Starptautiskajā muzeju dienā Mākslas muzejā «Rīgas Birža» atklās Austrumu galeriju

2012. gada 18. maijs

Mākslas muzejs „Rīgas Birža” / Austrumu galerija, 3. stāvs

Doma laukums 6, Rīga

No 2012. gada 18. maija Mākslas muzeja „Rīgas Birža” 3. stāvā (Doma laukumā 6, Vecrīgā) skatītājiem būs atvērta Austrumu galerija – pastāvīgās ekspozīcijas turpinājums, kas iepazīstina ar Senās Ēģiptes un 16.–20. gadsimta Austrumu zemju mākslu.

Austrumu mākslas galerijā apmeklētāji varēs iepazīties ar daļu no daudzveidīgajām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Austrumu zemju tradicionālās kultūras kolekcijām. Kolekciju hronoloģiskās robežas aptver laika posmu no 16. gadsimta līdz 20. gadsimta beigām, bet ekspozīcijas kodolu veido 18.–19. gadsimta meistardarbi. Ekspozīcijas tematiskie akcenti likti uz rituāla priekšmetiem, kas fiksē reliģisko tradīciju attīstību, sadzīvē lietotiem mākslas priekšmetiem, kuri atspoguļo lokālo kultūru, kā arī darbiem, kas bija paredzēti eksportam uz Eiropu vai citām Austrumu valstīm, tur veidojot šo valstu tēlu.

Indijas, Dienvidāzijas un Dienvidaustrumāzijas zemju mākslas ekspozīcijā parādīti 18.–20. gadsimtā izgatavoti mākslas priekšmeti. Šī reģiona skaitliski lielākā ir Indijas lietišķās mākslas kolekcija, kas eksponēta atsevišķā zālē. Ekspozīcijā var aplūkot kaula, raga un koka griezumus, rotaslietas un metāla izstrādājumus, kā arī iepazīt rokdarbnieku darinātās tekstīlijas.

Indoķīnas pussalas valstis – Mjanmu (bij. Birma), Taizemi, Kambodžu, Laosu un Vjetnamu, kā arī salu zemi Indonēziju vieno kultūrvēsturiskas saites, kas izveidojušas tālā senatnē. Ekspozīcija ļauj salīdzināt vietējo meistaru stilistiskās interpretācijas reliģiskās mākslas kanona ietvaros un vērtēt laika gaitā radušas pārmaiņas. Ievērojama ekspozīcijas daļa veltīta tradicionālajai mākslai, atklājot paaudzēs izkoptu amatnieku meistarību.

Muzeja Austrumu kolekcijās bagātīgi pārstāvēta Ķīnas un Japānas māksla. Šo zemju kultūrām veltītas atsevišķas ekspozīcijas zāles.

Ķīnas mākslas izlases pamatā ir porcelāna priekšmeti – dekoratīvas vāzes, šķīvji, pialas un skulptūras, kas attiecināmas uz eksporta izstrādājumu grupu. Gadsimtu gaitā visredzamākās izmaiņas piedzīvoja priekšmetu apgleznojums un dekors. Ekspozīcijā izstādītie porcelāna izstrādājumi ļauj novērot formu, krāsas un tehnoloģijas attīstību. Ķīnas mākslas meistardarbu vidū aplūkojami arī priekšmeti, kas gatavoti no dažādiem materiāliem – akmens, ziloņkaula un koka. Priekšstatu par mākslas daudzveidību papildina tradicionālā ķīniešu glezniecība. Atsevišķā vitrīnā eksponēta interesanta 18.–19. gadsimta Tibetas sakrālās mākslas kolekcija.

Japānas mākslas ekspozīcijā ietilpst dažādi lietišķās mākslas priekšmeti, kā arī porcelāns un keramika. Izstādīti lakas izstrādājumi, ziloņkaula necke figūriņas un metāla režģu emaljas priekšmeti. Skaitliski neliela, taču kultūrvēsturiski nozīmīga ir Edo perioda (1703–1868) tēlniecības kolekcija, kas iepazīstina ar Japānas reliģisko plastiku. Gan keramikas darbi, gan eksporta porcelāna grupa – Imari un Sacumas priekšmeti – atspoguļo Japānas estētisko pasaules uztveri.

Austrumu galerijas seifā ir apskatāma Senās Ēģiptes mākslas ekspozīcija, kurā centrālo vietu ieņem Latvijā vienīgā ēģiptiešu mūmija koka sarkofāgā. Ekspozīcija papildināta ar rituālo sīkplastiku – skarabeju un ušebti figūriņām.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Austrumu mākslas kolekcija ir lielākā Baltijas valstīs. Mākslas muzeja „Rīgas Birža” pastāvīgajā ekspozīcijā Austrumu galerijā iekļauti katras valsts vērtīgākie mākslas priekšmeti, sniedzot mākslas interesentiem gan iespēju vērot kultūru lokālās īpatnības, gan saskatīt to kopīgās iezīmes.

Atgādinām, ka 18. maijā ieeja visās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs ir bezmaksas.

 

Mākslas muzejs „Rīgas Birža” (Doma laukums 6)

DARBA LAIKS:

Katru dienu 10.00–18.00, kase 10.00–17.45

Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.45

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

BIĻEŠU CENAS:

Iekavās norādītas cenas 1 apmeklētājam grupā, kurā ir vismaz 10 dalībnieki. Grupas vadītājam ieeja bez maksas.

Pastāvīgās ekspozīcijas

Pieaugušie: LVL 2,00 (1,50)

Skolēni, studenti, pensionāri: LVL 1,00 (0,50)

Apvienotā biļete visam muzejam

Pieaugušie: LVL 4,50 (4,00)

Skolēni, studenti, pensionāri: LVL 2,00 (1,50)

Ģimenes biļete

(1–2 pieaugušie ar 1–4 bērniem vai viena daudzbērnu ģimene): LVL 5,00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Jūrmalas TIC
,


Limbažu TIC
,


Motormuzejs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4795239sec.