«Staro Rīga 2014» aicina uz krāšņu gaismas festivālu

Piektdien, 14.novembrī, sāksies gaismas festivāls ''Staro Rīga 2014'', kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā būs īpaši krāšņs, piedāvājot apjomīgus starptautisko mākslinieku objektus un oriģinālus Latvijas gaismas mākslinieku veidotus gaismas mākslas darbus. Gaismas festivāls norisināsies piecu vakaru garumā no 14. līdz 18.novembrim, ikvakaru no plkst.18.00 līdz 23.00.

''Šogad festivāls savā attīstībā ir nevis spēris soli uz priekšu, bet gan veicis lielu lēcienu, kļūstot par nozīmīgu starptautisku spēlētāju starp Eiropas gaismas festivāliem – par Rīgu interesējas arī pārējie līdzīgie festivāli un mums ir izdevies uz Latviju atvest lielu daļu no šobrīd pasaulē atzītākajiem māksliniekiem, kas strādā ar gaismas objektiem,'' uzsver festivāla izpildproducents Mārcis Gulbis. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Festivāla pamatprogrammā iekļauti 22 objekti, un festivāla maršruts vedīs caur Vecrīgu un pilsētas centru. Festivāla karte, kas tapusi sadarbībā ar Uzziņu dienestu 1188 un objektu apraksti pieejami festivāla mājaslapā www.staroriga.lv. Festivāla karte būs pieejama ''Staro Rīga 2014'' informācijas centros brīvdabas atpūtas parkā ''Egle'' (Kaļķa ielā 1), Stacijas laukumā, laukumā pie Laimas pulksteņa, kā arī pie Pulvertorņa (Smilšu iela 20). Informācijas centri darbosies festivāla dienās no plkst.12.00 līdz 23.00. Informatīvie materiāli būs pieejami arī ''Narvesen'' tirdzniecības vietās visā Rīgā.

Gaismas festivāla galvenais partneris arī šogad ir ''Lattelecom'', kas ir bijis partneris visiem Rīga 2014 programmas tematiskās līnijas ''Rīgas karnevāls'' notikumiem. ''Jau vairākus gadus šo festivālu atbalstām, jo mums ir svarīgi, lai jaunās tehnoloģijas ne tikai ienāktu katra cilvēka mājās, bet arī sasaistītu kultūras mantojumu ar mūsdienām,'' pauž ''Lattelecom'' valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Šā gada gaismas festivālā ''Lattelecom'' atbalstīs divus objektus – ''Latvijas ģerboņa stāsta'' 3D animāciju, kas tiks rādīta uz Ministru kabineta ēkas fasādes un uzņēmuma veidoto objektu – silto WiFi punktu skvērā pie Ministru kabineta, kur varēs sasildīties un augšupielādēt fotogrāfijas.

Šogad pirmo reizi festivālā būs kustīga gaismas objektu parāde - multimediāls gaismas uzvedums ''Gaismas slepenā dzīve'', kas būs skatāms katru festivāla dienu no 14-17.novembrim plkst.19.00, 20.00 un 21.00 īpašā maršrutā Vecrīgu un 18.novembrī 21.15 pēc svētku uguņošanas Krastmalā. Šis latviešu mākslinieku radītais vērienīgais gaismas uzvedums ir tāds, ko droši varēs rādīt arī citur pasaulē.

Viens no starptautisko mākslinieku īpaši Latvijai radītajiem darbiem būs skatāms uz Rīgas Kongresu nama fasādes - kanādiešu mākslinieku grupas LUCION veidotais objekts ''Saliedētās zivis'', radies iedvesmojoties no Latvijas dziesmotās revolūcijas. Savukārt lietuviešu grupa ''GLUK MEDIA'' Doma laukumā veido ceļojumu pa Imanta Ziedoņa ''Krāsainajām pasakām'' – tas būs pilnīgi jauns stāstījums par šo literāro darbu. Pirmo reizi Doma laukumā būs skatāms tik vērienīgs objekts, vienlaikus uz trīs ēku fasādēm.

Tāpat festivāla programmā ir darbi, kas līdz šim izrādīti pasaules lielākajos gaismas festivālos un tagad speciāli adaptēti Rīgai. Viens no tādiem būs portugāļu grupas OCUBO objekts ''Gaismas cirks'' – iespaidīga videoprojekcija, kas pabijusi gan Jeruzalemē, gan Nīderlandē un Francijā.

Skatītājus vienmēr īpaši saista interaktīvie projekti, kuros iespējams piedalīties arī pašiem. Tādi šogad būs mākslinieku ''I DID IT'' Jāņa sētā veidotais objekts ''Mi-mi'', kur ikvienu mēģinās izjokot mīms. Interaktīvs objekts būs arī franču mākslinieku veidotais objekts ''Pakmanizē mani'' Smilšu ielā 3.

''Staro Rīga 2014'' galvenais partneris Lattelecom īpaši festivāla apmeklētājiem izveidos jaunu WiFi punktu sabiedriskā transporta pieturvietā pie Ministru kabineta un Rīgas apgabaltiesas ēkām. Savukārt Uzziņu dienests 1188 kā ik gadu ir izveidojis ''Staro Rīga 2014'' objektu karti internetā, kas būs ērti lietojama arī viedtālruņos un planšetdatoros. Karte pieejama šeit - www.1188.lv/staroriga.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.75075579sec.