Deviņpadsmito reizi norisināsies festivāls «Prozas lasījumi»

No 2014. gada 2. līdz 7. decembrim Rīgā norisināsies literatūras festivāls "Prozas lasījumi 2014", kas pulcēs gan lasītāju iecienītus Latvijas rakstniekus, gan jaunos autorus, kā arī īpašus ārvalstu viesus. Literāti uzstāsies ar prozas darbu un tulkojumu lasījumiem dažādās Rīgas vietās – kafejnīcās, izstāžu galerijās, koncertzālēs, u.c. vietās.

Jau ierasts, ka decembra sākumu Rīgā iezīmē vienreizēja Latvijas rakstošo autoru satikšanās un dalīšanās ar jaunākajiem darbiem literatūras festivālā "Prozas lasījumi". Šogad festivāls norisināsies jau deviņpadsmito reizi, rakstniekiem uzstājoties ar nesen tapušu prozas darbu publiskiem lasījumiem un gūstot pirmos nepastarpinātos iespaidus no klausītāju puses. Katru priekšnesumu vērtēs nozares profesionāļu un alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas.

Sešās festivāla dienās notiks desmit pasākumi – līdztekus pazīstamu Latvijas autoru priekšlasījumiem, norisināsies arī divi ārvalstu viesiem veltīti pasākumi LNB "Gaismas pils" telpās, kā arī jauno literātu lasījumi no Latvijas Rakstnieku savienības paspārnē esošās Kultūras programmas "Literārā Akadēmija". Tāpat ir padomāts par atsevišķu pasākumu jaunajiem prozas lasītājiem un tiem, kas vēl aizvien jūt sevī bērnu.

Festivālu atklās 2. decembrī plkst. 18:00 koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" rakstnieku Noras Ikstenas, Māras Zālītes, Arvja Kolmaņa, Aivara Eipura un Kurzemes prozas lasījumu laureāta lasījumi. "Kurzemes prozas lasījumu" konkursā jau piekto gadu tika aicināti piedalīties Kurzemes reģiona prozas darbu autori. To lasījumi norisināsies 29. novembrī Ventspilī. Šī gada konkursa uzvarētāji piedalīsies divos festivāla "Prozas lasījumi" pasākumos Rīgā.

Festivāla vadmotīvu šogad veido scenogrāfa Uģa Bērziņa izstrādātā vizuālā identitāte, kurā proza ieguvusi fiziskas vietas veidolu. Proza kā iztēlota pasaule pieprasa citus spēles, uzvedības un domāšanas noteikumus, kuru robežas noteiks katrs nākamais autors. Ikkatrs Prozas lasījumu pasākums būs kā pieturas punkts ceļā uz šo nosacīto pasauli.

Vairāk par visiem festivāla pasākumiem iespējams uzzināt festivāla mājaslapā www.prozaslasijumi.lv un sociālajos medijos.

Žūrijā šogad darbosies literatūrzinātniece un profesore LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā Ieva Kalniņa; tulkotāja, žurnāliste un redaktore Ieva Lešinska-Geibere; dzejnieks, tulkotājs un literatūras žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Guntars Godiņš; publicists, filozofs, rakstnieks, tulkotājs un interneta žurnāla Satori.lv galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins; kā arī

Jānis Oga – Latvijas literatūras centra direktors. Paralēli profesionālajai žūrijai, autorus vērtēs arī alternatīvā žūrija – Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes otrā un trešā kursa baltu filoloģijas-literatūrzinātnes studenti.

Festivāls "Prozas lasījumi" kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kurš no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no visas pasaules. "Prozas lasījumi" laika gaitā kļuvuši par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

2015. gadā festivāls svinēs apaļu 20 gadu jubileju.

Festivālu organizē Latvijas Literatūras centrs ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ieejas visos pasākumos BEZ MAKSAS.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37367916sec.