"Skaņu Mežā 2012" uzstājas Stellar Om Source

2012. gada 12. oktobrī Skaņu Meža desmitgades jubilejā Palladium koncertzālē uzstāsies Stellar Om Source, viens no zināmākajiem andergraunda sintezatoru renesanses vārdiem, ko raksturo skaistas un hipnotiskas retrofutūristiskas muzikālas un vizuālas vīzijas. Aiz projekta nosaukuma slēpjas itāļu/franču izcelsmes mūziķe, arhitekte un dizaina pasniedzēja Kristele Gualdi. Mūziku viņa sāka komponēt padsmitnieces vecumā, uz sintezatoriem radīdama skaņu celiņus izstādēm un asistēdama tēvu darbā radio. Viņas muzikālo attīstību ietekmēja pretruntīgi iespaidi no tādiem mūzikas projektiem kā Tangerine Dream albuma "Rubycon", izdevniecības ECM māksliniekiem, kā arī new age un disko virzieniem. Profesionālu solo karjeru Gualdi aizsāka 2005. gadā, pievēršoties tolaik modē atkal nākušajiem analogiem sintezatoriem un veciem sekvenceriem. Jau pēc pašizdotā ieraksta Exises publicēšanas kritiķis Deivs Millers mūziķi nosauca par spēcīgu eksperimentāla ambient skanējuma novatori.

Plašāku vērību Gualdi izpelnījās ar vinila albumu Trilogy Select, ko veidoja savādi un salti skaņdarbi, kas iztēlē iedzīvināja naivi futūristiskas zinātniskās fantastikas ainavas. Pēdējās desmitgades mijā viņu pieminēja līdzās tādam sintezatoru mūziķim kā Oneohtrix Point Never. Taču kopš tā laika Gualdi ir arvien lielākā mērā pievērsusies acid house un attiecīgi šodien Stellar Om Source skaņu pasaule izsauc vienlaicīgus salīdzinājumus ar elektroniskās mūzikas pionieri Dorisu Nortoni un deju mūzikas kolektīvu Underground Resistance, kā arī iedzīvina ainas no klasiskām Lielbritānijas "skābes ballītēm". Gualdi šobrīd rada melodisku, Detroitas iedvesmotu deju mūziku, taču ar to pašu harmonisko smalkumu un melodisko struktūru, kas raksturo viņas ambientos darbus.

Pie virziena maiņas no ambientās uz deju mūziku Gualdi noveda nejaušība – proti, veiksmīgs pirkums eBay. Viņa pirka Roland MC-202 sintezatoru un pārdevējs par grašiem papildus piedāvāja nopirkt salauztu Roland TB-303 – sintezatoru, kam pieder īpatnējā raustīgā un lokanā skaņa, kas izmantota neskaitāmos acid house ierakstos. Taču, kad mūziķe pastā saņēma abus sintezatorus, izrādījās otrādi – 202 bija salauzts, bet 303 modelis - pilnībā funkcionējošs. "Tas sintezators nokrita no debesīm. Es nezinu, cik cilvēku par ko tādu sapņo,"Gualdi saka žurnālam The Quietus, - ''Mūzika, ko taisu tagad, izriet no šī instrumenta īpašībām, kā arī eksperimentiem, meklējot jaunu skaņu." Savulaik mūzikas ierakstu veikals Norman Records rakstīja, ka būtu skaisti iztēloties Stellar Om Source spēlējot lāzera arfu piramīdas virsotnē ar Žanu Mišelu Žāru un Klausu Šulcu kā pavadītājiem. Tas laiks ir garām un tagad viņa ir nolaidusies uz zemes, piesvīdušās acid house ballītēs. Šī virziena maiņa un muzikālais "hedonisms" arī sakrīt ar Gualdi pašas filosofiju, ko viņa pauda pērnā gada beigās žurnālā The Wire, - "Vai tad [2011.gadā] rietumu ekonomika gandrīz nesabruka desmit reižu, vai mēs gandrīz neizzudām simt reižu? Es tik bieži esmu šogad domājusi: dzīvo šo dienu kā pēdējo. Meklē pārmaiņas vai pārmaiņas atradīs tevi."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.24359798sec.