Sarunas muzejā: Ģederts Eliass - Gleznas, tikšanās ar izstādes kuratori Aiju Brasliņu

Svētdien, 2013. gada 27. janvārī, pulksten 15:00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina skatītājus uz "Sarunu muzejā" ar izstādes kuratori Aiju Brasliņu, kura stāstīs par latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa (1887  –1975) dzīvi un daiļradi, raksturojot viņa bagāto radošo mantojumu un nozīmīgo ieguldījumu Latvijas mākslas attīstībā. Tikšanās notiks LNMM Baltajā zālē (K. Valdemāra ielā 10 a, Rīgā).

2012. gada rudenī vienam no izcilākajiem latviešu gleznotājiem – Ģedertam Eliasam – apritēja 125. gadskārta kopš dzimšanas. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs klasiķa jubileju atzīmē, rādot gan atzītu meistardarbu, gan mazāk zināmu gleznu izlasi.

Latvijas glezniecības zelta fondā līdz šim kanonizētais Ģederta Eliasa veikums – agrīno fovisma paraugu, neoklasisko peldētāju, jaunreālistisko lauku žanru izlase – nebūt nerada pilnīgu priekšstatu par viņa mākslinieciskā mantojuma kopainu. Eliass uzgleznojis vairāk kā tūkstoš eļļas gleznu, savas dzīves laikā izstādot tikai nelielu daļu no paveiktā.

Mākslinieku arvien pavadījusi savrupas un noslēgtas personības reputācija, ko veicināja Vilhelma Purvīša toreizējā privātskolnieka līdzdalība 1905. gada revolūcijas notikumos. Emigrācijas gados viņš Briseles Karaliskajā mākslas akadēmijā (1908 – 1913) studēja kā bēglis ar viltotu pasi uz sveša vārda. Eliass ir viens no retajiem Latvijas agrīnā modernisma pārstāvjiem, kurš laikā līdz Pirmajam pasaules karam profesionāli izglītojās Rietumeiropā – Briselē un Parīzē. Apguvis akadēmisko skolu, gleznotājs aizrautīgi izmēģināja dažādu moderno virzienu formālos atradumus, kara gados Maskavā (1916 – 1917) īpaši iedvesmojoties no fovisma līdera Anrī Matisa un kļūstot par ietekmīgā francūža tiešāko vietējo sekotāju. Ar izaicinoši spilgto un juteklisko fovistisko krāsainību Eliass ap 1920. gadu novatoriski atdzīvināja latviešu glezniecību.

Pievienojies Rīgas mākslinieku grupai, Ģederts Eliass kopā ar līdzgaitniekiem 20. gadsimta 20. gadu vidū piedzīvoja starpkaru laikmeta mākslai raksturīgo atgriešanos pie klasiskās tradīcijas un reālisma. Pārtapis jaunreālistā, "eksmodernists" 30. gados kļuva par atzītāko nacionālās skolas lauku žanra meistaru – dzimto Platones Zīlēnu eposa radītāju, kurš Zemgales māju apkārtni attēloja zemnieku ikdienas un gadalaiku mainībā, piesātinot ar spēcīgu glezniecisko ekspresiju un dramatisku noskaņu. Noteiktus posmus mākslinieka jaunradē apzīmogojusi viņa izredzēto sieviešu klātbūtne, kuras iedzīvinātas daudzu aktu un portretu veidolos.

Ģederts Eliass ilgstoši strādāja par pedagogu Latvijas Mākslas akadēmijā, kur starpkaru laikā vadīja akta klasi un figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Vienlaikus, rakstot "Latviešu konversācijas vārdnīcai" un Purvīša "Mākslas vēsturei", tika apliecināta Eiropas muzeju pazinēja un erudīta mākslas vēstures zinātāja slava. Kopā ar brāli Kristapu Eliasu radīta grāmata "Franču jaunlaiku glezniecība" (Rīga, 1940), kas okupētajā Latvijā turpināja uzturēt spēkā Francijas modernās mākslas vērtību kultu.

Mākslas zinātniece, izstādes kuratore Aija Brasliņa veidos "Sarunu muzejā" kā aizraujošu ekskursiju ekspozīcijā un emocionālu stāstījumu par Ģedertu Eliasu kā vienu no spilgtākajām personībām latviešu mākslā, izceļot viņa dzīves, talanta un rakstura daudzveidīgās šķautnes.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Sakarā ar rekonstrukcijas darbu uzsākšanu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, izstāde pagarināta līdz 2013. gada 11. februārim. Tā būs arī pēdējā diena, kad muzeja ekspozīcijas būs atvērtas apmeklētājiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programma "Sarunas muzejā" piedāvā mākslas un kultūras interesentiem vienreizēju un aizraujošu iespēju svētdienas (pulksten 15:00) vai trešdienas (pulksten 17:00) pēcpusdienā baudīt mākslu, veidot un bagātināt savu viedokli kopā ar dažādiem mākslas jomas speciālistiem. "Sarunas muzejā" ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā. Šādas tikšanās ļauj iepazīt jaunākās izstādes personiskākā, niansētākā un informatīvi dziļākā veidā, ieklausoties un diskutējot ar klātesošajiem. Mūsu "Sarunās" mākslinieki, mākslas vēsturnieki, izstāžu kuratori un ikviens apmeklētājs atklāj sev un citiem mākslas vērtības un aktualitātes.

Dalība pasākumā bez iepriekšējas pieteikšanās, iegādājoties ieejas biļeti izstādē.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.lnmm.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51577115sec.