Pirmo reizi Latvijā notiks interaktīvs projekts Noderīgu zināšanu un ne-zināšnu melnais tirgus

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros,sestdien, 5.aprīlī, no pulksten 18:00 līdz 22:30 Sapņu fabrikā (Lāčplēša ielā 101, Rīgā) pirmo reizi Latvijānorisināsies interaktīvs projekts Noderīgu zināšanu un ne-zināšnu melnais tirgus. Ieeja bez maksas.

Vairāk nekā 60 eksperti, kas pārstāv antropoloģiju, filozofiju, jurisprudenci, literatūru, medicīnu, mūziku, teātri, vizuālo mākslu un citas jomas, būs sastopami vienuviet, lai piedāvātu apmeklētājiem pusstundu garas individuālas sarunas par uzlabotu, salabotu un beigtu ķermeni.

Vācu kuratores Hannas Hurcigas interaktīvais projekts Noderīgu zināšanu un ne-zināšnu melnais tirgus jau 15 reizes noticis citās Eiropas un Tuvo Austrumu pilsētās, un katru reizi tam tiek izstrādāta īpaša tēma. Rīgas tēma ir saistīta ar jautājumiem par to, kā tuvākā un tālākā nākotnē cilvēks sadzīvos ar straujo tehnoloģiju attīstību medicīnā un citās sfērās, kas ietekmē cilvēka mūža ilgumu un attieksmi pret dzīvību un nāvi. Par mūsu ķermeņa mākslīgām modifikācijām, palīgierīcēm un iespējamiem uzlabojumiem runās sirds ķirurģijas, cilmes šūnu izpētes, transplantoloģijas, onkoloģijas, ortopēdijas, medicīnas ētikas, bioētikas un filozofijas eksperti. Mākslinieciskas un zinātniskas atbildes uz jautājumu – cik daudz uzlabojumu mūsu ķermenis spēs panest, pirms kļūsim sev sveši? – meklēs populārās kultūras, zinātniskās fantastikas, kiborgu teoriju, transhumānisma un datorzinātnes eksperti. Un ne mazāk svarīga būs iespēja runāt arī par beigtu ķermeni. Par to brīdi, kad viss norimst zārkā. Kad atlicis vien pāris juridisku un birokrātisku klapatu. Un dažas dziesmas.

Rīgas Zināšanu melnajā tirgū piedalīsies: antropologi Ieva Raubiško, Klāvs Sedlenieks un Mārtiņš Boiko, biotehnoloģe Inese Čakstiņa, filozofi Arnis Rītups, Ivars Neiders un Vents Sīlis, ģimenes ārsti Ilze Aizsilniece un Edgars Mednis, juristi Solvita Olsena un Ronalds Rožkalns, kardioķirurgi Andrejs Ērglis, Aris Lācis un Romans Lācis, mākslinieki Artūrs Riņķis, Ivars Drulle, Kārlis Vītols un Krists Pudzēns, mūziķi Ilga Reizniece un Edmunds Vizla, rakstnieki Ieva Melgalve un Jānis Joņevs, režisori Laila Pakalniņa, Māra Ķimele un Pēteris Krilovs un citi eksperti, ar kuriem apmeklētājiem būs iespējams par 1 eiro iegādāties pusstundu garu individuālu sarunu par viņu piedāvāto tēmu.

Vakara gaitā eksperti sēdīsies pie 30 telpā izvietotiem galdiņiem un ik pa pusstundai pieņems klientus. Reģistrēties sarunām iespējams tikai uz vietas Sapņu fabrikā 5.aprīlī no pulksten 18:00, turklāt ik stundu tiks pārdotas sarunas tikai uz nākamo sarunu raundu – tātad no pulksten 18:00 varēs iegādāties sarunas ar pirmajiem 30 ekspertiem, kas sāksies pulksten 19:00, pēc tam tiks laistas pārdošanā nākamās 30 sarunas utt. Taču Noderīgu zināšanau un ne-zināšnu melnajā tirgū ir padomāts ne tikai par veiksminiekiem, kam izdosies dabūt vietu pie eksperta galdiņa. Ikvienam apmeklētājam būs pieejams uztvērējs ar austiņām, ar kura palīdzību varēs klausīties kādu no septiņiem Melnā tirgus radio kanāliem, sēžot skatītāju vietās. Sešos kanālos katru pusstundu tiks raidītas citas sešas sarunas, bet septītajā kanālā būs iespējams sekot mikrobiologa un TV sejas Jura Šteinberga komentāram par Zināšanu melnā tirgus norisi. Paralēli būs iespējams arī noskatīties Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu Četrdesmit divi par maratona skriešanu un Hannas Hurcigas video instalāciju Nāves valstība, kuras centrā ir aktrise, kas regulāri atveido līķus kinofilmās.

Savukārt pirmdien, 31.martā, pulksten 12:00 Rīga 2014 Preses centrā (K.Valdemāra ielā 5, Rīgā) notiks preses konference par projektu Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnais tirgus – 90 sarunas par uzlabotu, salabotu un beigtu ķermeni. Preses konferencē piedalīsies projekta kuratore Hanna Hurciga (Berlīne), projekta menedžere Sāra Luisa (Berlīne), projekta tehniskais menedžeris Filips Hohleiters (Berlīne), projekta vadītāja Zane Kreicberga (Rīga),projekta izpētes vadītāja Agra Lieģe (Rīga) un Rīga 2014 kuratore Solvita Krese.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4778111sec.