Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atklās izstādi "Ikš Bārban"

2012. gada 20. jūlijā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē tiks atklāta grafiķes Baibas Dambergas personālizstāde "Ikš bārban" (Viens bārbans). Izstādē būs iespējams retrospektīvi izsekot Baibas Dambergas radošajiem meklējumiem gan mākslas darbu motīvos, gan grafikas tehniku pielietojumā.

B. Damberga dzimusi 1957. gadā Sīkragā. 1976. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, bet 1982. gadā – Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Šobrīd B. Damberga ir zīmēšanas un grafikas pedagoģe Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. Kopš 1994. gada māksliniece ir Grafikas kameras biedre, kopš 2000. gada – Latvijas Mākslinieku savienības biedre. B. Dambergas personālizstādes ir notikušas Kolkā, Ventspilī, Rīgā, Talsos, Mazirbē, kā arī Somijā.

Baibas Dambergas profesionālā un radošā darbība ir saistīta ar lībiešu tematiku. Kā stāsta pati māksliniece, darbu motīvi "parasti uzrodas itin kā no nekurienes. Impulsi mēdz būt visdažādākie, tie uzrodas negaidīti – dabā, sadzīvē, ieraugot ko tādu, kā patiesībā nav. Tad rodas vēlme fiksēt šo mirkļa sajūtas trauslumu."

Kā apgalvo māksliniece Baiba Damberga, mīļākā no tehnikām viņai ir oforts ar savu smalkumu un bagātīgajām izteiksmes iespējām: "Oforta darināšana ir gana sarežģīts un darbietilpīgs process, tai pašā laikā bezgala saistošs."

B. Dambergas personālizstādē Brīvdabas muzeja Izstāžu zālē būs apskatāmi darbi, kuri veidoti tieši oforta tehnikā, kas māksliniecei kalpojusi par pamudinājumu sākt "drukāt" lībiešu naudu. Pirmās monētas, kas tika nosauktas par bārbaniem, tapušas ar mākslinieces pašportretu.  Latviešu valodā tās sauktu par baibām. Klajā nākušas  arī citas naudas vienības – viena sīringa, viens valts, viena bille, viens tīt–reins – kuras rotā mūsdienu lībiešu kultūras darbinieku portreti.

Izstādē "Ikš bārban" būs apskatāmas gan miniatūras, gan lielformāta noskaņu kompozīcijas, kuras B. Damberga apkopojusi sērijā "Ikš bārban". Tās turpina naudas tematiku, bet veidotas kologrāfijas tehnikā. B. Damberga atklāj: "Darba process šajā tehnikā, kaut arī neprognozējams, izraisa azartu, gaidot, kas vērtīgs iznirs no nekurienes. Katrs atradums virza procesu tālāk."

Izstāde būs aplūkojama no 20. jūlija līdz 19. augustam. Brīvdabas muzeja Izstāžu zāles darba laiks no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10:00 līdz 17:00.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51038194sec.