Šajā nedēļas nogalē Rīgā notiek «Novadu dienas 2014»

Aicinām iepazīt un izbaudīt Latvijas novadu daudzveidību Rīgā, kur šajā nedēļas nogalē notiks Novadu dienas 2014! Pasākumā piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem.

13. jūnijā pulksten 18.00 aicināsim uz Ziņģu vakaru Esplanādē, kur kopā ar Liepājas, Salnavas, Siguldas, Smārdes, Svitenes un Valkas dziedātājiem un muzikantiem izdziedāsim skaistākās Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales ziņģes!

14. un 15. jūnijā Novadu dienu pasākumi notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Abas dienas no pulksten 12.00 līdz 16.00 muzeja sētās skanēs Latvijas novadu dziesmas, savas prasmes demonstrēs dažādu amatu meistari un būs iespējams nogaršot katra novada garšīgākos ēdienus.

Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras eksperte Gita Lancere stāsta: "Gribu aicināt nesteigties - izstaigāt muzeju lēnām un izbaudīt katra novada īpašās un neatkārtojamās vērtības! Novadu dienās varēs redzēt, kā suiti saģērbj līgavu, uzzināt, kā latgalieši iet pirtī, pa ceļam nogaršot Rucavā vai Jēkabpilī sietu sieru, kā arī izbaudīt unikālo skaņas ainavu, kādu muzejā veidos visās malās skanošās novadu sētas."

Pirmo reizi Novadu dienās notiks Vasaras dziedāšanas svētki jeb dziedāšanas konkursi, kuros labākie dziedātāji sacentīsies, lai noskaidrotu, kurš ir skanīgākā rotātāja un gavilētāja, skaistākās līgotnes vai brašākās darba dziesmas dziedātāja titula cienīgs. 

Konkursu laureāti saņems balvas no saldumu fabrikas Laima, kas, vēloties dot savu ieguldījumu nacionālā patriotisma sekmēšanai, radījusi jaunu, Novadu kārbu kolekciju. Tā apliecina Latvijas novadu skaistumu un tās būtība tiks atklāta Novadu dienu laikā Brīvdabas muzejā.

Kolekcija ir aicinājums lepoties ar katra novada skaistumu gūt elpu aizraujošu baudījumu Latvijas novados. Apmeklēt Kurzemi, kur čalo Ventas rumba un Sabiles vīna kalnu, kas iestiepjas vistālāk ziemeļos, parādot kurzemnieku gribasspēku. Vidzemi, kas lepojas ar senlatviešu pilīm, smilšu alām. Cauri Vidzemei savus lokus vij Gauja un Daugava, bet Mīlestības pilsētā Siguldā laiku gluži tāpat kā Rīgā skaita Laimas pulkstenis. Zemgalē lepni slejas Rundāles pils, bet Tērvetes dabas parkā var atkal atgriezties bērnībā un satikt Annas Brigaderes pasaku tēlus. Pokaiņu mežā iespējams atklāt kādu daļiņu no mistisko akmeņu noslēpumainās enerģijas. Savukārt Latgalē mirdz zili ezeri, balti baznīcu torņi, kur it viss runā... sirds valodā.

"Izprotam, ka ar savu darbu varam sekmēt arī lepnuma veidošanos par savu zemi, novadiem, Latviju kopumā. Novadu kārbu kolekciju veltām šim mērķim, atbalstot arī tūrisma attīstību," atzīst Rolands Gulbis, AS Laima valdes priekšsēdētājs. 

Novadu dienas rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību.

Informācija par Novadu dienu 2014 norisi: www.dziesmusvetki.tv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


Trakai TIC
,


Ventspils TIC
,


Tukuma TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32569909sec.