Šodien visā Rīgā turpinās Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas svētki

Sestdiena, 18.janvāris, būs kulminācija Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas svētkiem, aicinot rīdziniekus un pilsētas viesus  uz daudzveidīgu notikumu programmu visas dienas garumā.

Jau no pl.10 Rīgas Centrāltirgū ikviens aicināts sajust un nogaršot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas atmosfēru, ko sniegs koru un pianistu uzstāšanās, ielu mākslinieku izrādes, radošās darbnīcas un citas kultūras norises. Ciemos gaida neskaitāmas mākslinieku radošās komandas, kas uz šo dienu iemājojošas tirgus Gaļas, Zivju, Sakņu un Piena paviljonos un kopā ar tirgus darbiniekiem sagādājuši dažnedažādas kultūras norises. Savukārt no pl.12.45 Rīgas Starptautiskajā autoostā sāksies koncertu virkne, kad dažādu paaudžu pianisti spēlēs Baha mūziku. Pasākumi centrāltirgū un autoostā norisināsies līdz 18:00.

Savukārt jau pl.12.00 sāksies unikāla akcija „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”. Tūkstošiem cilvēku, stāvot plecu pie pleca un padodot grāmatas, caurvīs pilsētu no vecās bibliotēkas ēkas K.Barona ielā līdz jaunajai Gaismas pilij.

Gaismas ceļa maršruts būs caur Vērmanes dārzu, pa Merķeļa ielu, Brīvības bulvāri, gar Brīvības pieminekli cauri Vecrīgai, pāri Akmens tiltam grāmatas nogādājot uz Gaismas pili, kur to sagaidīs bibliotekāri ar bibliotēkas vadītāju Andri Vilku priekšgalā. Sagaidot grāmatas pie Gaismas pils, ikviens pie bibliotēkas izvietotajā ekrānā varēs vērot grāmatu pārceļošanu.

Gaismas ceļa garumā būs izvietoti pieci tējas punkti – Lattelecom tējas punkts ar bezmaksas wifi Vērmanes dārzā, Lipton tējas punkti Vērmanes dārzā, Kaļķu ielas sākumā un pie Gaismas pils, DanSukker tējas punkts Strēlnieku laukumā. Visos tējas punktos, kā arī Rīga 2014 informācijas punktos, kas atrodas - Kino Citadele, Rīgas Kongresu namā un tirdzniecības centrā Galleria Riga – varēs saņemt atklāšanas pasākumu programmu.

Rīga 2014 partneris Lattelecom nodrošinās Grāmatu draugu ķēdes dalībnieku fotografēšanu dalībnieku fotografēšanu. Sākot ar 20.janvāri fotogrāfijas tiks ievietotas mājaslapā www.gramatukede.lv.

Pulksten 16.30 Kīpsalas pludmalē pie Vanša tiltu sāksies Pasaules uguns skulptūru  čempionāta fināls. Pamazām viena pēc otras tiks aizdegtas no malkas un salmiem izveidotās konstrukcijas – mākslas darbi ar īsu, taču neparasti krāšņu mūžu.

Savukārt pl.18.00 11.novembra krastmalā notiks gandrīz stundu gara gaismas parāde, ko veidos neatkarīgā producentu grupa “Helmnot”. Gājienā piedalīsies majestātiskas, līdz pat 6 metriem augstas gaismas figūras, kas veiks karnevālisku gājienu pa visu krastmalu.

Pl.19.00 parādei sekos iespaidīgs muzikāls gaismas uzvedums „Gaismas stāsts”, kuram mūziku īpaši šim uzvedumam komponējis Jānis Lūsēns, savukārt gaismu horeogrāfiju veidojušas labākās Latvijas gaismas mākslinieku radošās un tehniskās grupas. Uzvedums būs tēlains stāsts par dabu, kultūru un cilvēku. Šoreiz uzvedums aptvers plašu teritoriju starp Dzelzceļa un Vanšu tiltiem, būs labi vērojams gan no 11.novemba krastmalas līdz pat 13.janvāra ielai, gan Akmens un Vanšu tiltiem.

Vakara noslēgumā pl.20.30 Arēnā Rīga notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas koncerts „Rīga dimd!”, kurā tiks pāršķirstītas Rīgas muzikālās vēstures lappuses. Rīga šajā koncertā klausītājus uzrunās kā muzikāli daudzveidīga, laikmetīga kultūras un mākslas pilsēta. Koncerts ir Rīgas domes dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem, ko būs iespējams skatīties arī televīzijas tiešraidēs un klausīties radio tiešraidēs. Koncertu tiešraidē demonstrēs Latvijas Televīzija, LNT un TV5, kā arī klausāms Latvijas Radio 1 un programmā Klasika.

Interesentus gaidīs arī izstāde „1914”, kas veltīta simts gadiem kopš Pirmā Pasaules kara sākuma. Šī vērienīgā izstāde apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzejā izstāžu zālē Arsenāls.

Atklāšanas apmeklētājiem pieejamas gan šīs izstādes, gan īpaši veidota Rīga 2014 sadarbības partneru radošo iniciatīvu programma.  Visas atklāšanas dienas rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs gaismas festivāla „Staro Rīga” speciālizlaidums, kurā redzami jauniešu konkursa darbi un izstāžu namā „Atklāj Rīgu” (Aldara iela 5, Vecrīga) atklāšanas laikā bezmaksas apskatāma izstāde par „Staro Rīga” vēsturi un spilgtākajiem objektiem.

Rīga 2014 atklāšanas pasākumi turpināsies arī svētdien, 19.janvārī, kad izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta pasaulslavenā franču mākslinieka Kristiāna Boltanska (Christian Boltanski) instalācija „Sirdspuksti”, pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā piedzīvos Riharda Vāgnera opuss tēlos „Rienci. Triums un sakāve”, kā arī ciemos aicina Sigulda – Rīga 2014 oficiālā partnerpilsēta, kas sarūpējusi daudzveidīgu notikumu programmu.

Siguldas gads tiks atklāts ar Gaismas pastaigām, Francijas radošās kompānijas Picto Facto lielformāta instalācijām, elektroniskās mūzikas programmu Koncerts septiņiem sintezatoriem, sadarbojoties taustiņinstrumentālistiem Kasparam Tobim un video māksliniekam Artim Dzērvem, Dzelzs vilka ieraksta Jauno Jāņu orķestris  prezentāciju, īpašām akcijām un galveno notikumu Siguldas pils kompleksā.   

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO sniedz apdrošināšanu lielākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem, lai ikviens varētu droši izbaudīt šos unikālos notikumus visa gada garumā.

Aicinām svētku apmeklētājus ģērbties silti un ievērst uzmanību satiksmes ierobežojumiem un izmaiņām sabiedriskā transporta kustībā.

Atklāšanas un visa gada programma ir pieejama kultūras portālā www.riga2014.org.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51063299sec.