Rīgas Jūgendstila muzejs piecu gadu jubileju atzīmēs ar izstādi arhitektūras gardēžiem

29. aprīlī Rīgas Jūgendstila muzeja piecu gadu jubilejas pasākumā, atskatoties uz šajos gados paveikto, tiks atklāta arī fotogrāfes Margaritas Fedinas izstāde "Kāpņu telpas". Izstādē būs aplūkojamas arhitektu Fjodora Šehteļa un Ļeva Kekuševa visskaistākās jūgendstila kāpņu telpas, kuras rosinās jaunā rakursā paskatīties arī uz muzeja nama kāpņu telpu, kā arī iepazīt Rīgas un pasaules jūgendstila mantojumu.

Šogad aprit pieci gadi kopš Rīgas Jūgendstila muzeja dibināšanas. Muzeja krājums no dažiem priekšmetiem izveidojies par unikālu jūgendstila kolekciju ar 5063 eksponātiem. Muzeja apmeklētājus priecējušas 48 izstādes, vairāk nekā 300 sarīkojumi, tāpat organizēti gan Latvijas, gan arī starptautiska mēroga pasākumi. Šo gadu laikā muzejā viesojušies vairāk nekā 122 159 apmeklētāji gandrīz no visas pasaules. Sirsnīgs paldies visiem, kuri muzejam dāvinājuši vērtīgas ģimenes relikvijas, dalījušies ar atmiņu stāstiem, muzicējuši un ar savu talantu atbalstījuši muzeja izaugsmi. 

Arī turpmākajos gados muzejs turpinās attīstīt un pilnveidot savu darbību, gan realizējot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" projektu, gan popularizējot Rīgas jūgendstila kultūrvēsturisko mantojumu starptautiskā kontekstā. Ikvienam fotoizstādes "Kāpņu telpas" apmeklētājam būs iespēja paplašināt savu priekšstatu par jūgendstila kāpņutelpām (starp tām ierindojas arī brīnišķīgā kāpņutelpa, kas atrodas muzeja namā), iepazīstot arī jūgendstila lielmeistaru  Fjodora Šehtela un Ļeva Kekuševa daiļradi. Jāatzīmē, ka arhitektiem šogad svinamas 155 gadu jubilejas.

"Izsenis īres namu un savrupmāju parādes ieeju kāpnes ir to seja un vizītkarte. Jūgendstila laikmetā pieaug kāpņu loma ēkas telpiskajā risinājumā - ap kāpnēm grupējas visas mājas telpas, tās kļūst par centrālo asi, uz kuras, līdzīgi krellēm, rindojas istabas no vestibila līdz guļamistabai. Īres namu kāpnes apvieno visus iemītniekus, visus stāvus, visus dzīvokļus. Kopā ar parādes ieejas grezno vestibilu, kāpnes sagaida viesus un pilda nozīmīgu pienākumu - pārsteigt ar skaistumu un greznību, demonstrēt mājas īpašnieku bagātību jau no paša sliekšņa. Kāpnes ir arī tas elements, kas vecās mājās bez izmaiņām nodzīvojis līdz mūsdienām," stāsta fotoizstādes autore Margarita Fedina. Jāatzīmē, ka M. Fedina specializējusies jūgendstila arhitektūras fotogrāfijā, un guvusi atzinību daudzās valstīs.

Ieeja Rīgas Jūgendstila muzeja piecu gadu jubilejas pasākumā 29. aprīlī, uzrādot ielūgumu.

Izstāde "Kāpņu telpas" apskatāma no 30. aprīļa līdz 14. septembrim muzeja darba laikā. Ieeja izstādē ar derīgu ieejas biļeti muzejā.

Fjodors Šehtels (1859 - 1926) - krievu arhitekts, gleznotājs, grafiķis un dizainers. Viens no izcilākajiem jūgendstila pārstāvjiem Krievijas un Eiropas arhitektūrā.

Ļevs Kekuševs (1859 - 1917/1919) - krievu arhitekts un skolotājs. Viens no lielākajiem jūgendstila meistariem Maskavā. Pārstāv agrīno jūgendstilu, viņa radošais rokraksts ir tuvs franču-beļģu skolai.

Margarita Fedina – Krievijas fotomākslinieku savienības biedre, specializējusies vēsturiskās arhitektūras fotogrāfijā. Autore fotogrāfijām vairāk nekā 30 grāmatām par 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma arhitektūru, tostarp arī par Fjodoru Šehteli un Ļevu Kekuševu.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77154398sec.