Izstāde «Sapņu dārzs» apvieno leļļu mākslinieku darbus un juveliermākslu

No 2015. gada 11. decembra līdz 2016. gada 14. februārim muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" apskatāma autorleļļu un juveliermākslas darbu izstāde, kas veidoti, iedvesmojoties no jūgendstila motīviem. Izstādi veidojusi  Baltijas autorleļļu un rotaļlietu Ģildes galerija "Figaro Art" un tajā piedalās mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas.

Izstāde "Sapņu dārzs" apvieno leļļu mākslinieku darbus un juveliermākslu, kam tuva jūgendstila stilistika. Baltijas autorleļļu un rotaļlietu Ģildes meistari savos darbos interpretē jūgendstila tēmas un motīvus un parāda šī stila daudzveidību. Izstādi veido 8 autoru darbi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas, izstādes kuratore māksliniece Tamāra Čudnovska.

Juvelieris Anatolijs Nazarenko (Latvija), speciāli izstādei izveidojis mūsdienu rotu un miniatūru kolekciju no bronzas, emaljas un pusdārgakmeņiem. Māksliniece Tamāra Čudnovska (Latvija) kopā ar juvelieri veidojusi  leļļu un smaržu pudelīšu kolekciju, viņas darbos apvienota autorleļļu izgatavošanas māksla un juveliera meistarība. Violetas Ozunas (Latvija) iemīļotā tēma ir portreta lelles un jūgendstila sieviešu tēli. Elita Šmēdiņa (Latvija) veido humoristiskus leļļu tēlus, kuri it kā "izkāpuši" no jūgendstila perioda asprātīgajiem žurnāliem. Kristīne Verbicka (Igaunija) savos darbos apvieno stikla vitrāžas tehniku ar leļļu izgatavošanas mākslu, Kristīnes darbi atgādina slavenās Tiffany & Co lampas. Anastasija Fomina (Krievija) veido neparastus un mākslinieciski precīzus tēlus, viņas darbi pārsteidz ar negaidītiem risinājumiem. Biruta Bernutiene (Lietuva), pasniedzēja Viļņas Universitātē, viņas darbi ir izsmalcināti un stilizēti, tajos jūtama Lietuvas leļļu mākslas skolas ietekme. Aleksandra Čudnovska (Latvija) zīmolu "ALC ART" veidotāja, izgatavo izsmalcinātus lietišķās mākslas priekšmetus un suvenīrus, izstādē demonstrē Ziemassvētku  rotājumu kolekciju, kurā izmantoti Tamāras Čudnovskas zīmējumi un Rīgas Jūgendstila namu arhitektūras detaļas.

Jūgendstila periods bija nozīmīgs arī leļļu mākslā. 19. gs beigās un 20. gs. sākumā lietišķajā mākslā parādījās jauni dažādu materiālu un tehnoloģiju savienojumi. Šī perioda mākslinieki atteicās no taisnām līnijām un stūriem un pievērsās dabas vijīgajām formām, apvienojot veidojamo priekšmetu mākslinieciskās un utilitārās funkcijas. Šajā laikā parādījās īpašs interjera leļļu veids pieaugušajiem -  buduāra lelles un pusfigūru lelles, kuras bieži vien bija ne tikai dekoratīvas, bet arī pildīja konkrētas funkcijas: lelles-spilveni, tējkannu lelles, lelles-tintnīcas, lelles-otiņas, smaržu pudelītes utml. Tieši jūgendstila periodā parādās lelles, kuras mēs varam  nosaukt par autorlellēm. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86769199sec.