Pirmā īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monēta būs veltīta Rīgai – Eiropas kultūras galvaspilsētai

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā Latvijas Banka izlaidīs pirmo īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monētu, kas būs veltīta Eiropas kultūras galvaspilsētai - Rīgai.

Monētas tiks izlaistas š.g. rudenī un tās tirāža (līdzīgi kā lielākajai daļai īpašā dizaina vienlatnieku) būs 1 miljons eksemplāru. Papildus tiks nokaltas 5000 monētas speciālā – suvenīriesaiņojumā (numismātu un citu interesentu zināšanai – kvalitāte BrilliantUncirculated).

Monētas sižetā būs Vecrīgas panorāma ar iegravējumu Rīga 2014. Monētas autori ir Henrihs Vorkals un Jānis Strupulis.

Nodibinājums Rīga 2014 cer, ka Latvijas Bankas sarūpētā īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monēta būs labs Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas popularizētājs arī citās eiro zonas valstīs.

Pašlaik Latvijas Banka ir izsludinājusi atklātu konkursu par šīs monētas kalšanu un piegādi.

Viena no tautā iecienītākajām monētu mākslas jomām ir īpašās 2 eiro apgrozības monētas. Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpašās 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

Īpašajām apgrozības monētām ir tādas pašas iezīmes, un Eiropas puse kā parastām 2 eiro apgrozības monētām. Monētas pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku ir tām attēlots piemiņas motīvs.Īpašā dizaina eiro monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro monētas.

Vēl viena monētu mākslas joma ir kolekcijas monētas (iepriekš sauktas par jubilejas un piemiņas monētām). Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr šādas monētas reāli reti nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.90526104sec.