Stūra mājā būs skatāma izrāde «Pārpalikumi no kara»

Maija beigās Stūra mājā būs skatāma starptautiskas skatuves mākslinieku grupas izrāde «Pārpalikumi no kara». Izrādi veido četru Ziemeļeiropas valstu mākslinieku personiskie stāsti, un tā ir kā neparasta ekskursija cauri vēsturiskajai ēkai ar dzīviem eksponātiem un pagātnes rēgiem.

Izrāde «Pārpalikumi no kara» Stūra mājas pagalmā būs skatāma 28., 29., 30. un 31.maijā pulksten 19.00 (angļu valodā). Biļetes cena: 10 eiro. Biļetes uz izrādēm nopērkamas Biļešu serviss tirdzniecības vietās un Stūra mājas kasē.

Izrādes mākslinieki dzimuši laikā, kuru no Otrā pasaules kara šķir turpat divas paaudzes, tomēr arī viņi joprojām savā ziņā gatavi justies kā šai karā izdzīvojušie jeb, pašu izvēlētā apzīmējumā, pārpalikumi. Šī globālā katastrofa, kas vairāk vai mazāk skāra un tādējādi sasaistīja visas Eiropas nācijas un teritorijas, kalpo par galveno vēsturisko asi, ap kuru centrējas autoru vēstījumi par viņu dzimtu likteņiem. Autori – savu senču bioloģiskie turpinātāji – kļūst arī par viņu vēsturiskās atmiņas atdzīvinātājiem un iemiesotājiem.

Izrādes «Pārpalikumi no kara» dramaturgi un aktieri ir Nina Larisa Baseta (Nina Larissa Bassett, Dānija), Ivo Briedis (Latvija), Elīna Petersdotira (Elin Patersdottir, Islande) un Janne Sārakala (Janne Saarakkala, Somija).

Līdz šim «Pārpalikumi no kara» izrādes jau notikušas prominentajā Somijas Nacionālajā vēstures muzejā Helsinkos un Odsherredas novada (Dānijā) novadpētniecības muzejā un tā apkārtnē. Tagad pienākusi kārta Stūra mājai – telpai, kurā daudz mazāk institucionalizēta vēstures traktējuma, bet nesalīdzināmi vairāk autentisku, vēl muzejiski nepārstrādātu laikmeta pārpalikumu.

Izrāde notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014" pasākumu programmas ietvaros. Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī  ekskursiju Čekas pagrabos gida pavadībā un piecas izstādes – "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs", kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu. Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību "Mākslas telpa", Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību "NOASS", Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA "Kinolats".

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu. Iespēju bez raizēm uzņemt apmeklētājus un piedāvāt vērtīgo ekspozīciju apskatei Stūra mājā nodrošina Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 19.04.2024 Pavasara pārgājiens Bērzpilī Balvu TIC
21.aprīlī 10:00 aicinām doties aptuveni 14 km garā pārgājienā Bērzpils pagastā, ko vadīs vietējā gide Anna Kriviša. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.09137082sec.