Aprit 15 gadu kopš Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO sarakstā

Šonedēļ, 6. decembrī aprit 15 gadu kopš Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Par godu šai gadadienai šodien, pulksten 12.00 Doma laukumā pie UNESCO Pasaules mantojuma zīmes notiks svinīga fotografēšanas UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas (LNK) pārstāvjiem, UNESCO LNK Asamblejas locekļiem un ekspertiem, kuri devuši ieguldījumu Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā un izcelšanā.

UNESCO starptautiskajā sabiedrībā, kas 1997. gadā pieņēma lēmumu par Pasaules mantojuma saraksta papildināšanu, Rīgas vēsturiskais centrs tika novērtēts kā izcila un unikāla kultūras vērtība, kam līdzīgas nav citur pasaulē, jo to veido viduslaiku un vēlākā pilsētbūvnieciskā struktūra, Jūgendstila arhitektūra un 19. gadsimta koka arhitektūra. Tas bija pirmais objekts no Latvijas, kas iekļauts šajā prestižajā sarakstā, ko šobrīd veido jau 962 mantojuma vietas, no kurām 745 ir kultūras, 188 – dabas, bet 29 vietas vienlaikus pārstāv gan kultūras, gan dabas vērtības.

"UNESCO Pasaules mantojuma saraksts ir unikāls reģistrs, kurā tiek apkopota informācija par izciliem universālas nozīmes kultūras un dabas mantojuma objektiem visā pasaulē. Tā ir kvalitātes zīme, līdzīgi, kā ISO sertifikāts, un atrašanās Pasaules mantojuma sarakstā ir vietas vai objekta pievienotā vērtība. Saraksts tiek veidots UNESCO Konvencijas par Pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību ietvaros, un tā šobrīd ir pasaulē nozīmīgākais mantojuma aizsardzības veicināšanas instruments. Atskatoties uz saglabāšanas jautājumu risināšanu, jāsaka, ka Rīgai šo 15 gadu laikā, sadarbojoties valsts, pašvaldību, starptautiskām un nevalstiskām organizācijām, ir izdevies atrisināt daudzas problēmas Rīgas vēsturiskajā centrā. Tajā skaitā pieņemts Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums un apstiprināts Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plāns, kā arī izveidota Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika.

Līdz ar Rīgas vēsturiskā centra iekļaušanu Pasaules mantojuma sarakstā, tika apstiprināta tā īpašā un unikālā vērtība, kuras saglabāšana, pilsētai attīstoties, ir ne tikai visu rīdzinieku, visu Latvijas iedzīvotāju, bet arī visas cilvēces interesēs. Tas ne tikai dod Latvijai lielākas tiesības un iespējas sava kultūras mantojuma saglabāšanā un pilsētvides vērtību apzināšanā, bet arī uzliek pienākumus, galvenokārt – sekojot, lai šīs vērtības netiktu iznīcinātas.

UNESCO LNK video par Rīgas vēsturisko centru – stāsta Juris Dambis un Pēteris Blūms.

Aicina piedalīties fotoakcijā Facebook

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) šī gada 6. decembrī aicina ikvienu piedalīties fotoakcijā Facebook par godu 15. gadadienai kopš Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Akcijas dalībnieki 6. decembrī visas dienas garumā aicināti fotografēties pie UNESCO Pasaules mantojuma zīmes Doma laukumā (iestrādāta starp bruģakmeņiem). Uzņemtās fotogrāfijas ar īsu savu veltījumu vai sveicienu jāpublicē sociālajā portālā UNESCO LNK Facebook lapā. Pirmie piecpadsmit, kuri būs publicējuši savu foto, saņems interesantas balvas no UNESCO LNK.

Akcijā piedalīties aicināts ikviens interesents. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību UNESCO Pasaules mantojuma vērtībām Latvijā, veicināt to atpazīstamību un sabiedrības izpratni par pasaules mantojumu.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.unesco.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Grand Hotel Kempinski Riga
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63709998sec.