Rīgu ieņem gliemeži

Maija sākumā dažādās Rīgas vietās parādījušies 14 krāsaini un priecīgi gliemeži, kas ir daļa no publiskās mākslas sērijas, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību laikmetīgajai mākslai un veicināt diskusijas par Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību, vienlaikus atstājot spēcīgu radošo pēdu Rīgas pilsētvidē.

Gliemeži nav izvēlēti nejauši – tie simbolizē lēno muzeja tapšanas gaitu. Šīs videi draudzīgās instalācijas mērķis ir ne tikai iepriecināt rīdziniekus un pilsētas viesus, bet arī likt apstāties, iedziļināties un padomāt. It īpaši aktuāli tas ir šobrīd, kad Rīga ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Projekta "Gliemeži" īstenotājs ir sabiedriskā iniciatīva "Mākslai vajag telpu", kas aizsākta ar mērķi panākt Laikmetīgās mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, kā arī viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Šobrīd "Mākslai vajag telpu" ir uzsākusi kampaņu masu medijos, kuras mērķis ir sabiedriskajā dienaskārtībā aktualizēt diskusiju par Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību. Paralēli notiek kampaņa sociālajos tīkos, darbs pie ekonomiskā pamatojuma pētījuma veikšanas, kā arī norit sagatavošanas darbi vairāku citu instalāciju izveidei. Sabiedriskās iniciatīvas grupa "Mākslai vajag telpu" nosūtījusi Latvijas Republikas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai deklarāciju par Laikmetīgās mākslas muzeja izveides nepieciešamību. Šo deklarāciju ir parakstījuši daudzi sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki, tai skaitā – Vestards Šimkus, Ilmārs Šlāpins, Andis Sīlis, Zaiga Gaile, Andrejs Žagars, Gļebs Panteļejevs, Imants Lancmanis, Helēna Demakova, Arturs Maskats, Edgars Vērpe un citi.

Mākslas projektu finansiāli atbalsta vietējie uzņēmēji, kas labprāt atsaucās aicinājumam sniegt savu ieguldījumu ne tikai Latvijas galvaspilsētas izdaiļošanā, bet arī valsts ilgtermiņa attīstības veicināšanā.

"Mākslai vajag telpu" vēlas teikt paldies SIA "Arčers" valdes priekšsēdētājam Armandam Garkānam, SIA "Moduls Rīga" valdes priekšsēdētājam Mārim Martinsonam, Ramonai Burtniecei, Didzis Putiniņš, SIA "East West Transit" valdes priekšsēdētājam Ivo Vasiļevskim, Raimondam Kisielam, Didzim Putiniņam, SIA "VESTABALT" valdes locekim Aldim Plaudim, "Pata AB" valdes priekšsēdētājam Uldim Mierkalnam, SIA "DAUTKOM TV" valdes priekšsēdētājai Jeļenai Pankevičai, AS "4finance" izpilddirektoram Tomam Jurjevam, kā arī basketbola klubam "VEF Rīga".

 Kā atzīst SIA "Moduls Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons: "Man ir bijusi izdevība apmeklēt daudzas pasaules pilsētas, un laikmetīgās mākslas muzeji ir tā vieta, kur iespējams gūt vispilnīgāko priekšstatu par vietējās nācijas kultūras attīstības līmeni un konkrētās valsts attieksmi pret savu vēsturisko un kultūras mantojumu. Mākslinieki ir tie, kas visātrāk un precīzāk jūt sabiedrībā aktuālās tendences, tāpēc viņu radošās izpausmes ir svarīgi apkopot un analizēt, ļaujot gūt izpratni par valsts un nācijas attīstību. Es vēlos, lai arī Latvijas mākslinieku veikumu mēs kādu dienu varam apskatīt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejā, kas būtu pelnīts apliecinājums un novērtējums mūsu Latvijas kultūras augstajam attīstības līmenim."

Tiem, kas vēlas atbalstīt Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, ir iespēja parakstīt deklarāciju šeit : www.makslaivajagtelpu.lv/deklaracija


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67827797sec.