Tikai vienu dienu LNVM izstāda unikālo Lāčplēša Kara ordeņa pilno komplektu

Tikai vienu dienu – 2015. gada 11. novembrī – Latvijas Nacionālais vēstures muzejs kopš 1988. gada tradicionāli izstāda unikālo Latvijā vienīgo zināmo Lāčplēša Kara ordeņa pilno komplektu.

1970. gadā muzejā nonāca unikāla kolekcija – Latvijas armijas ģenerāļa Jāņa Baloža (1882-1965) apbalvojumi. Kolekcijas lepnums ir pilns Lāčplēša Kara ordeņa komplekts ― I, II un III šķira, ko ģenerālis bija saņēmis par Brīvības cīņām.

2013. gada Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanas laikā muzeja vadībai izdevās šo eksponātu izglābt nākamībai.

Lāčplēša Kara ordenis ir pirmais un augstākais militārais apbalvojums Latvijas Republikā. 1919. gada novembrī Daugavas krastos izšķīrās gadu iepriekš 18. novembrī proklamētās Latvijas Republikas liktenis. 11. novembrī Rīga pēc mēnesi ilgas aplenkšanas bija brīva, tādēļ šo datumu uzskata par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu un ordeņa dzimšanas dienu. Pirmie ordeņi ar Ministru kabineta lēmumu 1920. gada 13. augustā tika piešķirti septiņiem augstākajiem Latvijas armijas komandieriem – Pēterim Radziņam, Mārtiņam Peniķim, Krišjānim Berķim, Oļģertam Dankeram, Jūlijam Jansonam, Jānim Puriņam un Jānim Apinim. 1920. gada

11. novembrī svinīgās parādes laikā Esplanādē Satversmes sapulces priekšsēdētājs J. Čakste pasniedza ordeņus pirmajiem 288 kavalieriem.

Ar Lāčplēša Kara ordeņa I šķiru apbalvoti četri latviešu virsnieki – Latvijas armijas virspavēlnieks ģenerālis J. Balodis, Latvijas bruņoto spēku pirmais pavēlnieks pulkvedis Oskars Kalpaks (pēc nāves), latviešu strēlnieku komandieris pulkvedis Frīdrihs Briedis (pēc nāves) un 3. Latgales divīzijas komandieris ģenerālis Krišjānis Berķis, kā arī septiņi ārzemnieki.

Savukārt ar izstādi "Latviešu strēlnieku bataljoniem - 100" muzejs 11. novembrī īpaši godinās to latviešu strēlnieku piemiņu, kuri bija Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri – ordeni piešķīra ne tikai Brīvības cīņu dalībniekiem, bet arī latviešu strēlniekiem par Pirmā pasaules kara laikā parādīto varonību. Pavisam ar Lāčplēša III šķiru ir apbalvoti 202 strēlnieki, bet Frīdrihs Briedis saņēmis gan III, gan II, gan I šķiru. Varonīgā cīnītāja Līna Čanka–Freidenfelde savu kaujas ceļu sāka kā strēlniece 3. Kurzemes latviešu strēlnieku pulkā, kur par varonību apbalvota ar II un IV šķiras Jura krustiem un IV šķiras Jura medaļu, bet par cīņām 1915. gada 22. oktobrī pie Slokas un par izlūkgājieniem 1916. gadā Nāves salā ar Lāčplēša Kara ordeni Nr. 1095. Viņa bija pirmā sieviete, kas tika apbalvota ar Lāčplēša Kara ordeni.

Tāpat muzejs aicina apskatīt ekspozīcijas daļu "Latvijas Republika. 1918.-1940." un jauno izstādi "Ceļā uz latviešu tautu". Muzejā tiks demonstrēta arī virtuālā izstāde "Brīvības piemineklim – 80".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57991314sec.