Intervija: iegūsti augstāko izglītību Starptautiskā tūrisma fakultātē Biznesa augstkolā Turība

Šis, 2013. gads, ir 20. jubilejas gads Biznesa augstskolai Turība. Pavisam nesen, 8. jūnijā, svinīgā gaisotnē norisinājās izlaidumi visām augstskolas fakultātēm, dienas nobeigumā absolventus un ciemiņus priecēja krāšņs salūts un balle grupas "bet bet" pavadījumā.

Šobrīd Turībā tiek gaidīti vidusskolu absolventi, kuri piepildīs augstskolas mājīgās telpas. Tūrisma studiju interesentiem informāciju sniedz Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāne Agita Doniņa.

Kādas ar tūrismu saistītas studiju programmas piedāvā augstskola?

Agita Doniņa: Biznesa augstskola Turība tūrisma un viesmīlības nozares studiju virzienā piedāvā visu trīs līmeņu studiju programmas: 1. līmeņa studiju programmu "Viesmīlības serviss", profesionālā bakalaura studiju programmas "Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība" un "Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadība", kā arī maģistrantūras programmu "Tūrisma stratēģiskā vadība". Turklāt gan bakalaura, gan maģistrantūras programmas studenti var apgūt latviešu vai angļu valodā, studējot kopā ar daudzu citu valstu un kultūru studentiem.

Kādas ir minēto programmu priekšrocības salīdzinājumā ar citām līdzīgām programmām Latvijā?

Agita Doniņa: Šeit tiek īstenotas studiju programmas, kur var vienlaikus sasaistīt savu radošo potenciālu, izdomu un kreativitāti ar biznesu. Ikviens pamanīs, ka tiek ieturēts balanss starp radošajiem studiju kursiem un biznesa studiju kursiem.

Studijas augstskolā ir reizē interesantas, radošas un praktiskas, jo studiju kursi tiek apgūti ne tikai auditorijā, bet arī tūrisma galamērķos, mežā un koncertzālēs.

Starptautiskā tūrisma fakultāte patlaban ir vienīgā, kas veic tik plašas nozares vajadzību izpētes Latvijā, tādēļ var apgalvot, ka programmas ir balstītas uz nozarē nepieciešamo kompetenču apgūšanu.

To, ko novērtējuši arī paši studenti, ir visciešākā sasaite ar nozari visu studiju laiku – regulāras nozares vieslekcijas un diskusijas, nozares regulāra iepazīstināšana ar studentu pētījumiem, tūrisma uzņēmēju pasūtīti pētījumi. Uzsveru vēlreiz – tik cieša sasaiste nav nevienā no Latvijas augstskolām. Turības pieredze, sadarbojoties ar nozari, kā labs piemērs tiek prezentēts ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē (ANO PTO). Arī mūsu pasniedzēju vidū sastopami nozaru profesionāļi, turklāt arī vadošajos amatos – uzņēmumu īpašnieki un vadītāji!

Tāpat jāmin, ka fakultātē popularitāti ieguvusi studentu ārvalstu pieredze – studiju veidā vai izejot prakses. Ilgtermiņa sadarbības partneri studentu praksēm, arvien labākas partneraugstskolas, kurās studenti mācās līdzīgās studiju programmās. Nemainīgi liela saglabājas mūsu pašu studentu interese par ārvalstu praksēm un studijām – gūt starptautisku pieredzi dodas ap 200 topošo speciālistu ik gadu.

STF pieejamas arī valsts budžeta vietas, kas kalpo kā apliecinājums programmas kvalitātes izvērtējumam (ANO PTO).

Un pats lielākais ieguvums – augstskolā tiek diplomēti speciālisti, kas šobrīd ir ļoti pieprasīti gan Latvijā, gan pasaulē. Nozares pieprasījums daudzkārt pārsniedz jauno speciālistu piedāvājumu, kas nozīmē, ka speciālisti ir un būs pieprasīti. Tūrisms ir arī joma, kas visātrāk atgūstas no krīzēm, to apliecina Eiropas Savienības, Pasaules Bankas un ANO dati.

Kādi ir iestāšanās nosacījumi augstskolā? Līdz kuram datumam iespējams pieteikties studiju programmām ar sākumu 2013. gada rudenī?

Agita Doniņa: Reflektanti, kuri vidējo izglītību ieguvuši 2013. gadā, studijām var pieteikties no 2013. gada 8. jūlija. Reflektanti, kuri vidējo izglītību ieguvuši līdz 2013. gadam, studijām var pieteikties no 2013. gada 1. aprīļa. Studijām var pieteikties līdz 2013. gada 31. augustam (pēc 10. augusta pamatstudiju programmās, pēc 31. augusta filiālēs, maģistrantūras un doktorantūras programmās par papildus samaksu Ls 20).

Uzņemšana uz vietām studijās notiek konkursa kārtībā. Konkurss notiek, datorizēti summējot punktus atbilstīgi vērtējumu līmeņiem un vērtējumam vidējās izglītības dokumentā, reflektantiem, kas nav kārtojuši centralizētos eksāmenus, vidējo izglītību apliecinošam dokumentam pievienotajā sekmju izrakstā.

