2014. gadā ar kultūru atvērs bijušo Čekas namu

2014. gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, durvis vērs ilgus gadus šausmas iedvesusī "Stūra māja" – Latvijas PSRS Valsts Drošības komitejas (VDK) galvenā mītne.

Kā mēms atgādinājums par gadu desmitos pārdzīvotajām šausmām šī masīvā ēka Brīvības un Stabu ielas stūrī aizputējušām, tumšām stikla acīm akli raugās pilsētā, tās mūri slēpj simtiem baisu stāstu un noslēpumu.

Pēc Latvijas okupācijas 1940. gada 17. jūnijā namā iekārtojās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja, tautā pazīstama kā Čeka. Drīz daļā pagrabtelpu un 1. stāvā tika izbūvētas cietuma kameras, kā arī spīdzināšanas un nāves sodu izpildes telpa.

"Stūra mājai" ir divi pagalmi, kas saglabājušies līdz mūsdienām, – viens liels, ar masīviem dzelzs vārtiem, un otrs mazāks, kas bija paredzēts ieslodzīto pastaigām, pārklāts ar dzeloņstiepļu žogu un robežojās ar kaimiņu dzīvojamo ēku.

Kopumā cietumā bijušas 44 kameras ar aptuveni 175 vietām (gultām). Vēlāk, kad ieslodzīto skaits strauji palielinājās, kameras tika pārpildītas un, piemēram, kamerā ar sešām gultām tika ievietoti pat 36 cilvēki.

VDK šajā ēkā atradās līdz 1991. gadam, kad Latvija atguva valstisko neatkarību. Kopš 2008. gada "Stūra māja" stāv tukša un pamesta.

Nākamajā gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, šajā drūmajā namā tiks iedegta gaisma – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Namā plānots atklāt vairākas tematiskās izstādes, ko sižetiski vienos vēstures notikumi un ar tiem saistītie cilvēku likteņstāsti. Kopumā paredzēts izveidot sešas tematiskās ekspozīcijas, kuru izveidi apņēmušās veikt vairākas ar vēsturi, mākslu un kultūru saistītas institūcijas.

Idejas autoru iecere ir izveidot šeit savdabīgas koncepcijas muzeju, kas sniegtu "dzīvas" liecības par notikušo šajā namā, raksturotu vēsturisko laiku un vidi. Pārkāpjot "Stūra mājas" slieksni, ikviens apmeklētājs sajustos kā nonācis patiesībā nebūt ne tik senā pagātnē – laikā, kad šeit valdīja padomju vara, totalitārisms un genocīds.

Apmeklētājus sagaida emocionāli piesātināts ceļojums laikā un telpā, kas katram, aiz sevis aizverot "Stūra mājas" smagās durvis, atstās neizdzēšamu iespaidu un liks pārdomāt vēsturisko notikumu patieso seju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54862809sec.