«Dāmu paradīzē» būs skatāma kara laika ekstravagance un piecdesmito gadu romantisms

Ceturtdien, 7. augustā, kultūras vasarnīcā ''Esplanādē 2014'' pulksten 22.00 un pulksten 24.00 turpināsies režisores Ilonas Brūveres veidotās brīvdabas izrādes ''Dāmu paradīze'', šonedēļ stāstot par pagājušā gadsimta četrdesmito un piecdesmito gadu ainiņām no Eiropas modes vēstures  lappusēm. Izrāžu starplaikā skatītājus gaida muzikāls pārsteigums. Ieeja bezmaksas.

Izrādes 7. augustā veltītas 20. gadsimta četrdesmito un piecdesmito gadu Eiropas modei, kad Otrā pasaules kara beigas nāk ar neremdināmām alkām pēc teātra, kino un mūzikas. Žans Pols Sartrs, Artūrs Millers un Bertolds Brehts iekaro arī modes pasauli. Francija kara laikā uzņem 278 aktierfilmas gadā. Pēc baleta filmas ''Sarkanās kurpītes'' panākumiem pēckara laika aizraušanās ar kino mākslu liek kino profesionāļus 1947. gadā aicināt  labākos filmu režisorus uz pirmo starptautisko kino festivālu Francijas piejūras pilsētiņā Kannās. Tas ir laiks, kad Parīzē savu pirmo tērpu kolekciju demonstrē Kristians Diors (Christian Dior). Ir ziema.  Aiz loga Parīzē sals- 13 grādi, bet uz mēles - sapņaini sieviešu tērpu modeļi platiem svārkiem, šauru jostas līniju, veidojot smalku un maigu siluetu...

Piemēram, zīda zeķes iegādāties pēc kara daudzas dāmas nemaz nevar atļauties, imitējot zeķu vīles, viņas tās uzzīmē uz kājas ar tušas zīmuli. Lai draudzenei uzzīmētu uz kājām zeķu vīles, nepieciešamas  labas acis un mierīga roka. Lai kāju grims neizplūst lietū vai sniegā, Elizabete Ardēna dāmām piedāvā FIN200 noturīgu melno krāsu kāju zeķu vīlēm. Lai kājas izskatās  labāk, tās tonē ar tēju vai burkānu sulu. Dāmas, kas skaistas vēlas iziet sabiedrībā, skalo matus ar olu dzeltenumu un etiķi, kāju meikapa vietā pie augstpapēžu kurpēm uzvelk mazās, baltās kabzeķītes. Par noturīgāko skaistuma ideālu kļūst Ketrīna Hepberna (Katharina Hepburn). 1949. gadā kungi Amerikas Savienotajās Valstīs dibina jaunu militāro savienību NATO. Un tās nav vienīgās vēsturiski nozīmīgās svinības- jānosvin arī pirmais gaisa kuģa ceļojums apkārt zemeslodei.

Modes vēsturi 7.augustā skatītāji iepazīs ar mākslinieces Sandras Silas un Kristiānas Dimiteres skatuves tērpiem, savukārt ekrāna kostīmus veido Rūta Kuplā un Vita Radziņa. Izrādē piedalīsies aktieri Ieva Pļavniece, Marta  Grase- Ančevka, Jūlija Ļaha, Ieva Aleksandrova- Eklone,  Alise Polačenko, Andris  Bulis, Andris Gross, Māris Bezmers, Juris Jope un Mārtiņš Brūveris.

Iestudētajā kino arhīvā ekrāna tēlus atveidos aktieri Zane Daudziņa, Raimonda Vazdika, Ligita Skujiņa, Ivars Brakovskis, Egīls Melbārdis, Jānis Āmanis un citi. Tekstus lasīs Indra Roga un Andris Freidenfelds.  

Aktieru ansamblis katrā izrādē iejūtas citos tēlos, atainojot ikreiz citas populāras personības un kulta elkus, uz Esplanādes skatuves katru ceturtdienas vakaru līdz pat 21. augustam izspēlējot desmit izrādes un demonstrējot vairāk nekā 1000 tērpus, kurus veidojuši desmit dažādi kostīmu mākslinieki.

Izrāžu  autore un režisore ir kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere. Horeogrāfi Regīna Kaupuža un Ilja Vlasenko, scenogrāfs Kristaps Skulte. Galvenā grima māksliniece Baiba Grīna. Kuratore Diāna Čivle, konsultants Artis Štamgūts, kinooperatore Elīna Bandēna. Nakts  brīvdabas izrādes Dāmu Paradīzē Esplanādē notiek katru ceturtdienu, prezentējot publikai krāšņus  tērpus, atraktīvas drēbnieku un modeļu raksturlomas, atklājot konkrētus faktus par  nozīmīgiem notikumiem modes pasaulē, Eiropas politikā un sabiedrībā laika posmā no 1900. līdz 2000 gadam.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47171211sec.