Rīgas mākslas telpā būs izstāde Wilnis 2x. Vilnis Zābers (1963-1994)

No 2013. gada 24. janvāra līdz 31. martam Rīgas pilsētas izstāžu zāles "Rīgas mākslas telpa" Lielajā zālē būs apskatāma plaša Viļņa Zābera darbu retrospekcija "Wilnis 2x. Vilnis Zābers (1963-1994)", kurā tiks parādīta gan mākslinieka izcilība, gan laikmeta lūstošo paradigmu atspulgs.

Vilnis Zābers ir harizmātisks latviešu mākslinieks. Viņa māksla un dzīves māksla, kam bieži bija performances raksturs, savulaik izpelnījusies plašu ievērību. 1980. gadu nogalē, kad mākslā ienāca Vilnis Zābers, notika aktīva sociālisma ideoloģijas demontāža, un māksla bija tā teritorija, kas to spilgti atspoguļoja.

Retrospekciju veidos darbi no muzeju krājumiem un privātkolekcijām, būs apskatāmas pēc fotogrāfijām un autora skicēm rekonstruētas instalācijas, kā arī videomateriāli par mākslinieku. Kopā ar mākslas darbiem izstāde piedāvās arī kritiķu komentārus – gan pirms divdesmit gadiem tapušos, gan speciāli šai izstādei rakstītos.

"V. Zābera mākslas pamatslānis vai patoss ir mulsinošajā robežā starp "fotofilmas mehānisko bezkaislīgumu, momenta faktoloģiju un ļoti jūtīgu formas izstrādi, kura atklāj gribētās attieksmes pret pasauli maigumu un vārīgumu," tā pirms divdesmit gadiem V. Zāberu raksturoja kritiķis Ivars Runkovskis. Savukārt Helēna Demakova viņa talanta izcilību jau 1990. gadā salīdzināja ar Jāņa Pauļuka (1906. – 1984.) spilgtumu. Ekspozīcijai komentārus veido arī Jānis Borgs, Elita Ansone, Elvita Ruka, Inga Šteimane un Jūlija Tereščenko.

Vilnis Zābers ir studējis LMA grafikas nodaļā (1985. – 1992). Kopš 1988. gada darbojās jauno mākslinieku grupā "LPSR Z". Kopā ar grupu un mākslinieku Miervaldi Poli viņš piedalījies vairākās izstādēs un performancēs, veidojis četras personālizstādes. Ar savām grafikām V. Zābers guva atzinību Rīgas un Tallinas grafikas mākslas triennālēs. Mākslinieks gāja bojā autokatastrofā 31 gada vecumā.

Izstādi "Wilnis 2x. Vilnis Zābers (1963-1994)" producē SIA "Rīgas Nami". Izstādes kuratore ir kuratore Inga Šteimane, kura to veidojusi ciešā sadarbībā ar mākslinieci Ingrīdu Zāberi, scenogrāfs Kristians Helvings.

Izstādes tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, instalāciju rekonstrukciju finansē mākslas mecenāts Jānis Zuzāns. Atbalsta arī "CSSL Noliktava".

"Rīgas mākslas telpā" skatāmas arī citas izstādes – no 19. janvāra būs izstādīta "Dienas balva fotogrāfijā 2012. 100 labākās bildes", bet INTRO zālē iekārtota Diānas Adamaites personālizstāde "Uzreiz".

Ieejas maksa – 2,00 Ls. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un Latvijas Mākslinieku savienības biedriem, uzrādot apliecības, ieejas maksa – 1,00 Ls

Vairāk informācijas www.riga.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56320095sec.