Nerātnās dainas 14. februārī teātrī – klubā Hamlets

Vecrīgas sirdī teātrī – klubā Hamlets, Jāņa sētā 5, Rīgā par godu svētajai Valentīna dienai 14. februārī pulksten 21.00 notiks humora pilns dzejas un mūzikas vakars Dainosim nerātni un rātni. Vakara gaitā patīkamā atmosfērā pie galdiņiem dzirdēsiet nerātnas četrrindes no krājuma Puisīts tek uz meitiņu, ko savulaik savācis dainu tēvs Krišjānis Barons. Vakara programma paredzēta 2 daļās: Par jautrību rūpēsies Rolanda Zagorska aktiermeistarības studija. Otrajā daļā skanēs mīlas dziesmas dziedātājas Elizabetes Zagorskas, kā arī aktiera un režisora Rolanda Zagorska izpildījumā, pie klavierēm – Ludmila Trifanova.

Aktieris Rolands Zagorskis par projektu saka: "Ir pēdējais laiks Latvijā runāt par demogrāfijas jautājumiem, kā arī latviešiem būt brīvākiem - paskatīties uz šīm lietām ar humoru."

Pazīstamais dzejnieks Knuts Skujenieks nerātno dainu krājuma Puisīts tek uz meitiņu (1900 g. oktobrī, Rīgā, Latvijā) priekšvārdā atklāj: "Mēs laužam galvas, kādus seksoloģijas mācības līdzekļus, kādas rokasgrāmatas bērniem gatavot. Tas viss ir pareizi, taču žēl, ka tepat blakām aizmirstības putekļos guļ latviešu dzimumaudzināšanas kodekss, dziļi humāns un saprātīgs. Vai gan citādi Barontēvs, skaidrs un izturēts cilvēks būdams, bez liekām šaubām būtu vācis un publicējis šīs dziesmas, maigi iedēvēdams tās par nerātnajām? Vairāk humora un iekšējas brīvības mums nudien neskādētu. Arī tās, no senčiem mantotas. Galu gala viņi izturēja, izdzīvoja un radīja mūs. Turklāt vēl zobgalīgi piedziedot: Guli virsu, tautu dēls, Es gulēju apakšā, Es ar Dievu runājos, Tu ellē raudzījies.

Starp zviedru, norvēģu, slovēņu, serbu, krievu biezvārdībām latviešu devums ir īpaši izcils. Iepretī neveikliem naturāliem attiecību aprakstiem, kas citām tautām raksturīgi, latvju nerātnajā dainā dzimumakts un tā nianses apcerētas poētiski, asprātīgi, cilvēcīgi mīļi un, pats galvenais, saudzīgi un veselīgi."

Eita, pirksti, jūs pa priekšu,

Jūs tie ceļa rādītāji!

Tu, mikuli, no pakaļas,

Tu tas ceļa braucējiņš.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.587286sec.