Apkopotas Rīgas atmiņas - Liktens lietu muzejs

Nekas tik spilgti neraksturo laiku un notikumus kā priekšmeti un lietas, kas mums  kādreiz piederējuši. Un  mēs tos  vienmēr atceramies saistībā ar kādu īpašu dzīves  posmu, kas apliecina konkrētu laiku un notikumus. Priekšmeti un lietas stāsta par dzīvi patiesāk, palīdz notikušajam  palikt  atmiņā un neizgaist. Rīga līdz šim galvenokārt apkopojusi  savus atmiņu stāstus vadoties  no politiskiem vai faktoloģiskiem aspektiem, īpašu uzmanību nepievēršot  rīdzinieku personīgajām liecībām. Un ja tās izmantotas, tad tikai  fragmentāri. Bet nedrīkst aizmirst, ka politiskā skatuve ir tikai fons, scenogrāfija lugai, kas tiek izspēlēta uz mūsu dzīves skatuves tai atvēlētajā laikā. Daudzas svarīgas liecības  par laiku un par to, kā dzīvojam, palikušas nepamanītas, lai gan  tieši tās  vienmēr piesaista vislielāko skatītāju un klausītāju uzmanību uzdodot ne vienu vien mīklu  nākošām paaudzēm. Cilvēki reti kad atmiņu stāstos meklē politiku, tā vienmēr tiek centīgi interpretēta vēstures grāmatās. Bet tie, kas nāk pēc mums meklē atmiņu liecībās dzīvo,  lai atpazītu notikušo nemainīgajā  laika ritējumā, konfrontētu  savu pieredzi ar vēsturisko atmiņu ar iespēju  veidot  savu ikdienas poēziju. Personiskās izjūtas rada  ticamību esībai un apliecina to sava veida dzīves svinēšanā - zīmēs, kuras  mums  atstājusi cilvēciskā pieredze, un kas atpazīstamas ikvienam un it visur  pasaulē.

Priekšmeti un lietas, kas ir apkārt, saistīti ar konkrētiem notikumiem mūsu dzīvē. Lietas ir tās, kas tik daudz stāsta par mums. Divdesmit pirmais gadsimts ienāk civilizācijas vēsturē kā minimālisma ēra, atsakoties no visa nevajadzīgā. Modīgi ir atteikties no  lietu kulta, bet tai pat laikā būtiski izzināt pasauli priekšmetu  liecībās. Lietas, kā uzticības zīmes, nāk mums līdz, turpinot skaitīt Laika pulksteni, Tie ir mūsu ieroči, kas pasargā, krāšņo un atgādina, un dienu no dienas mums kalpojot, kļūst  par  mūsu dzīves liecībām. Katra ar savu noslēpumu un savu klusēšanu.

Un dažreiz tik  ļoti gribas ieskatīties, kas ir aiz tās?

Liktens lietu muzejs apkopos  personiskus  priekšmetus  un lietas, kas  pieder  rīdziniekiem un apzinās  ar  tiem  saistītos dzīves  stāstus- gan jautros, gan skumjos, gan priecīgos, gan bēdīgos. Svinīgos un ikdienišķos. Visa šī sajūtu  un atmiņu gamma veido  vienu veselu - dzīves laiku, tikai priekšmeti un lietas nereti dzīvo ilgāk par  cilvēkiem un vienmēr  ir saistīti ar stāstiem, kurus mēs nekad nespēsim  izzināt līdz galam, un kas sevī glabā liecību par konkrētu esības aktu. Radošā  grupa - Mediju komunikācijas darbnīca, filmu studija KINOLATS aicina  rīdziniekus  uzticēt  jaunajam muzejam savus stāstus, kā  arī laika liecības- lietas  un priekšmetus. 25  labākie stāsti  tiks  atlasīti  filmēšanai, piecdesmit no tiem - iekļauti grāmatas LIKTENS LIETU STĀSTI manuskriptā, kas apkopos  vairāk kā 100 liktens lietu fotogrāfijas un stāstus.

Pirms trīsdesmit gadiem toreiz vēl jaunais franču rakstnieks Žoržs Pereks savu  pirmo romānu  velta  priekšmetu  valodai un nosauc to Lietas. Septiņdesmitie  ir laiks, kad  Eiropas  progresīvā  sabiedrība protestē  pret  lietu kultu. Un tomēr,  lietas  un priekšmeti aizvien vēl liecina par eiropiešu tikumiem, netikumiem, dzīvi un tradīcijām. Rakstnieks izpētījis mūsu priekšmetu un lietu pasaules uztveri visai uzmanīgi.

Drīz viņiem sāka  likties, ka  dzīve stāv uz vietas un turpinās  tikai  priekšmetos un lietās, kas  reiz  viņiem ir  piederējuši vai piederēs, - lietās, kam viņi  pieskārušies, un kam vēl kādreiz  pieskarsies  kāds cits, dzīvojot pavisam citu  dzīvi. Tās vienmēr būs kā atskaņas  no kādas pasaules, kas eksistē tepat  blakus paņemot rokās kafijas tasīti, ieskatoties grāmatā vai atverot veļas  skapja durvis   Un viņiem  pēkšņi likās, ka viņa  dzīvos mūžīgi...

Perekam taisnība, jo lietas  un priekšmeti mums sniedz mūžīgas esības  ilūziju. Tikai Liktens muzeja lietu un priekšmetu stāsti nebūs tik apcerīgi, tie  piedāvās  dzīvus  notikumus un patiesi pārdzīvoto, saglabājot nepārtrauktības  un vienreizības smaržu.

Priekšmeti un lietas dažreiz zina vairāk par mums  nekā  cilvēki, kas dzīvo mums līdzās. Un tikai retais prot atcerēties un stāstīt, izzinot to noslēpumus. Tad liecībās parādās dzīva pasaule, kuru tik ļoti gribas apskaust un turpināt.    

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Avis
,


Kaļķu vārti
,


Dome Hotel
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39435196sec.