Akcentējot ideju par skatlogu mākslu Rīgas pilsētvidē, svinīgi atklāj 11 skatlogus

Klātesot LR kultūras ministrei Dacei Melbārdei un nodibinājuma "Rīga 2014" vadītājai Diānai Čivlei, šodien Berga Bazāra (BB) radošajā kvartālā svinīgi tika atklāti vienota koncepta skatlogi. Projekta "Berga Bazāra skatlogi - Rīgas acis!" vienpadsmit skatlogos īstenojušies Rīgas Dizaina māksla vidusskolas topošo interjera dizaineru autordarbi ar vienojošu koncepciju - Rīgas raksturīgākie simboli.  

"Ir svarīgi, lai Rīgas simboli iedvesmotu jaunos profesionāļus, kas veidos Rīgas tēlu nākotnē. Tieši viņi būs tie, kas turpinās celt Rīgu 21. gadsimtā, iekļaujot pilsētas zīmīgo siluetu un nenovērtējamās vēsturiskās detaļas mūsdienīgā, dzīvā vidē. Skatlogu dizains ir ne tikai skaista, nedaudz piemirsta tradīcija ar bagātu vēsturi, bet arī lieliska iespēja dāvāt Rīgai jaunus vaibstus. Šis projekts ir arī oriģināls veids, kā aicināt rīdziniekus un pilsētas viesus citādi paskatīties uz it kā tik labi zināmajiem Rīgas simboliem un populārākajiem tūrisma objektiem, raisīt jaunas asociācijas un ļaut saskatīt vēl neredzēto, rosināt un iedvesmot jaunām idejām un tālākiem sasniegumiem," tā atklājot skatlogu projektu, kas akcentē ideju par atjaunotu skatlogu mākslu Rīgas pilsētvidē Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014"gadā,  uzsvēra LR kultūras ministre D. Melbārde.

Izcilā pilsētbūvnieka Kristapa Berga 19. gs beigās radītajā Eiropas arhitektūrā unikālajā pasāžas ansamblī Berga Bazārs tirdzniecībai jau vēsturiski bija īpaša vieta. Pirmā stāva arkādēs 130 tirdzniecības vietām ar vaļējām galerijām skatlogiem bija īpaša loma.

BB biedrības valdes priekšsēdētājs Aleksis Karlsons skatlogu atklāšanas pasākumā pauda gandarījumu un pateicību "ka kvartāla veikalu, salonu, kafejnīcu un restorānu īpašnieki pēc 130 gadiem atrodoties unikālā pasāžas ansambļa tirdzniecības vietās izjūt pienākumu atjaunot skatlogu kultūru, iesaistoties kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā." Vienlaikus A. Karlsons pauda cerību, ka šajā projektā īstenotais "labās prakses" piemērs starp uzņēmējiem un studentiem atjaunos arī pieprasījumu un prestižu skatloga dizainera amatam".

Rīgas Dizaina Mākslas vidusskolas direktora vietnieks radošajā darbā Jānis Brants: "Skatlogu projekts ir izcils studentu un uzņēmēju "labās prakses" piemērs, īpaši laikā, kad skatlogu dizains vairums tiek veidots pašu spēkiem, bez profesionālas piesaistes. Radošo ideju izpaušanās reāla uzņēmējdarbības vidē veicina un vienlaikus liek novērtēt skatlogu dizaina profesijas nozīmību kā uzņēmējiem, tā studentiem."

Nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja D. Čivle pauda gandarījumu, ka BB uzņēmēju un studentu privātā iniciatīva un ideja atjaunot skatlogu mākslu Rīgā ir būtisks papildinājums kultūras gada programmai vides un vizualizācijas mākslas jomā. "Priecē, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā uzņēmēji un topošie interjera dizaineri ir apvienojušies, lai ar radošu risinājumu palīdzību no jauna iedzīvinātu Rīgas skatlogu kultūru. Ceru, ka Berga Bazāra radošā kvartāla piemērs būs labs pamudinājums arī citiem pilsētas uzņēmējiem, lai sadarbībā ar māksliniekiem rastu tikpat radošus risinājumus arī citos Rīgas kvartālos."

