Centrāltirgus sakņu paviljonā atklās unikālu tēlniecības izstādi

No 2013.gada 17. maija līdz 22. jūnijam Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā Mākslas dienu 2013 "Mākslinieka monologs" ietvaros būs iespēja apskatīt unikālu tēlnieka Kārļa Zāles 125. jubilejai veltītu Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma tēlniecības izstādi, kurā izstādītos darbus vienkopus nav bijusi iespēja redzēt pēdējos 20 gadus. Izstāde tapusi ar RPAS "Rīgas Centrāltirgus", kā arī ar Rīgas Domes Izglītības, Kultūras un Sporta departamenta atbalstu. Izstāde tiks atklāta piektdien, 2013. gada 17. maijā plkst. 15.00 Centrāltirgus sakņu paviljonā. Mediju pārstāvji laipni aicināti piedalīties.

Izstāde piedāvā ieskatu Latvijas Mākslinieku savienības muzeja tēlniecības kolekcijā. Pagājuša gadsimta 70. – 90. gados tapušās  akmens skulptūras iemūžina daļu no tēlniecības vēstures Latvijā. Akmens tēlniecība ir Latvijas mākslas vērtība, kurā, vienotas tradīcijas ietveros, katrs mākslinieks, caur savu personisko skatījumu, piešķir akmens formai unikālu stilistiku un formu. Izstādīto 12 darbu autori ir pazīstami un ievērojami mākslinieki – Arta Dumpe, Lea Davidova–Medene, Laimonis Blumbergs, Ojārs Breģis, Rasma Bruzīte, u. c.

RPAS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs uzsver: "Centrāltirgus ir ilggadējs Mākslas dienu rīkotāju sadarbības partneris un  tā tas ir arī šogad. Mums ir ļoti svarīgi Centrāltirgus un Vidzemes tirgus apmeklētājiem sniegt iespēju gūt pozitīvas emocijas, paplašināt savas zināšanas un ieraudzīt, ka tirgus ir kas vairāk, nekā tikai iepirkšanās vieta – tas lielā mērā ir valsts un pilsētas iedzīvotāju kultūras spogulis un ir tikai apsveicami, ka šeit – tuvāk cilvēkiem ienāk māksla, mūzika un citas kultūras jomas."

Festivāla Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs ietvaros, māksla "iziet ielās" un ienāk netradicionālās vietās. Rīgas Centrāltirgus laukums reiz bija mājvieta gaisakuģu angāriem, kuri vēlāk kļuva par Eiropā modernākajiem tirgus paviljoniem. Šajā neparastajā arhitektūras un tēlniecības sintēzē, eksponētas monumentālās granīta skulptūras, muzeja vērtībām sastopoties ar jaunu vēsturisko fonu.

Tēlniecībai Latvijā ir spēcīgas saites ar akmeni kā materiālu – tajā strādājuši tādi ievērojami tēlnieki kā Gustavs Šķilters, Teodors Zaļkalns, Burkards Dzenis un Kārlis Zāle. Šogad aprit Kārļa Zāles 125 gadu jubileja. Mākslinieka daiļrades vērtību un nozīmi lakoniski izsaka fakts, ka Kārļa Zāles darbi iekļauti Latvijas Kultūras Kanonā.

Mākslinieks vienmēr strādā atbilstoši savam laikam un izjūtām. Monumentālie akmens darbi, reiz tik populāri un daudzināti, ir sava laika mākslas pieminekļi – daļa no pagājušā gadsimta mākslas un tās idejām. Katrs gadsimts nāk ar jaunu iedvesmu un ikviena mākslinieku paaudze ietekmējas un mācās no iepriekšējās. Franču tēlnieks Ogists Rodēns teicis – "Mīliet meistarus, kas dzīvoja pirms jums". No meistariem ir jāmācās, viņu idejas jāsaredz un viņu laiks jāatceras.

Mākslas Dienas ir svētki mākslai un tās cilvēkiem. Izstāde atzīmē Latvijas tēlniecības sasniegumus un kultūrvērtības, kuras, mākslinieka monologā caur viņa idejām materiālā, ieguvušas balsi, kas dzirdama arī šodien.

Izstādes darba laiks: pirmdiena – svētdiena no plkst. 8.00 līdz 18.00


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65779901sec.