais mikrofons. Ieskaņas dziesmu vakarā būs izdevība ne tikai iegūt vairāk informācijas par festivālu (tostarp iespēja pieteikties brīvajam mikrofonam) un patīkamas ieejas biļešu atlaides, bet arī iepazīt dažus jaunos dziesminiekus, festivāla dalībniekus.

Rūta Ķergalve ir kuldīdzniece, kas mūziku raksta kopš 2005. gada. Kopā ar Zani Aišpuri radīta grupa „Pusčetros”, kuras repertuārā pārsvārā ir tieši Rūtas rakstītās dziesmas (gan vārdi, gan melodijas). Abas dziesminieces apgalvo: „Pirmās ietekmes bija abu vecākie brāļi, kuri spēlējuši ģitāru, un to iemācījuši arī mums. Vēlāk, savienojot priekšstatus par mūziku, radījām dziesmas, kuras apkārtējie raksturoja kā spēcīgas un nepieradinātas. Mūsuprāt, dziesma ir dzīvs organisms, kas ar laiku mainās un iegūst savu seju. Savām dziesmām mēs neizmantojam citu dzejdaru lirikas, bet tās rakstām pašas, turklāt uzskatām, ka vislabāk izteikties tieši latviešu valodā.” Trešdien dziesmu vakarā Reiterna namā viesosies grupas „Pusčetros” mini sastāvs jeb Rūta Ķergalve (balss, ģitāra) un Lauma Stepanova (džambas).

Skranda jeb Ēriks Kazradzis ir mūziķis no grupas „Safe to Say” Jūrmalā, bet reizēm Skranda uzstājas arī viens kā dziesminieks, izpildot gan savas autordziesmas, gan citu sev tuvu autoru dziesmas. Jautāts par savu pseidonīmu, Skranda atbild: „Pirms gadiem astoņiem par Skrandu mani nosauca dienā, kad man kājās bija skrandainas bikses. Šis nosaukums tā arī ieguva savu vēsturisko nozīmi manā dzīvē.”

Kolorītā dziesminiece Hasinta reizēm redzama un dzirdama pasaku mājā „Undīne” un citviet dažādos dziesminieku pasākumos, tomēr pamatā viņas dziesmu telpa ir Rīgas ielas. Hasinta: „Ja kādam ir jāatbild uz jautājumu – kas tu esi – vislielākā pārliecība laikam man ir, kad saku - trubadūrs! Jā, tā nav tikai mūzikas rakstīšana, spēlēšana, iznēsāšana pa dažādām vietām bez starpniekiem, bet arī runāšana ar cilvēkiem, parādīšana, ka var dzīvot mazliet savādāk, nekā pieņemts uzskatīt, ka to skaisto, par ko bieži vien lasām tikai pasakās, ir iespējams arī izdzīvot pavisam reāli. Un, protams, parādīt cilvēkiem, ka viņi ir labi un skaisti. Dot viņiem iespēju tādiem būt. Mūzika ir līdzeklis, lai cilvēkus atvērtu. Un tas ir mans mūzikas izmantošanas veids - atvērt un atvērties, jo katrs dziesminieks ir savādāks.”

Savukārt Endija Štāle, austrasbērns, jaunā dziesminiece no vēju pilsētas, stāsta: „No 15 gadu vecuma slimoju ar neizārstējamu slimību „kopā būšanu”. Slimības simptomi ir sekojoši: nespēja turēties pretī Imanta Kalniņa mūzikai, latviešu tautasdziesmām un austrasbērnu dziesmām, nepārvarama vēlme ņemt ģitāru un doties uz jebkuru pasaules malu, lai paklausītos savējos un sajust to mazo kopā būšanas laimi. Slimība mani pārsteidza nesagatavotu 2007. gada vasarā. Tā atnāca vienā dienā ar dziesmu. Nu tā ir iesakņojusies manī tik tālu, ka es to saucu par māsu, dažreiz vārdā Laime, dažreiz - Prieks vai Veiksme...”

Ieeja par ziedojumiem.

Dziesmu vakari – latviešu dziesminieku tikšanās ar klausītājiem – notiek katru trešdienu plkst. 19.00 Latvijas 1. rokkafejnīcas mazajā zālē Reiterna namā.

Dziesmu vakarus rīko Latvijas Mūzikas atbalsta fonds sadarbībā ar Latvijas 1. rokkafejnīcu (http://www.rockcafe.lv/) un SIA RJK. Informatīvi atbalsta Austras biedrība (http://www.austrasbiedriba.lv/).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.30112696sec.