Arī "Rīga 2014" programmas ietvaros īpaša vieta ir veltīta pilsētvidei. Kamēr BB skatlogi, atklāti 19.martā būs skatāmi līdz 19. Jūnijam, pēc mēneša, proti, 28. aprīlī tiks atklāta ekspozīcija "Skatlogi uz Brīvibas ielu". Tajā desmit skatlogos Brīvības ielas vēsture atklāsies dažādos laika posmos, atspoguļojot konkrētā laika modes, kultūras vai politiskās tendences.

"Gaumīgi un estētiski skatlogi, laipna un sirsnīga apkalpošana nekad nekļūs par Rīgas vizītkarti, ja tādi būsim tikai šogad, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, un tikai pret pilsētas viesiem. Lai Rīgas pilsētvidē skatlogi atkal būtu šarmanti un tos apbrīnotu mēs paši un pilsētas viesi, vēlmei tos radīt jākļūst par ikdienu", tā kvartāla uzņēmēju vārdā uzrunājot klātesošos uzsvēra BB biedrības direktore Kristiāna Skābarde.

Par projektu:

Berga Bazārs biedrības sadarbībā ar Rīgas Dizaina mākslas vidusskolu realizētā projektā "Berga Bazāra skatlogi- Rīgas acis!" ietvaros topošajiem interjera dizainera 3.kursa studentam tika dots uzdevums ar objektu, kuru pamatā ir Rīgas simboli, tūrisma apskates objekti, piesaistīt garāmgājēja uzmanību vispirms ar ideju, kurai jābūt integrētai konkrēta uzņēmuma vajadzībai pārdot pakalpojumu vai preci.

Projekta ietvaros tika pētīti Rīgas simboli un meklētas atbildes uz jautājumu – kas tad ir Rīgai raksturojošie pilsētvides objekti?, vienlaikus analizētas pamanāmākās celtnes – tilti, torņi, ostas, Rīgas kartē atzīmētie īpašie apskates objekti, arhitektūras pieminekļi, vēsturiskās vietas. Pēc šīs izpētes studenti izvēlējās katrs sev vienu objektu ar ko strādāt skatloga maketa idejas radīšanai.

Skatlogu projektā piedalās Zvaigzne ABC, Narciss, Anna Led, Otrā Elpa, Nakts Mēbeles, Matu meistari, Klase, Institut Esthederm, Fielmann, Maya, Fiancee.

Par Berga Bazāru:

Berga Bazārs pilsēta pilsētā, celta uz kāpostu lauka

Kristaps Bergs (1843-1907), izcilais pilsētbūvnieks Berga Bazāra ideju patlaban esošajā vietā, kur toreiz bija Rīgas priekšpilsētas kāpostu lauki, sāka īstenot 19. gs. Eiropas arhitektūrā unikālais pasāžas ansamblis ar 130 tirdzniecības vietām izsmalcinātajai Rīgas publikai un pilsētas viesiem tika izveidots starp 1887. – 1900. gadu. Pirmajos stāvos arkādes ar vaļējām galerijām, kur  publika, zem kolonādēm pastaigādamās, no negaisa, lietus un sniega aizsargāta, mierīgi var visu apskatīt un ievērot (K. Bergs, 1894.g)

20. gs beigās pēc piecdesmit padomju gadiem, nolaists un nopostīts Berga Bazārs ir atdots K. Berga likumīgajiem mantiniekiem. Kopš 1993. Gada Berga Bazāru ar pietāti pret kultūrvēsturisko mantojumu Bergu dzimtas mantinieka Justa N. Karlsona ģimenes vārdā atdzīvinājusi arhitekte Zaiga Gaile. Apvienojot divas vēsturiskas kvartāla ēkas 2003. gadā izveidotā viesnīca Hotel Bergs joprojām  ir vienīgais prestižās mazo viesnīcu alianses Small Luxury Hotels of the World biedrs no Latvijas.

Simboliski šodien mākslinieka Ilmāra Blumberga veidotā strūklaka "Pumpītis", kā toreiz 1930. g. pirmais benzīntanks Rīgā, ir tas dzīvības avots, tagad jau trešo gadsimtu, kas reiz lika radīt, ļāva saglabāt un nodot tālāk Bergu dzimtas mantojumu kultūrā, mākslā, arhitektūrā, pilsētvidē, valstī un pasaulē.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.50255299sec.