«Stūra mājā» demonstrēs filmu par Eduardu Berklavu

Svētdien, 15.jūnijā, pulksten 13.00 Stūra mājā Latvijas Okupācijas muzeja veidotās izstādes videozālē rādīs režisora Zigurda Vidiņa dokumentālo filmu Berklavisms. Šis būs viens no politiķa 100.jubilejas piemiņas sarīkojumiem. Dalība sarīkojumā bez maksas.

Filmā izsekots Eduarda Berklava personības attīstībai – sākot no 1940.gada, kad E.Berklavs bija dedzīgs komunisma ideju atbalstītājs, līdz laikam, kad viņš dibināja Latvijas Nacionālās Neatkarības kustību un darbojās neatkarīgās Latvijas politiskajā dzīvē. Filmā intervēts ne tikai pats E.Berklavs, bet arī redzami laikabiedru stāstījumi.

E.Berklavs (1914 - 2004) ir viens no ievērojamākajiem 20.gadsimta latviešu politiķiem. Ieņemdams dažādus amatus padomju sistēmā no 1950.gadu vidus līdz 1950.gadu beigām, viņš iestājās par latviešu valodas tiesībām un pret apzinātu Latvijas rusificēšanu. E. Berklavs bija tā laika redzamākais nacionālkomunists. Pēc Maskavas veiktās Latvijas nacionālkomunistu darbības pārtraukšanas režīms viņu piespieda no Latvijas aizbraukt.  Pēc atgriešanās Latvijā viņš 1971.gadā sarakstīja "17 latviešu komunistu vēstuli", kas tika nogādāta Rietumos un sniedza vispilnīgāko ainu par Latvijas kolonizāciju. 1988.gadā E.Berklavs bija viens no Latvijas Nacionālās Neatkarības kustības (LNNK) dibinātājiem un tās pirmais priekšsēdētājs. LNNK pirmā iestājās par pilnīgu Latvijas neatkarību no PSRS. 1990.gadā tika ievēlēts Augstākajā Padomē, bija arī 5.Saeimas deputāts.

Filmas seanss notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014" pasākumu programmas ietvaros. Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā. Stūra mājas augšējos stāvos skatāmas piecas vērienīgas izstādes, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē – "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs". Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību "Mākslas telpa", Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību "NOASS", Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA "Kinolats".

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu. Iespēju bez raizēm uzņemt apmeklētājus un piedāvāt vērtīgo ekspozīciju apskatei Stūra mājā nodrošina Rīga 2014 oficiālais apdrošinātājs ERGO.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.97613502sec.