Klajā nācis Rīgas Porcelāna muzeja izdevums

Rīgas Porcelāna muzejs izdevis grāmatu "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi", kur apkopota šobrīd pilnīgākā informācija par savulaik populārajām un iemīļotajām Rīgā ražotajām porcelāna figūriņām. Bagātīgi ilustrētais izdevums latviešu, krievu un angļu valodā domāts ikvienam, kuru saista rotaļīgā un asprātīgā, naivā un elegantā, bet vienmēr neviltoti sirsnīgā sīkplastikas tēlu pasaule.

Rīgas Porcelāna muzejs kopš 2001. gada ir nozīmīgākais Rīgā ražotā porcelāna mantojuma glabātājs. Tā kolekciju un ekspozīciju veido trauki, sīkplastikas figūriņas un oriģināli mākslas darbi no 19. gs. otrās puses, kad Rīgā sāka darboties Kuzņecova un Jesena fabrikas, līdz mūsdienām. Īpaša vieta muzeja krājumā ir pēc Otrā pasaules kara tapušajiem Rīgas porcelāna rūpnīcas ražojumiem, un tā valdzinošākajai daļai – figūriņām – kurai veltīts muzeja pirmais apjomīgais izdevums – grāmata "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi".  

Grāmata atspoguļo muzejā notiekošo zinātnisko darbu, iepazīstinot ar porcelāna sīkplastikas žanra specifiku, vēsturisko attīstību un tradīcijām Latvijā. Līdztekus desmit nozīmīgāko Rīgas porcelāna ražotnēs strādājušo mākslinieku biogrāfijām un viņu spilgtāko darbu krāsainām ilustrācijām, sniegtas īsas ziņas par vairāk nekā 350 darbiem, kas glabājas muzeja krājumā, un aptver visu plašo Rīgā ražoto sīkplastikas figūriņu klāstu: dzīvniekus, tautumeitas un tautudēlus, grāmatu turētājus, garšvielu trauciņus, suvenīrus un citus dekoratīvus priekšmetus, kas savā dažādībā liecina par gaumes un stilu maiņām 20. gadsimta laikā un mūsu meistaru izdomas bagātību un prasmīgajām rokām.

Informācija grāmatā ievietota latviešu, krievu un angļu valodā, reprezentējot šo Latvijas kultūras mantojuma daļu arī ārvalstu interesentiem. Grāmatas zinātniskā redaktore ir Zanda Zībiņa, māksliniece Alise Landsberga, fotogrāfiju autors – Didzis Grodzs. Grāmatas izdošanu atbalstījusi Rīgas dome, Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Arctic Paper.  

Grāmatu "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi" var iegādāties Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju iela 9/11, Konventa sēta).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67979193sec.