Šonedēļ notiks nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu Mežs»

10. un 11.oktobrī, piedāvājot novatorisku mūziku, Rīga 2014 programmas ietvaros norisināsies nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāls „Skaņu Mežs”. Festivālā uzstāsies tādi mākslinieki kā programmētājs un mūziķis Roberts Henke (Robert Henke) jeb Monolake, grupas Einstürzende Neubauten līderis Bliksa Bārgelds (Blixa Bargeld), dziesminiece Marisa Nadlere (Marissa Nadler), eksperimentālā tehno producents Endijs Stots (Andy Stott) un daudzi citi. Koncertvakari norisināsies mūzikas namā „Daile” (K.Barona iela 31).

Festivāls norisināsies jau divpadsmito reizi un Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā turpinās izvērst aktuālas vai vēsturiski nozīmīgas novatoriskās mūzikas izzināšanu, liekot uzsvaru uz tādām šīs sfēras parādībām kā ekstrēmā datormūzika, brīvā improvizācija, elektroakustika, eksperimentālā deju mūzika, avangarda pops, kā arī audiovizuāliem priekšnesumiem. Šis festivāla izlaidums atšķirsies arī ar īpaši veidotu līdzsvaru starp akustisko un elektronisko mūziku (gan koncertu programmas, gan atsevišķu priekšnesumu ietvaros), tādā veidā aizstāvot ideju, ka progress un radoši sasniegumi mūzikā ir piesaistīti nevis tehnoloģijai, bet gan drosmīgām idejām un virtuozitātei to izpildījumā.

Piektdien, 10.oktobrī, plkst.20.30 notiks pirmais festivāla koncertvakars, un tā galvenie uzsvari būs elektroakustiskā mūzika, brīvā improvizācija un eksotiska popmūzika. Uzstāsies minimālisma un trokšņu mūzikas komponists Als Margolis (Al Margolis) ar savu projektu If, Bwana, kā arī komponists Kīts Fulertons Vitmens (Keith Fullerton Whitman), kas savā glancēti trauksmainajā mūzikā izmanto tikai un vienīgi analogos elektroniskās mūzikas instrumentus, un tam sekojoši tiks prezentēta spoža plejāde ar starptautiski atpazīstamiem brīvās improvizācijas žanra pārstāvjiem: korejiešu čelliste Okjunga Lī (Okkyung Lee), ekscentrisks vokālo improvizētāju Fila Mintona (Phil Minton) un Odrijas Čenas (Audrey Chen) duets, kā arī īpaši šim festivālam izveidots angļu-amerikāņu trio, kurā ietilpst bundzinieks Marks Sanderss (Mark Sanders), kontrabasists Džons Edvardss (John Edwards) un trompetists Vadada Leo Smits (Wadada Leo Smith), kas 2013. gadā kļuva par vienu no trim finālistiem cīņā par Pulicera balvu mūzikā un starptautiskā kritiķu balsojumā tika atzīts par gada komponistu. Par koncertvakara romantiskākajām un labskanīgākajām, taču ne mazāk tumšajām vai drosmīgajām noskaņām atbildēs amerikāņu dziesminiece Marisa Nadlere (Marissa Nadler), kuras sestais solo albums „July” šogad guvis vienbalsīgu kritiķu atzinību un iekļuvis divos „Billboard” pārdotāko ierakstu topos, kā arī multi-instrumentāliste Dana Šehtere (Dana Schechter) ar savu noskaņu mūzikas projektu Insect Ark.

Sestdien, 11. oktobrī, plkst.20.00 festivāls turpināsies ar slavenās vācu eksperimentālā roka grupas Einstürzende Neubauten līdera Bliksas Bārgelda (Blixa Bargeld) vokālo solo performanci un mūziķa/programmētāja Roberta Henkes (Robert Henke) jeb Monolake iespaidīgo mūzikas un lāzeru šovu „Lumière”. Vakaru turpinās sintīpopa duets Xeno&Oaklander no Ņujorkas, kā arī kritiķu lolotais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots (Andy Stott). Šī gada festivāla tematiku īpaši izteiksmīgi iemiesos elektroniskais/akustiskais projekts Innode, kurā apvienojušies dalībnieki no tādām grupām kā Radian, Pan American un Elektro Guzzi, savukārt programmu no vietējās scēnas puses papildinās pieredzējuši latviešu elektroniskās mūzikas autori Andris Indāns ar projektu Gas of Latvia (sadarbībā ari videomākslinieci Katrīnu Neiburgu), kā arī Mārtiņš Strautnieks jeb Martinez Gonzalez ar projektu „Hypnos”.

Koncertu programmu papildinās arī divas meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā: Kīta Fulertona Vitmena lekcija par mūzikas sacerēšanu analogiem elektroniskās mūzikas instrumentiem, ko vadīs žurnālists Edgars Raginskis (10. oktobris, 14:00, 319. kabinets), kā arī trompetista Vadada Leo Smita meistarklase brīvajā improvizācijā (9. oktobris, 14:00, 328. kabinets).

Skaņu Mežs ir starptautiskā advancētās mūzikas festivālu tīkla E.C.A.S. līdzdibinātājs, un turpina tikt uzskatīts par vērienīgāko avangarda un nepieradinātajai mūzikai veltīto notikumu Baltijas valstīs. Ar festivāla programmu sīkāk iespējams iepazīties www.skanumezs.lv

Biļetes iespējams iegādāties www.bilesuserviss.lv, kā arī „Biļešu servisa” kasēs. Vienas dienas biļete iepriekšpārdošanā maksā 20 eiro. Divu dienu abonements maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu veido nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.41438985sec.