Folkloras festivāla «Baltica 2015» zīmē šovasar notiks Latviskie Pirts Svētki

Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" ietvaros 2015. gada 18.jūlijā plkst. 8.00 - 23.00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Latviskie Pirts Svētki.

Latviešu pirts kultūra, kas ir nodota no paaudzes paaudzē un bagātīgi saglabāta līdz mūsu dienām, ir viena no mūsu tautas identitātēm un mantojuma sastāvdaļām. Svētku mērķis ir stiprināt etniskās identitātes izjūtu cilvēkos.

Svētkos tiks daudzinātas vispārcilvēciskās vērtības, kuru iedzīvināšanu un godāšanu gadu desmitiem ir atbalstījis Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejs, pirts kultūras attīstības entuziasti un profesionāli darba darītāji.

Latviskos Pirts svētkus organizē sabiedriskās iniciatīvas grupa, ko pārstāv biedrības "Saulei", "Latvijas Pirts", "Latvijas pirts savienība". Partnerībā ar akreditēto izglītības iestādi "Pirts skola", Svētki šogad noritēs kultūras mantojumam zīmīgā vietā – muzejā, kas vistiešāk atspoguļo mūsu senās tautas tradīcijas un ieražas.

Svētku dienas laikā kopīgi darināsim lielo svētku pirts lāvas paklājiņu. Katrs varēs ielikt vilnas kušķīti ar savu labo domu un vēlmi pirts kultūru nest tālāk nākamajām paaudzēm. Paklājiņu no vilnas filcēt palīdzēs Beverīnas amatnieki.

Svētkus vadīs Ints Teterovskis.

Visas dienas garumā uz svētku skatuves mūs priecēs folkloras festivāla "Baltica 2015" dalībnieku un draugu koncerts.

Ikvienam būs iespēja baudīt Latviskās pirts burvību. Svētkos piedalīsies- Rest Rent pirts, Mobi Pirts, Eko Solis pirts, pirtnieku apvienība BRĪVDOMAS, PIRTSMUCA.LV, akreditētā izglītības iestāde PIRTS SKOLA, Veselības serviss, SCENAR terapijas pārstāvji, Ziedoņa Kārkliņa Pirts Skola, Dūšeļu pirtnieki, PIRTS4RITENI.LV, Medus-dzintara pirts, Zaļā Pirts, Pirts pie Arņa, Alus drabiņu pirts, Pirts Upesrūķi, Piebalgas pirts, Gaismas pirts, Biedrības Latvijas pirts savienība pirts.

Ieklausīties pirts gudrībās aicinās pirts muzeja dibinātājs T. Karlsons, bioenerģētikas praktiķis G. Apšenieks, ārsts A. Tereško, tautas mantojuma glabātāja V. Vītola, dziednieks Z. Kārkliņš.

Muzeja Saiešanas namā varēs klausīties lekciju "Pirts plānojuma attīstība Latvijā" un pēc tam Prof. M. Kuplā (Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktores vietnieks, galvenais krājumu glabātājs) vadībā iepazīties ar muzeja pirtīm.

Iepazīt un pieskarties netaustāmajai un nedaudz mistiskajai pasaulei piedāvās pirtniece un masiere A. Lutere, dziednieks V. Kocēns.

Esi aktīvs radošajās darbnīcās: Dvēseles dziednīca, CADE, Ideju galerija – Beverīnas Amatnieki, Dzintaru darbnīca, Pelestaka, Lilijas dabas meistarklase, Janavas, Piekūni – ceļš uz Gaiziņu, Jāņkalnu folkloras taka, Atjaunotas vecās zemniek sētas lietas

Svētkus kuplinās Lietuvas pirts draugi, kas apvienoti zem mūsu senču Baltu zīmes.

Viesos gaidām arī interesentus un profesionāļus no Eiropas. Lielu interesi par mūsu tradīcijām izrādījuši vadošie Eiropas un pasaules saunas čempionātu (SAUNA WORLD CUP) dalībnieki, kuri pārstāv dažādu Eiropas valstu lielākos SPA un ūdens atrakciju atpūtas centrus.

Sagaidot saulrietu pulcēsimies pie godu galda un svinēsim svētkus, kurus ar dziesmām kuplinās "N. Jakušonoks un Tipa orķestris".

Plašāku informāciju lasiet biedrības "Latvijas pirts" mājas lapā - www.latvijaspirts.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.247787sec.