Latvijas Okupācijas muzejs rīko jauniešu filmu nedēļu Ziemeļu gaismas stāsti

No 2012. gada 12. līdz 18. novembrim Latvijas Okupācijas muzeja jaunajās pagaidu telpās Raiņa bulvārī 7 norisināsies jauniešu filmu nedēļa "Ziemeļu gaismas stāsti", kuras ietvaros tiks izrādītas interesantākās un aktuālākās Igaunijas, Latvijas, Somijas un Zviedrijas filmas, kas uzņemtas pēdējos gados un rosina domāt par kopīgo, kas raksturīgs šo Ziemeļvalstu jauniešiem, par viņu sapņiem un problēmām, par viņu identitātes veidošanos.

Jaunajam, daudzsološajam somu komiksu autoram Tonijam Enstromam savā animācijas filmiņā "Magnētiska personība" ir ko teikt par mūsdienām tik raksturīgo zvaigžņu kultu un visu jauniešu vēlmi kļūt slaveniem un populāriem. Uz angļu meiteni Liziju Arturu, kas bija atbraukusi uz Rīgu kā apmaiņas programmas studente, lielu iespaidu atstājis Rīgas Centrāltirgus, un viņa par to izveidojusi filmiņu "Rīgas papīra tirgus". Visu tikai no papīra! Savukārt krāšņā datoranimācija "Kukaiņa nāve" veidota, izmantojot vismodernākās datoranimācijas tehnikas. "Ö" ir pasaulē vispazīstamākā somu animācijas filmu veidotāja Kari Jūsonena visjaunākais veikums. Igauņu "Kapu sarga meita" un somu "Gandrīz 18" ir tik dažādas filmas, bet patiesībā runā par vienu tēmu – pieaugšanas grūtībām. Šaubas par to, ko iesākt laiskajā vasarā pēc grūto skolas izlaiduma eksāmenu sprindzinājuma, kā Aku filmā "Augusts" pazīstamas jauniešiem ikkatrā Baltijas jūras krastā. Toties filma "Skaņu troksnis" ir skaļa un piedzīvojumiem pārpilna filma-provokācija, kas aicina uz pasauli paskatīties kā uz mūzikas instrumentu.

Muzikāls piedzīvojums ir arī pilnmetrāžas animācijas filma „Ella un Aleksi” – filmu nedēļas īpašā sestdienas bērnu seansa galvenais notikums. Šis divu bērnu balsīs repojošais muzikālais projekts kļuva ārkārtīgi slavens jau 2004. gadā, kad tika izdots viņu pirmais albums. Viņu dziesmām līdzi dzied ikviens bērns Somijā un nu vispopulārākās no viņu dziesmiņām apvienotas priecīgā filmā, kas liks pasmaidīt ne tikai bērniem, bet arī brīvdomīgākiem vecākiem.

Un tomēr filmu nedēļas "Ziemeļu gaismas stāsti" centrālais notikums ir slavenā somu akordeonista, pārsteidzošu performanču meistara Kimmo Pohjonena koncerts otrdien, 12. novembrī "Palladium" koncertzālē un krāšņā dokumentālā filma „Skaņlauzis” par viņu, kas tiks izrādīta pirms koncerta tā norises vietā. Dienu pirms koncerta šo filmu būs iespējams noskatīties arī bez maksas Latvijas Okupācijas muzejā. 

Papildus filmu seansiem Latvijas Okupācijas muzejā notiks arī dažādi sarīkojumi. Sestdien, 17. novembrī plkst. 15.30, paplašinot režisores Ilzes Burkovskas-Jacobsen filmā "Kleitas, mātes un meitas" aizsākto tēmu par to, kā pucējas meitenes mūsdienās un kāda uz to ietekme ir viņu mammām, ļoti iemīļotā ģimeņu fotogrāfe Agnese Aljēna aicinās pasaulē vistuvākās – mammas un meitas – uz fotosesiju. Sauciet līdzi draudzenes un viņu mammas, aiciniet vecmāmiņas un vecvecmāmiņas! 

Filmā "Labāki kaimiņi", kas izzina to, kas kopīgs latviešiem un igauņiem, Latvijā dzīvojošais venecuēliešu pavārs Germans Andress Kuoto Silva stāsta, ka latviešu tradicionālā virtuve nozīmējot trīs "K" – kāpostus, kartupeļus un karbonādi. Mēs pārbaudīsim – kopā ar atraktīvo šefpavāru Rihardu Frīdenbergu-Kalniņu no Ecocatering.lv Latvijas Okupācijas muzeja pagalmā 18. novembrī plkst. 18.00 gatavosim tieši ziemeļvalstīm raksturīgo ēdienu – zupas.

Ar tām cienāsim arī nosalušos gaismas festivāla "Staro Rīga" apmeklētājus un arī paši pirmo reizi piedalīsimies tik lielu atsaucību iemantojušajā gaismas festivālā – uz muzeja ēkas sienas Raiņa bulvārī 7 festivāla "Staro Rīga" laikā ik vakaru tiks rādīta režisores Astras Zoldneres un muzikālās apvienības "Vētras Saites" veidota gaismas un skaņas projekcija "Riekstu kalns".

Filmu nedēļa "Ziemeļu gaismas stāsti" ir daļa no projekta "Different Nations - Shared Experience", kas izceļ kopīgo identitāti jauniešos četrās Ziemeļu reģiona valstīs Igaunijā, Latvijā, Somijā un Zviedrijā. Projektā Okupācijas muzejs sadarbojas ar Igaunijas nevalstisko organizāciju "Unitas Foundation", to finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Centrālās Baltijas jūras reģiona INTERREG IV A pārrobežu sadarbības programma.

Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā 15. – 17. novembrī Latvijas Okupācijas muzeja darbalaiks pagarināts līdz plkst. 19.00, 18. novembrī – līdz plkst. 20.00. Ieeja uz filmu nedēļas "Ziemeļu gaismas stāsti" pasākumiem Latvijas Okupācijas muzejā ir par brīvu. Visas filmas tiek rādītas ar tulkojumu latviešu valodā.

Plašāka informācija – www.lauska.lv/zgs un www.okupacijasmuzejs.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45215797sec.