Rainis un Aspazija Doma dārzā - norisināsies vasaras brīvdabas kinoseansi

Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar apvienību "Mans Doms" piedāvā unikālu iespēju skatīt abus lielos dzejniekus uz ekrāna neierastā formātā - brīvā dabā, vasaras vakaru kinoseansos Doma dārzā jūlija un augusta ceturtdienās.

Rainis un Aspazija savā jubilejas gadā ir pelnījuši arī kādu atraktīvu piedzīvojumu – viņus vajadzētu nocelt no pjedestāla un… piemēram, palaist pastaigāties Doma dārzā, svaigā gaisā un brīvā atmosfērā pie jauneklīgas un uztverei atvērtas publikas. Šādu iespēju sniedz filmu programma "Divi dzejnieki Doma dārzā", kurā savu pieredzi apvieno Nacionālais Kino centrs un biedrības Ascendum organizētais projekts Mans Doms, rīkojot vasaras brīvdabas kinoseansus Doma dārzā.

Latvijas kinovēsturē ne Rainis, ne vēl jo vairāk Aspazija nav paši populārākie personāži, un tieši tāpēc ir gan praktiski iespējami, gan arī aizraujoši un izglītojoši apkopot vienā programmā praktiski visas filmas un kinomateriālus, kas saistīti ar lielo dzejnieku personībām un daiļradi. Šādu programmu veido gan abu autoru darbu ekranizācijas, gan dokumentālās filmas, kurās atspoguļotas un interpretētas Aspazijas un Raiņa personības, gan arī pavisam seni arhīva materiāli no 20. gadsimta sākuma, kad abi un katrs atsevišķi filmēti vēl dzīves laikā. Programma atspoguļo auglīgu sinerģiju starp divām kultūras nozarēm – kino un literatūru -, vārda mākslu bagātinot ar vizuāliem izteiksmes līdzekļiem un dzejnieku radīto interpretējot caur kinorežisora uztveri.

Programmu "Divi dzejnieki Doma dārzā" veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros pl. 22:30 – pieci seansi jūlijā (2.07.-30.07.) un divi augustā (6.08. un 13.08.). Programmā iekļautas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, viena spēles īsfilma, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta 20. gadiem, režisoru spektrs – no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam; atsevišķu sadaļu veido režisora un operatora Rodrigo Rikarda dokumentāli inscenēto filmu tetraloģija ar Juri Strengu Raiņa lomā.

Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists – literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, kinozinātniece Inga Pērkone, rakstnieks, tulkotājs un publicists, grāmatas Rainis un viņa brāļi autors Roalds Dobrovenskis, teātra zinātniece un kritiķe Silvija Radzobe, literatūrzinātnieks un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Raimonds Briedis, teātra un kino režisors Viesturs Kairišs un aktieris, Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga.

Brīvdabas seansus "Divi dzejnieki Doma dārzā" organizē Nacionālais Kino centrs un "Mans Doms", finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lattelecom.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
Latvija
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88450503sec.