Rīgas baznīcā atkal skanēs 233 gadus vecs pūšamais instruments

Unikāls notikums!

Pirmajās Lieldienās, 20. aprīlī pulksten 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā notiks unikāls koncerts, kas īpašs būs ar to, ka Klaudio Monteverdi Svētās Marijas vesperēs "Vespro della Beata Vergine" skanēs trombons, kas pirms vairāk nekā 150 gadiem tika spēlēts Rīgas Sv. Pēterbaznīcā.

Vesperes ir vakara dievkalpojums, bet mūzikā vesperes ir īpašs vokālinstrumentāls žanrs, kur komponisti kārto psalmus un himnas, vainagojot visu opusu ar magnifikātu jeb Jaunavas Marijas pateicības dziesmu Kungam. Komponista Klaudio Monteverdi Svētās Marijas vesperes "Vespro della Beata Vergine 1610" ir viens no grandiozākajiem baroka laika sacerējumiem. Tieši to Lieldienu vakara koncertā Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā izpildīs baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" diriģenta Māra Kupča vadībā.

Šis koncerts būs unikāls notikums ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mērogā, jo tajā skanēs baroka laika instruments - Leipcigas meistara Johana Augusta Krona (1727-1804) 1781. gadā izgatavotais alta sakbuts (mūsdienu trombona priekštecis). Instruments uz šo koncertu iegūts no Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, kas, iespējams, ir vienīgais muzejs pasaulē, kur saglabājies pilns baroka trombona - sakbuta - instrumentu komplekts - alta sakbuts, tenora sakbuts un basa sakbuts.

Tas, ka šie instrumenti atrodas tieši Rīgas muzejā, paldies jāsaka pasaulslavenā vācu baroka komponista un multiinstrumentālista Georga Fīlipa Tēlemaņa (1681-1767) mazdēlam Georgam Mihaelam Tēlemanim, kurš 18. gadsimta otrajā pusē bija Rīgas Doma kantors. Tieši viņa iespaidā Rīgas Domā tika iegādāti labākie tā laika instrumenti. Tostarp arī Johana Augusta Krona sakbuti, kas nu Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā saglabājušies līdz mūsdienām.

Šie instrumenti nav skanējuši jau vairāk nekā 150 gadus, taču šajās Lieldienās atkal Rīgas baznīcā varēs dzirdēt tā mūziku. Klaudio Monteverdi Svētās Marijas vesperēs "Vespro della Beata Vergine" alta sakbutu spēlēs pazīstamais trombonists, Latvijas Nacionālās operas mūziķis Vairis Nartišs.

"Instruments nav spēlēts ilgus gadus, jo zināms, ka pēdējo reizi tas skanējis Rīgas Sv.Pētera baznīcā pirms vairāk nekā 150 gadiem. Ir liela bauda muzicēt ar instrumentu, kuru izgatavojis viens no ievērojamākajiem 18. gadsimta otrās puses meistariem. Turklāt mani - mūzikas instrumentu attīstītāju un savu pūšaminstrumentu būvnieku - patiešām sajūsmina iespēja izbaudīt šādus vēsturiskus instrumentus. Kaut arī sakbuts nav skanējis vairāk nekā 150 gadus, tas ir saglabājis visai labu skanējumu un bez šaubām jūtama instrumenta senā aura," par iespēju iepūst jaunu elpu vēsturiskā instrumentā ir gandarīts Vairis Nartišs.

Baroka koria „Collegium Choro Musici Riga” un baroka orķesta "Collegium Musicum Riga" Klaudio Monteverdi Svētās Marijas vesperes "Vespro della Beata Vergine" koncerts notiks 20. aprīlī pulksten 20.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā. Ieeja bezmaksas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Nikos Travel
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41915011sec.