Jūlijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāti vērienīgi Rīga 2014 projekti

Jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā, kas piektdien, 6.jūnijā, nodota ekspluatācijā,  jūlijā plašākai sabiedrībai tiks piedāvāti vairāki nozīmīgi Rīga 2014 projekti laikmetīgās mākslas un grāmatniecības jomā. Tāpat Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros bibliotēkā būs skatāmas 5. un 6.gadsimta mozaīku kopijas no Ravennas.

1.jūlijā LNB tiks atklāta izstāde un lekciju cikls "Grāmata 1514–2014”. Mūsdienu laikmetu grāmatniecībā nereti sauc par "otro Gūtenberga atnākšanu" un šī vērienīgā izstāde būs veltīta drukātās grāmatas  500-gadei un grāmatas saturam 21.gadsimtā. Šajā izstādē uz Rīgu no citām valstīm atvesti unikālu grāmatu eksemplāri.Šī izstāde būs paralēls pasākums akadēmiskajiem lasījumiem "21.gadsimta saturs", kuros piedalīsies vadošie pasaules literāti un kultūras speciālisti.

Eiropas bibliotēku unikālas grāmatas papildinās interaktīvas prezentācijas metodes, kas palīdzēs iegūt maksimāli plašu informāciju ne tikai par grāmatniecību, bet arī par vēsturi, ģeogrāfiju, politiku, reliģiju, mākslu, mūziku pirms 500 gadiem. Izstādē skanēs renesanses laika mūzika, būs skatāmi izcilu mākslinieku, tostarp AlbrehtaDīrera, mākslas darbi.

Līdz ar LNB jaunās ēkas atklāšanu, 2.jūlijā tur būs skatāma arī laikmetīgās mākslas izstāde "Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam."Laikmetīgās mākslas centra veidotā ekspozīcija ir ekskurss Latvijas 20. un 21.gadsimta avangarda mākslā. LNB jaunajā ēkā būs aplūkojami septiņu Latvijas mākslinieku novatoru darbi, sniedzot ieskatu par sava laika eksperimentālām, pat utopiskām mākslas vērtībām. Izstāde ir dialogs starp dažādiem laika periodiem, uzrādot savstarpējās sakarības un pārmantojamību mākslas darbos, kuri katrs pieder citam laikmetam un citai ideoloģiskajai ērai.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki: Kārlis Johansons (1890–1929), Gustavs Klucis (1895–1938), Valdis Celms (1943), Jānis Krievs (1942), Artūrs Riņķis (1942), Gints Gabrāns (1970) un Voldemārs Johansons (1981).

Savukārt jau no 10.jūlijā bibliotēkas telpās apmeklētājus priecēsagrīnas kristietības mozaīkas - augstvērtīgas kopijas no Bizantijas laika šedevriem Ravennā, un grāmatu plauktos lasītavās būs izvietotas mūsdienu mākslinieku grāmatu mozaīkas(bibliomosaico). Ravenna tiek dēvēta par mozaīku pilsētu, jo tieši šeit meklējami Rietumeiropas kristīgās mākslas izplatības kanonu pirmsākumi.Agrīnās kristietības laika mozaīku izstādi papildinās vēsturiskās liecības par reliģiju, valstisko iekārtu un cilvēkiem nozīmīgā Eiropas kultūras vēstures periodā. Projekta ietvaros paredzēta diskusija par vēsturiskajām mozaīkām, kā arī par mūsdienu mozaīku mākslu.

Tāpat jau šobrīd līdz 20.jūnijam LNB ēkā skatāmas vairākas Rīgas Fotomēnesis 2014 izstādes - Ivetas Vaivodes personālizstāde "Klēpis", izstāde "Rīgas vēsturiskā mantojuma atdzimšana" un Mērijas Elenas Mārkas personālizstāde par  klasisku dokumentālā foto tradīciju, kurā robežojas un pārklājas fotožurnālistika un subjektīvais dokumentālisms.

Latvijas Nacionālā bibliotēka būs būtiska  norises vieta Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā, kļūstot par vietu izstādēm, koncertiem, kongresiem, konferencēm un filmu demonstrējumiem.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Sīkāka informācija par visiem pasākumiem pieejama kultūras portālā www.riga2014.org

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.77957678sec.