Izstāde «Dzintars mūsdienu laikmetīgajās mākslas rotās» turpina Rīga 2014 izstāžu ciklu «Dzintara ceļš Rīgā»

No 23.maija līdz 26.jūlijam Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskās līnijas "Dzintara ādere" ietvaros mākslas galerijā PUTTI (Mārstaļu ielā 16, Rīgā) ir apskatāma starptautiska laikmetīgo rotu izstāde "Dzintars mūsdienu laikmetīgajās mākslas rotās". Izstāde skatāma bez maksas.

Izstādes pamatideja ir saistīta ar vēlmi parādīt dzintara pielietojuma diapazonu laikmetīgajās, profesionālu mākslinieku darinātajās rotās. Šo interesi lielā mērā pamato dzintara īpašā materialitāte un tā vēsturiskā nozīme. Likumsakarīga ir izstādes veidotāju atskatīšanās uz dzintara ceļu, kas izveidojās un bija aktuāls 1. – 5.gs.un iezīmēja maiņas sakaru ceļu starp Baltijas jūras piekrasti un Romas impēriju. Šis ceļš, kas sākās Baltijas jūras Austrumu piekrastē – seno prūšu un kuršu apdzīvotajos rajonos, turpinājās lejup pa Vislu līdz Karnuntas pilsētai tagadējās Ungārijas teritorijā un tālāk veda līdz Adrijas jūras piekrastei un Apenīnu pussalai, nodrošināja Romu ar ekskluzīvo materiālu. Kā šo notikumu liecības, Baltijas valstu kapulaukos nereti tiek atrastas romiešu senlietas un monētas, bet īpaši daudz senu liecību par Dzintara ceļu nozīmību atrodams Romas impērijas laika tekstos.

Izstādē "Dzintars mūsdienu laikmetīgajās mākslas rotās" piedalās netikai Latvijas un Itālijas laikmetīgo rotu mākslinieki, bet arī sauszemes dzintara ceļa valstīs (Krievija, Igaunija, Lietuva, Polija, Austrija, Slovēnija, Ungārija) dzīvojošie autori. Šādi izstāde savieno Baltijas dzintara ceļu ne tikai ģeogrāfiski, bet arī vēsturiski – no senajiem laikiem līdz mūsdienām, savienojot pagātni ar nākotni un demonstrējot dzintara rotu radīšanas brīnumu.

Izstādes scenogrāfiju veidoviens no spilgtākajiem latviešu modes dizaineru  zīmoliem "MAREUNROL’S". Izstādes ietvaros ir izdots katalogs, kura dizaina mākslinieks ir Kirils Kirasirovs, bet tekstu autores – Una Meistere un Daiga Rudzāte. Katalogu izdod  kultūras un mākslas portāls "Arterritory" (www.arterritory.com).

Izstādē piedalās divdesmit mākslinieki: Andris Lauders (Latvija), Claudia Steiner(Austrija), Eva Tesarik (Austrija), EveMargus -Villems (Igaunija), Fanni Vékony(Ungārija), Gigi Mariani (Itālija), Guntis Lauders (Latvija), Heidemarie Herb (Itālija), Helfried Kodré (Austrija), Jānis Vilks (Latvija), Jurgita Erminaitė -Šimkuvienė (Lietuva), Maria Cristina Bellucci (Itālija), Māris Auniņš (Latvija), Māris Šustiņš (Latvija), Nataša Grandovec (Slovēnija), Nikolai Balabin (Krievija), Pawel Kaczynski (Polija), Sara Gackowska (Polija), Valdis Brože (Latvija) un Viktoria Münzker (Austrija).

Izstāde "Dzintars mūsdienu laikmetīgajās mākslas rotās" mākslas galerijā PUTTI turpina Eiropas kultūras galvaspilsētas gada izstāžu ciklu "Dzintara ceļš Rīgā", kas iezīmē atjaunotu skatījumu uz dzintara izcelsmi, vēsturi, identitāti un izmantojumu.

Mākslas galerijas PUTTI darba laiks: no pirmdienas līdz piektdienai (no pulksten 10:00 līdz 18:00), sestdienās no pulksten 11:00 līdz 17:00; svētdien slēgts. 

Pašlaik Rīga 2014 izstāžu cikla ietvaros "Dzintara ceļš Rīgā" Latvijas Dabas muzejā ir skatāma izstāde "Dzintars laiku lokos", Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā izstāde "Dzintars: mīti un zinātne" un Latvijas Nacionālais vēstures muzejā izstāde "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens". Tāpat 2014.gadā dzintaram veltīta izstāde tiks atklāta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un LNMM Mākslas muzejā Rīgas Birža.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.66469693sec.