Piesakoties studijām, jāuzrāda pase vai personas apliecība, jāiesniedz 1 fotogrāfija (3 x 4), jāuzrāda centralizēto eksāmenu latviešu valodā un svešvalodā sertifikāti, vidējo izglītību apliecinošu dokuments.

Pēc elektroniskās reģistrācijas augstskolas mājas lapā ir jāierodas augstskolā noslēgt studiju līgumu un uzrādīt visus nepieciešamos dokumentus. Elektronisko reģistrāciju var veikt arī uz vietas augstskolā. Reģistrēšanās studijām augstskolā ir bezmaksas. Reflektantiem tiek piemērota iepazīšanās maksa 10% apjomā no pirmā studiju gada studiju maksas, kas tiek iekļauta studiju maksā, ja tiek uzsāktas studijas, un kas netiek atmaksāta, reflektantam studijas neuzsākot.

Biznesa augstskolas Turība studenti var izmantot 140 budžeta vietas un 328 stipendijas. Tāpat iespējamas studiju maksas atlaides gan par labām sekmēm, gan par darbību Studējošo pašpārvaldē, gan augstskolas publicitātes aktivitātēm. Atlaides katru gadu saņem aptuveni trešdaļa studentu.

Kādas papildus aktivitātes un iespējas augstskola piedāvā studentiem?

Agita Doniņa: Paralēli studijām mūsu studenti var apmeklēt nozaru profesionāļu vieslekcijas vai arī piedalīties augstskolas un sadarbības partneru organizētas konferencēs un diskusijās par nozarēs un sabiedrībā aktuālām tēmām.

Diskusiju cikls ar studentiem un nozaru profesionāļiem aizsākts arī Starptautiskā tūrisma fakultātē, tādējādi aktualizējot tematus, kas svarīgi tūrisma sfēras turpmākai attīstībai un topošo speciālistu ienākšanai darba tirgū.

Starptautiskā tūrisma fakultātes paspārnē darbojas Tūrisma pētniecības centrs, kur var satikties studenti un pasniedzēji, lai veidotu tūrisma nozarei aktuālus pētījumus. Centrā ne tikai tiek vērtēti studentu labākie un nozarei noderīgākie darbi, bet arī rīkoti izglītojoši semināri nozares uzņēmējiem un pārstāvjiem.

Tāpat mūsu studenti var sevi pārbaudīt uzņēmējdarbībā, izmantojot paplašinātā un modernizētā augstskolas Biznesa inkubatora iespējas. Ar AS Swedbank atbalstu jaunās telpas ir pilnībā izremontētas un aprīkotas, lai tajās būtu iespējams vienlaicīgi darboties ap 30 studentiem. Biznesa inkubatorā ir biroja tehnikas stūrītis, sanāksmju telpa, divas apspriežu telpas, daudznodalījumu slēdzami metāla skapji dokumentu glabāšanai, kā arī skatuve prezentāciju demonstrēšanai un publisku pasākumu organizēšanai. Ir iekārtota arī ērta virtuvīte karsto un atspirdzinošo dzērienu pagatavošanai. Inkubatorā regulāri notiek izglītojošas lekcijas par uzņēmējdarbības jautājumiem un pieredzes apmaiņas tikšanās starp studentiem un uzņēmējiem, tādējādi labāk sagatavojot jaunos censoņus startam biznesā.

Turības teritorijā atrodas arī bērnudārzs. Bērnu izklaides un pirmskolas attīstības centrā "Zemenīte ABC", pateicoties lieliskiem uzturēšanas apstākļiem, bērni var radoši pavadīt laiku, kamēr jaunie vecāki apgūst zinības lekcijās, tādējādi augstskolai nākot pretī un atbalstot jauno ģimeņu izglītības iespējas.

Tiem, kuri savu ikdienu labprāt bagātina ar sportiskām aktivitātēm, augstskolas sporta zālē var gūt panākumus arī sportā un piedalīties basketbola, volejbola, frīsbija treniņos un sacensībās.

Miniet Latvijā zināmus tūrisma nozarē strādājošus profesionāļus, kuri ir ieguvušu izglītību Biznesa augstskolā Turība!

Agita Doniņa: Tūrisma un pakalpojumu nozarē gan Latvijā, gan citās valstīs strādā ļoti daudzi Turības absolventi. Fakultātes beidzējus var sastapt gan viesnīcu biznesā, gan ceļojumu aģentūrās, kā arī valsts un pašvaldību institūcijās, kas nodarbojas ar tūrisma plānošanu un pārvaldību. Varam minēt Ruslanu Jamčinski, viesnīcas Monika Centrum Hotels vadītāju, Madaru Brūveri, TAVA mārketinga projektu vadītāju, Valdi Vanadziņu, Booking.com direktoru Baltijas valstīs, Artu Beriņu, Via Hansa Tours Dienvideiropas departamenta direktori un vēl daudzus, daudzus citus. Starptautiskā tūrisma fakultātes absolventi veiksmīgi savu karjeru attīsta arī citās valstīs. Gan Austrijā, gan Norvēģijā, bet jo īpaši daudz Grieķijas viesnīcās latviski varēsiet sarunāties ar dažādu līmeņu vadītājiem, kuri savas zināšanas un prasmes apguvuši Turībā.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.turiba.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55701303sec.