Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izstādīs izcilākos dzintara darinājumus

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) jau pavisam drīz atjaunos izstāžu darbību, 15.maijā atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstādi Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens. Izstādē būs skatāmi izcilākie dažādu gadsimtu dzintara darinājumi un to tapšanas gaita – no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Unikālos muzeja eksponātus papildinās multimediju iespējas, izstaigājot seno Dzintara ceļu.

Ar muzeja krājumā esošajām arheoloģiskā un etnogrāfiskā dzintara kolekcijām izstādē tiks atainota dzintara izplatība un tā atrašanas vietas Latvijas teritorijā, iezīmētas reģionālās dzintara krustceles un lielais Dzintara ceļš, aplūkota dzintara apstrādes prasmju evolūcija un dzintara nozīme latviešu folklorā.

Izstādes noskaņā noteicošā loma ir mākslinieka Ģirta Boronovska veidotajam Baltijas jūras dzīļu atainojumam – videi, kurā veidojas dzintars, un cilvēkiem, kas dzintaru dažādi izmantojuši. Palielinājumā virtuāli būs skatāmi atsevišķi izcilākie dzintara priekšmeti, lai interesentiem ļautu izbaudīt to estētisko skaistumu un faktūru.

Tāpat izstādē būs eksponēts arī unikālais Kābeļu dzintara depozīts, kura svars ir 25,68 kg. Šo 12.gs. neapstrādāto dzintaru, kas bijis ievietots auduma maisā un noglabāts kādas celtnes pagrabā, atrada 1972.gadā Ikšķiles Kābeļu ciemā arheoloģisko izrakumu laikā. Tas joprojām ir lielākais neapstrādāta dzintara vienkopus atradums arheoloģiskajā piemineklī visā Austrumeiropā.

Izstāde būs skatāma no š. g. 15.maija līdz 1.novembrim LNVM jaunajā pagaidu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32.

Šī izstāde turpina Eiropas kultūras galvaspilsētas gada izstāžu ciklu Dzintara ceļš Rīgā, kas iezīmē atjaunotu skatījumu uz dzintara izcelsmi, vēsturi, identitāti un izmantojumu.Jau skatāmas izstādes Latvijas Dabas muzejā un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Tāpat 2014.gadā dzintaram veltītas izstādes tiks atklātas mākslas galerijā Putti, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un LNMM Mākslas muzejā Rīgas Birža.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58899593sec.