Dodies uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeju «Baltajā naktī»

Sestdien, 2015. gada 5. septembrī, tikai 9 stundas – no plkst. 18.00 līdz 03.00 – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" dalībnieki varēs baudīt mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstādi – gaismas, skulptūru un 3D videoinstalāciju "Sešas galvas".

PASĀKUMS

Gaismas, skulptūru un 3D videoinstalācijā "Sešas galvas" Gints Gabrāns pievērsies uztveres komplicētībai. Darbs atklāj dažādu realitātes modeļu (subjektīvās, "objektīvās", paplašinātās, virtuālās u.c.) vienlaicīgu pārklāšanos un izgaismo tajos notiekošās transformācijas un nobīdes, katram skatītājam veidojot savu individuālu pasaules ainu, ko nosaka ikviena personīgā pieredze un redzējums.

Mākslas projekta "Sešas galvas" ideja atsaucas uz cilvēku subjektīvās iztēles un uztveres īpatnībām, kas neskaidrus, negaidītus vizuālus objektus smadzeņu neironu tīkla darbības rezultātā tiecas "pabeigt" – t.i., interpretēt tos ar kādu no atmiņā jau esošajiem formas modeļiem vai "piezīmēt" iztrūkstošo, tādējādi ļaujot saskatīt atpazīstamus, nosaucamus tēlus. Izstādē apspēlēts prāta darbības princips, kas nosaka, ka mūsu intelekts patstāvīgi visur meklē līdzības ar sejām, kas ierakstītas neironu tīklā, un katrreiz, kad tiek atrasta līdzība, smadzenes apbalvo cilvēku ar dopamīna devu jeb patīkamu apmierinājuma sajūtu.

Instalācija "Sešas galvas" ietvers polietilēna skulptūras, kuru tapšanas procesā izmantoti dabas pašorganizācijas likumi. Šo skulptūru virtuālie 3D modeļu video, kas veidoti ar rentgenstaru datortomogrāfiju, demonstrēs objektus no iekšpuses. Savukārt uz skulptūrām projicēta gaismas instalācija konstruēs ēnu siluetus kā daļēji kontrolētā haosā radītās formas. Viss tālākais ir skatītāja uztveres ziņā…

Uz Ginta Gabrāna personālizstādi "Sešas galvas" laipni aicināts ikviens interesents!

Ieeja brīva.

Projektu atbalsta: Rīgas dome, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Plašāka mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2015" programma pieejama vietnē http://www.baltanakts.lv/2015/lv/program.

MĀKSLINIEKS

Gints Gabrāns (1970) ir viens no ievērojamākajiem Latvijas laikmetīgās mediju mākslas pārstāvjiem. 1995. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu. Izstādēs aktīvi piedalās kopš 1992. gada, sarīkojis 14 personālizstādes.

Mākslinieks piedalījies VIII Baltijas starptautiskajā mākslas triennālē Viļņā (2002), 26. Sanpaulu biennālē (2004), Raumas biennālē (2006), 52. Venēcijas biennālē (2007), IV Maskavas laikmetīgās mākslas biennālē (2011) un daudzās citās starptautiskās izstādēs, kur viņa darbi nereti tikuši pieteikti kā "pārsteigums skatītājiem."

2004. gadā saņēmis "Hansabank" grupas Mākslas balvu, starptautiskai mākslas ekspertu žūrijai Gintu Gabrānu izvēloties par gada mākslinieku Baltijas valstīs. Gints Gabrāns vairākkārt nominēts Purvīša balvai, kas uzskatāma par nozīmīgāko apbalvojumu Latvijas mākslā. Kā viens no nesenākajiem sasniegumiem noteikti minama autora personālizstāde "Ne no kurienes", kura bija skatāma 2015. gadā martā un aprīlī.

"Gints Gabrāns pārliecinoši turpina mākslas valodas novatora darbu. Viņa māksla plašākā uzlūkojumā iezīmē cilvēka spēju amplitūdu līdzdarboties Dieva noteiktajos procesos – no novērošanas līdz iejaukšanās mēģinājumam. Gabrāna daiļrade atgādina, ka mūsu spējas ir neaptveramas, bet mūs ierobežo apstākļi un zināšanu trūkums," autora daiļradi raksturo mākslas zinātniece, kuratore un kritiķe Ieva Kalniņa.

BALTĀ NAKTS

"Baltā nakts" ir mūsdienu urbānās kultūras forums, kas kļuvis par gaidītu un neatņemamu kultūras notikumu Rīgā katru gadu septembra sākumā. "Baltā nakts" – tā ir viena nakts gadā, kad rīdzinieki un pilsētas viesi ir aicināti izjust radoša nomoda stāvokli, kas maina iesīkstējušus priekšstatus par apkārtējo vidi un kultūras dzīvi tajā. Tā ir brīvprātīga izvēle – gūt neikdienišķu pieredzi un iesaistīties mākslinieku iniciētās aktivitātēs.

"Baltās nakts" ideja dzima 2002. gadā Parīzē un uzreiz guva atbalstu citās Eiropas galvaspilsētās – Briselē, Madridē, Rīgā un Romā. Vēlāk festivāla stafeti Eiropā pārņēmušas Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla, Čikāga un citas pilsētas.

Rīgā šī tradīcija ar Rīgas domes atbalstu tiek turpināta jau desmito gadu, iesaistot galvaspilsētas aktīvākos kultūras un mākslas dzīves pārstāvjus, Latvijas kultūras organizācijas, kā arī starptautiskus mūsdienu mākslas projektus. Kopumā "Baltās nakts" programmā šogad būs ap 40 dažādu žanru kultūras un mākslas notikumu, to vidū – kino, performances, izstādes, mūzika, dzeja, starpdisciplināri projekti, kas tapuši iedvesmojoties no tēmas "Gaisma".

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina ikvienu foruma dalībnieku iekļaut savā sestdienas vakara kultūras programmā metafizisku pastaigu izstāžu zāles Arsenāls foajē, apbrīnojot Ginta Gabrāna gaismas, skulptūru un 3D videoinstalāciju "Sešas galvas".


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46716118sec.