Rīga 2014 programma ļaus iepazīt Japānas kultūras daudzveidību

Vairāki Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas notikumi ļaus Latvijas iedzīvotājiem tuvāk iepazīt Japānas kultūru un vēsturi. Jau no piektdienas, 23.maija, rīdzinieki un pilsētas viesi kultūras pilī Ziemeļblāzma aicināti uz izstādi Japāna eiropieša acīm / Japāna šodien, 16.izdevums.

Fotoprojekts Japāna eiropieša acīm / Japāna šodien uzsākts 1999.gadā. Ik gadu divi Eiropas fotogrāfi tiek aicināti iemūžināt Japānas cilvēkus un viņu šodienas dzīvesveidu. Projekta mērķis ir sniegt iespēju japāņiem atklāt pašiem sevi, uz savu ikdienu paraugoties no malas, savukārt eiropiešiem iepazīties ar to, kas līdz šim, iespējams, bijusi tālumā esoša austrumu valsts.

Katru gadu fotogrāfi, apceļojot Japānu, strādā dažādās tās prefektūrās, parādot šīs valsts daudzveidību. Izstādes atklāšanā 23.maijā, saldumu ražotājs Laima savukārt piedāvās baudīt konfektes no īpašas kolekcijas, kas veltīta katram no Latvijas novadiem - Vidzemei, Latgalei, Kurzemei un Zemgalei.

Izstādes atklāšanā kopā ar fotomāksliniekiem, projektā iesaistītajiem, interesentiem un atbalstītājiem, piedalīsies arī Japānas vēstnieks Latvijā Tošijuki Taga, Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle un kuratore Mikiko Kikuta.

Izstādē būs skatāmi fotogrāfa Aleksandra Gronska (Rīga) un Nina Korhonena (Stokholma) darbi, kas uzņemti Koči prefektūrā. Izstāde norisinās Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros un kultūras pilī Ziemeļblāzma (Ziemeļblāzmas ielā 36, Rīga) būs skatāma līdz 15.jūnijam. Izstādes apmeklējums bez maksas.

Izstāde un citi Rīga 2014 notikumi ar Japānas mākslinieku līdzdalību tapuši ar ES – Japānas festivālu komitejas (EU-Japan Fest Commitee) atbalstu. Šī Japānas nevalstiskā organizācija jau kopš 1993. gada sadarbojas ar Eiropas kultūras galvaspilsētām. Komitejas darbības atbalstītāji ir lielie Japānas zīmoluzņēmumi.

Jau jūnijā seno papīra mākslu no Japānas varēs iepazīt Kalnciema kvartālā notiekošajā Papīra festivālā. Papīra festivālā Pārdaugavā tiks veidoti un izstādīti deviņi inovatīvi mākslas objekti no papīra. Paralēli objektu veidošanai Kalnciema kvartālā norisināsies papīra darbnīcas, lekcijas, performances un filmu vakari. Šos pasākumus vadīs japāņu mākslinieki un Latvijas papīra meistari. Dalībnieki no Japānas: Rina Aoki, Tomomi Hayashi, Kaori Kato, Ryosuke Kondoh, Kumiko Mizuno, Yasako Watanabe, Kazuhiro Yajima, Narumi Yamasaki, Tsuguo Yanai. Dalībnieki no Latvijas: [SenS], Ilze Dilāne, LUDE.

Jūlijā Pasaules koru olimpiādes laikā Japānu pārstāvēs bundzinieku apvienība Yamato un Latvijā viesosies Japānas bērnu koris. Savukārt augustā trīs nedēļu garumā Grīziņkalnā ar Latvijas dejotājiem strādās Japānas horeogrāfu kolektīvs Contact Gonzo. Horeogrāfu viesošanās norisināsies Rīga 2014 notikuma Deja iziet pilsētā ietvaros un noslēgsies ar vairāku jauniestudējumu prezentēšanu Rīgas apkaimēs.

Septembrī Japānas mākslinieki piedalīsies starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit, piedāvājot savu redzējumu par pilsētu kā utopiju. Plānots, ka oktobrī rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs japāņu mākslinieka Hayashi Yasuhiko un latviešu mākslinieka Aigara Bikšes kopīgi veidotā interaktīvā instalācija Onsen. Japānā došanās uz Onsen jeb publisku pirti ir ļoti sena, taču joprojām populāra tradīcija. Iepazīstinot ar šo tradīciju, oktobrī Esplanādē būs novietots guļbaļķu namiņš un ikviens būs aicināts pārģērbties, ieiet dušā un baudīt siltu vannu rudenīgajā Rīgā.

Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar ES-Japānas festivālu komiteju, plānots, ka Rīgā būs skatāmi arī Japānas gaismas mākslinieku darbi, fotomākslas lekcija un citi kultūras notikumi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71901298sec.