Sv. Pētera baznīcā izskanēs tradicionālais festivāls «Dominante»

No 2015. gada 21. līdz 23. augustam Rīgas Sv. Pētera baznīcā norisināsies jau par tradīciju kļuvušais festivāls "Dominante", kas notiek jau kopš 2013.gada. Arī šogad festivālā tiks saglabāta tā pati triju koncertu forma – trīs koncerti sakārtoti saskaņā ar Pāvila 1. vēstulē korintiešiem nosaukto formulu – ticība, cerība, mīlestība -, kas idejiski labi sakļaujas ar festivāla vēlmi rosināt cilvēkus, klausoties mūziku, pārdomāt sakrālus (ne klerikālus!) jautājumus un atrasties nebeidzamajā ceļā uz atbildēm. Festivāla idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir režisors Uģis Brikmanis.

Festivāla pirmajā vakarā – 21. augustā plkst.19 – koncertā "Ticība" diriģenta Andra Veismaņa vadībā muzicēs Rīgas kamerkoris Ave Sol, festivāla orķestris un pianists Reinis Zariņš. Koncertā Rīgas kamerkoris Ave Sol dziedās Džonatana Hārvija (1939–2012) skaisto moteti Come, Holy Ghost (1984), kas viļņojas viduslaiku dziedājumu noslēpumainajā pulsā, un Arvo Perta (1935) mistisko rituālu De profundis (1980), kur no dzīlēm uz debesīm skan cilvēka-grēcinieka balss. Savukārt pianists Reinis Zariņš būs solists Džona Tavenera (1944–2013) koncertā Pratirūpa (2003). Šī darba nosaukums sanskritā nozīmē ‘atspulgs’, un, kā raksta zinātāji, Tavenera skatījumā uz šo fenomenu klavieres un stīginstrumenti kā divi dialogā esoši elementi nezaudē savpatību un vienlaikus top nešķirami.

22.augusta vakarā plkst.19 festivāls "Dominante" aicinās atklāt jaunu Latvijas talantu – pianistu Georgu Kjuradinu. Mūziķis šim koncertam izvēlējies Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu solminorā ("LTK II"), Domeniko Skarlati Sonāti reminorā K. 213, Fēliksa Mendelszona Pirmo un Piekto prelūdiju un fūgu, Franča Lista Unstern, Friderika Šopēna Ceturto balādi un Noktirni Simažorā op. 62 nr. 1. Festivāla "Dominante" tradīcija ir ik gadu lūgt kādam Latvijas komponistam jaundarbu, tādēļ šoreiz festivāla veidotāji izvēlējās jaunu komponisti – spēcīga talanta un plaša redzesloka īpašnieci Lindu Leimani (1989). Viņas jaundarbs - "Klavierskaņdarbs Refraction (latviski – "Staru laušana") interpretē cerības jēdzienu kā divējādu fenomenu, kas iekļauj sevī impulsu (iespējams, lūguma impulsu) un gaidīšanu. Darba nosaukums saistāms ar parādību fizikā, kad stars,

Rīgā dzimušais un augušais Georgs Kjurdians (1994) klavierspēlei pievērsās desmit gadu vecumā. Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā viņš mācījās klavierspēli pie Anitas Pāžes un kompozīciju pie Pētera Vaska. Kopš 2012. gada Georgs studē Roberta Šūmaņa Diseldorfas Mūzikas augstskolā pie Barbaras Ščepaņskas. Līdzšinējo panākumu skaitā ir vairākas uzvaras Latvijas un Vācijas konkursos, bet pats galvenais – III vieta un skatītāju balvu prestižajā Baha konkursā Leipcigā (2014). Pagājušajā sezonā Georgs sniedza solokoncertu Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē – šo koncertu var noklausīties Latvijas Radio tīmekļa arhīvā (meklējiet 2015. gada 16. martu plkst. 18.00).

Savukārt 23.augustā plkst.17 pirmoreiz Latvijā tiks izrādīts čehu komponista Bohuslava Martinū (1890 – 1959) repertuāra retums – viencēliena opera "Ariadne" (1958). Tas ir izcili elegants, kontrastiem pilns opuss – jēdziena vislabākajā nozīmē leļļu opera ar visu labāko, ko neoklasicisms devis pasaulei. Libreta pamatā ir pazīstamais stāsts par Ariadni, Tēseju un Mīnotauru: nekā jauna, un tomēr – Martinū spožais stilista talants uzbūris aizraujošu stāstu par mīlestību, apdraudējumu un šķiršanos.

Titulvarone būs LNO soliste Kristīne Gailīte, viņas Tēsejs būs jaunais baritons, LNO solists Rihards Millers. Operu iestudēs režisors Uģis Brikmanis, un muzikālā vadība būs Viestura Gaiļa rokās.

Biļetes uz festivālu var iegādāties: Sv. Pētera baznīcas kasē (Skārņu ielā 19) , O. – Sv. plkst. 10.00 – 19.00 un "Biļešu Paradīzes" kasēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.80623007sec.