Rīgas Domā notiks meditatīvs gaismas, videoprojekciju un ērģeļmūzikas koncerts

Jau pēc divām nedēļām, 1. decembrī, plkst. 19:00 Rīgas Domā notiks biedrības "Ascendum" projekta "Mans Doms" organizētais Edgara Raginska mūzikas autorkoncerts "Satikšanās. Ērģeles. Meditācija", kurā ar Doma vareno instrumentu dialogus veidos saksofons, čells, cilvēka balss un smalki niansēta elektronika. Koncertā skanēs pieci pirmatskaņojumi – veltījumi Rīgas Domam un četriem Latvijas vēsturisko novadu dievnamiem.

Ziemassvētku gaidīšanas laikā majestātiskajā Rīgas Domā pirmatskaņojumus piedzīvos pieci komponista un kultūras žurnālista Edgara Raginska skaņdarbi, kas veltīti Rīgas Domam un četru Latvijas vēsturisko novadu dievnamiem – Bauskas Svētā Gara evanģēliski luteriskajai baznīcai, Kuldīgas Svētās Annas evanģēliski luteriskajai baznīcai, Rubenes luterāņu baznīcai un Viļakas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas Katoļu baznīcai. Tā kā katra katoļu un luterāņu dievnama dvēsele un skanīgā balss ir instrumentu karalis – ērģeles –, īpaša loma šajā koncertā uzticēta jaunajai un virtuozajai latviešu ērģelniecei, vairāku starptautisku konkursu laureātei Lienei Andretai Kalnciemai.

Ar Rīgas Doma vēsturiskajām ērģelēm muzikāli meditatīvus dialogus veidos baritona saksofonists Arvīds Kazlausks, čellists Kārlis Klotiņš un etno dziedātāja Biruta Ozoliņa, savukārt par skanisku iejušanos godā celto dievnamu atmosfērā gādās elektroniskās mūzikas hameleons, Berlīnes ierakstu nama "ad noiseam" pārstāvētais mākslinieks Oyaarss.

Garīgās apceres dimensiju koncertam piešķirs īpaši veidota gaismu partitūra, savukārt Bauskas, Kuldīgas, Rubenes un Viļakas dievnamu vidi un emocionālo gaisotni uzburs šajās baznīcās filmētās videoprojekcijas.

"Latvieši ir savrupnieki, mums nav raksturīgas biežas un plašas radu sanākšanas, tāpēc teju vai ar roku sasniedzamā Latvijas Republikas simtgade šķita piemērots brīdis pārstāt kautrēties un sasaukt kopā tuviniekus no visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem, lai namatēvs, Rīgas sakrālās dzīves epicentrs – Rīgas Doms – plaši vērtu durvis svinībām, kurās godinām Latvijas kultūras dažādību, īpatnumu un unikalitāti. Šie tuvinieki ir īpaši – Bauskas baznīca ir viena no senākajām visā Latvijā, tajā mājo krāšņs baroka instruments; Rubenes baznīcas pirmsākumos draudzi vadījis leģendām apvītais Livonijas Indriķis, Kuldīgā pie ērģelēm sēdies un mūziku rakstījis mūsu profesionālās mūzikas dižvīrs Jāzeps Vītols, bet Viļakas dievnams kopš 13. gadsimta ar savu vairākkārtējo atdzimšanu no pelniem un iznīcības simbolizē latviešu nerimtīgo tiekšanos pēc garīgās vertikāles un pārlaicīgām vērtībām. Ceru, ka šī simboliskā radinieku tikšanās būs saviļņojoša ikkatram no mums!" stāsta komponists un koncerta idejas autors Edgars Raginskis.

Biļetes nopērkamas iepriekšpārdošanā eKase.lv un Rīgas Doma kasē. Biļešu cena: EUR 20 / EUR 15; studentiem, skolniekiem, pensionāriem: EUR 10; bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas.

Plašāku informāciju iespējams uzzināt sabiedriskās kustības "Mans Doms" interneta mājaslapā www.mansdoms.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54381204sec.